σε , ,

11 χρόνια μετά το ναυάγιο του, το Sea Diamond συνεχίζει να ρυπαίνει το βυθό

Όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας το 2009 και όσα τελικά έγιναν μέχρι σήμερα

limania sea diamond
Το 2007 βυθίζεται το Sea Diamond, παίρνοντας μαζί του έναν πατέρα και την κόρη του

Ήταν 20 Οκτωβρίου του 2017 όταν ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά από σχετική εισήγηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, υπόγραψε τις σχετικές εντολές προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας και προς το αρχηγείο του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής για την άμεση ενεργοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας και την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, που είναι βυθισμένο ανοιχτά της Σαντορίνης, από τις 5 Απριλίου του 2007.

Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας έλεγε ότι:

Η πορεία προς την αποκατάσταση της νομιμότητας, αλλά και της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος, συνεχίζεται με αμείωτη αποφασιστικότητα, στο πλαίσιο μιας καλά σχεδιασμένης πολιτικής, της οποίας τα αποτελέσματα θα συνεχίσουν να αναδεικνύονται και τις επόμενες ημέρες.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο είχε επισημάνει επίσης τις συνέπειες της παρουσίας του πλοίου για το θαλάσσιο περιβάλλον σε μία «εκ των πλέον τουριστικών περιοχών της Ελλάδας και του κόσμου» χωρίς όμως να γίνει κάποια σχετική αναφορά στα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο.

Γιατί όμως το Sea Diamond παραμένει στο βυθό της Καλντέρας, πόσο κακό έχει κάνει στην υποθαλάσσια ζωή και γιατί κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να ανασυρθεί; Ας τα εξετάσουμε όλα από την αρχή.

Τι είχε συμβεί;

5 Απριλίου 2007. Απόγευμα Μεγάλης Πέμπτης. Ακριβώς έντεκα χρόνια πριν το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond» της Louis Hellenic Cruises με 1.163 επιβάτες και 391 άτομα πλήρωμα προσκρούει σε χαρτογραφημένο ύφαλο μέσα στην Καλντέρα της Σαντορίνης. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τον απόπλου, παρουσιάστηκε βλάβη σε κεντρική μηχανή στην αντλία πετρελαίου, όμως ο πλοίαρχος συνέχισε το ταξίδι, προσπαθώντας να διορθώσει εν πλω τη βλάβη. Όταν το πλοίο μπήκε στον κόλπο της Σαντορίνης, η μηχανή άρχισε να λειτουργεί κανονικά, όμως το Sea Diamond παρέκκλινε συστηματικά της πορείας πρόσδεσης με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε ξέρα και να αρχίσει αμέσως να παίρνει νερά από τις υδατοστεγείς πόρτες των στεγανών φρακτών, που ήταν κατά παράβαση ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Sinking Cruise Ship – April 5, 2007 – Santorini Greece

http://www.santorinirealestate.com http://www.santoriniselection.com To all the meanies who commented on my last video about the poor camera work, I am sorry. But I tried to get this uploaded asap so you could see it almost immediately. This one has some more footage and I tried to cut out the shaking or slow down the speed to reduce the shaking.

Το νερό προκάλεσε βραχυκύκλωμα στον κύριο ηλεκτρολογικό πίνακα, ξέσπασε φωτιά και το ακυβέρνητο πλέον κρουαζιερόπλοιο μπήκε με μεγάλη ταχύτητα μέσα στον όρμο των Φηρών. Με μεγάλη καθυστέρηση ενημερώθηκε το λιμεναρχείο και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Η επιχείρηση διάσωσης είναι επιτυχημένη, ωστόσο δύο άνθρωποι αγνοούνται: ο 45χρονος Γάλλος Ζαν-Κριστόφ Αλέν και η 16χρονη κόρη του Μοντ. Αμέσως μετά την αποβίβαση των επιβατών το Sea Diamond ρυμουλκήθηκε 2 ναυτικά μίλια νοτιότερα, 500 μόλις δηλαδή μέτρα από το λιμάνι του Αθηνιού όπου και εγκαταλείφτηκε, με αποτέλεσμα αυτό να βυθιστεί δεκατέσσερις ώρες αργότερα, ξημερώματα Μεγάλης Παρασκευής.

Τι υπάρχει στο βυθό;

Αυτήν τη στιγμή το ναυάγιο του Sea Diamond κρέμεται στο χείλος ενός υποθαλάσσιου γκρεμού βάθους 300 μέτρων. Περιέχει περισσότερους από 300 τόνους μαζούτ και μεγάλες ποσότητες τοξικών και επικίνδυνων ουσιών στο εσωτερικό του. Όλα τα στοιχεία, που συλλέχθηκαν, αποδείκνυαν τη σοβαρή επιβάρυνση του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής, αλλά και την συνεχιζόμενη ενεργή δράση του ναυαγίου ως πηγή ρύπανσης. Από τις μετρήσεις που έχουν διενεργηθεί όλα αυτά τα χρόνια, έχει διαπιστωθεί ότι από το «Sea Diamond» απελευθερώνονται στο θαλάσσιο περιβάλλον πολλά τοξικά μέταλλα όπως το κάδμιο (λόγω της διάβρωσης των μεταλλικών, ηλεκτρολογικών, μηχανολογικών και λοιπών μερών) καθώς και πετρελαιοειδή

. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 1/3 των ψαριών που συλλέγονται γύρω από το φράγμα που έχει τοποθετηθεί πάνω από το ναυάγιο, οι συγκεντρώσεις σε τοξικά μέταλλα είναι τόσο υψηλές που τα κάνουν ακατάλληλα προς βρώση. Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι απελευθερώνονται και πετρελαιοειδή. Ένα μεγάλο μέρος αυτών αναδύονται στην επιφάνεια και ένα εξίσου μεγάλο μέρος διασπώνται και διασκορπίζονται μέσα στο νερό.

upl58e4a7a61ca57

Η απόφαση του δικαστηρίου

Για την υπόθεση του ναυαγίου είχαν καθίσει στο εδώλιο συνολικά 13 άτομα, ενώ ποινές αποδόθηκαν στους 9. Το 2013 βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου κατά την οποία σε τρείς από τους κατηγορούμενους αποδόθηκε η κατηγορία εκ προθέσεως και 4 αθωώθηκαν. Συγκεκριμένα στον πλοίαρχο επιβλήθηκαν 12 χρόνια και 2 μήνες και χρηματική ποινή 8.000 ευρώ, στον αρχιπλοίαρχο 8 χρόνια, στον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας στη ξηρά σύμφωνα με τον κώδικα ασφαλούς διαχείρισης DPA (Designated personnel ashore) 8 χρόνια, στον αρχιμηχανικό 28 μήνες, στον αξιωματικό ναυτιλίας 2 χρόνια και 10 μήνες, στον αξιωματικό ασφαλείας 6 μήνες και 600 ευρώ χρηματική ποινή, στον επιθεωρητή του νηογνώμονα 15 μήνες και στους νόμιμους εκπρόσωπους της εταιρείας 2 χρόνια.

Αθωώθηκαν ο πρώτος μηχανικός, ο ύπαρχος, ο αρχιθαλαμηπόλος και η υπεύθυνη καμπινών. Η δίκη, ήταν σε βαθμό πλημμελήματος και διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις μήνες ενώ κατέθεσαν περισσότεροι από 60 μάρτυρες. Η  διαχειρίστρια και πλοιοκτήτρια του «Sea Diamond», άσκησε έφεση κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου ποινικού Δικαστηρίου, με τη βεβαιότητα ότι οι κατηγορίες που απέμειναν κατά των στελεχών τους που κατηγορήθηκαν, θα καταρριφθούν στο ανώτερο Δικαστήριο.

Sinking of Sea Diamond

Sinking of cruise ship Sea Diamond in waters near Santorini, Greece

Γιατί υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η ανέλκυση του;

Εμπειρογνώμονες που έχουν μελετήσει το ναυάγιο του «Sea Diamond» εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για τη θέση την οποία βρίσκεται το κρουαζιερόπλοιο καθώς είναι ηη πλώρη βρίσκεται σε 90 μέτρα βάθος και πρύμνη σε 140.  Σε κατάθεσή του το 2014 στο εφετείο Πειραιά, ο David Ashley Pockett ειδικός σύμβουλος επί 35 χρόνια της εταιρείας LOC που ειδικεύεται στη διάσωση πλοίων και απομάκρυνση ναυαγίων σε όλο τον κόσμο, ανέφερε ότι για πρώτη φορά που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο ναυάγιο του sea diamond ήταν το 2007, όταν η εταιρεία του, του ανέθεσε να προχωρήσει σε μελέτη αν είναι εφικτή η όχι η ανέλκυση του ναυαγίου, μέσω του αλλολοασφαλιστικού οργανισμού στο οποίο ανήκει το κρουαζιερόπλοιο. Το συμπέρασμα του;

Το συμπέρασμά μου είναι ότι το συγκεκριμένο ναυάγιο είναι πολύ σταθερό στη θέση που βρίσκεται και ότι η ανέλκυσή του είναι ανέφικτη. Στην περίπτωση του sea diamond θα υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη ασφάλεια αν επιχειρηθεί η ανέλκυση. Η εργασία των δυτών επίσης σε τέτοιο βάθος είναι πολύ επικίνδυνη και εξαιρετικά δύσκολη.

Πάντως, εκτιμάται πως η ισορροπία στη θέση του ναυαγίου δεν είναι ευσταθής και πως με τον πρώτο σεισμό το πλοίο θα κυλήσει προς το βάθος της Καλντέρας. Όσο δε γίνεται η ανέλκυση, η κατάσταση γίνεται όλο και μη αναστρέψιμη σε όσο αφορά την οικολογική καταστροφή.

Τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας το 2009;

Ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις του τότε προέδρου του Σύριζα, όταν το 2009 συνάντησε τον δήμαρχο Σαντορίνης αλλά και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού. Όπως είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας τότε:

Στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους με βάση το Σύνταγμα (Άρθρο 24) και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία είναι να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτή η θαλάσσια περιβαλλοντική απειλή. Με βάση την αρχή ότι ο ρυπαίνων πρέπει να πληρώσει η πολιτεία πρέπει να δράσει ούτως ώστε αυτοί που δημιούργησαν αυτόν τον τεράστιο περιβαλλοντικό κίνδυνο να σταματήσουν να υπεκφεύγουν

ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟ SEA DIAMOND

Δήλωση Αλέξη Τσίπρα στην Σαντορίνη για το Sea Diamond την 27-10-2009

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
1 Comment
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Φίλιππος
Φίλιππος
6 χρόνια πριν

Δεν χτύπησε σε ύφαλο απλά το πέρασε πολύ κοντά στην στεριά.
Το είδα να συμβαίνει μπροστά μου

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!