σε , ,

14 μικροπράγματα για την Έλλη Λαμπέτη που απέτυχε στις εξετάσεις της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

Οι The New York Times είχαν γράψει «Ποτέ, από την εποχή της Γκάρμπο, ο φακός δεν ερωτεύτηκε τόσο μια πρωταγωνίστρια».

Screenshot 31 1
Elli Lampeti
Έλλη Λαμπέτη

Θα μπορούσαν να γραφτούν ατελείωτες γραμμές για την πολυτάραχη ζωή της Έλλης Λαμπέτη, μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες ηθοποιούς. Ο Λυκούργος Καλλέργης στο βιβλίο του «Στο διάβα του πολυτάραχου 20ου αιώνα» αναφέρει χαρακτηριστικά:

Η Έλλη ήταν –εκτός απ’ όλα τ’ άλλα– και το ωραιότερο, το σαγηνευτικότερο θηλυκό που υπήρχε σ’ όλο το θέατρο. Κι όμως, όσο απλή, φευγαλέα και ακαθόριστη ήταν στη ζωή, πάνω στη σκηνή έπαιρνε μια εντελώς άλλη διάσταση. Γινόταν ένα πλάσμα αγγελικό, ανάλαφρο, γοητευτικό και με μια ακτινοβολία που σε καθήλωνε. Μετουσιωνόταν στον κάθε ρόλο που ερμήνευε και μάγευε το κοινό με την παρουσία της.

Γεννήθηκε στα Βίλια Αττικής, στις 13 Απριλίου του 1926 και ήταν αρβανίτισσα στην καταγωγή. Στη ζωή της υπήρξε η μούσα των σκηνοθετών και το είδωλο που συνάρπαζε και συγκλόνιζε όποιον είχε την τύχη να την απολαύσει στο σανίδι. Η ίδια είχε πει για τον εαυτό της:

Πιστεύω πως γεννήθηκα με πολύ ταλέντο και το σκόρπισα έτσι άθλια

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 14 μικροπράγματα για τη ζωή της Έλλης Λαμπέτη που ίσως να μη γνωρίζατε.

1. Το πραγματικό της όνομα ήταν Έλλη Λούκου. Tο όνομα Λαμπέτη ήταν δανεισμένο από τους ήρωες του Αστραπόγιαννου στο ομώνυμο ποίημα του Βαλαωρίτη.

2. O μεγαλύτερος έρωτας της ζωής της, όπως η ίδια έχει δηλώσει, ήταν ο Θ. Σγουρδέλης, διπλωμάτης και ποιητής που ζούσε μόνιμα στη Γαλλία και βρέθηκε στην Ελλάδα λόγω του πολέμου.

in 11850 5a08507957bce
‘Ελλη Λαμπέτη – Τάκης Παναγόπουλος, στο έργο του Τενεσί Ουίλιαμς: «Λεωφορείον ο Πόθος»

3. Η σχέση τους κράτησε δυο χρόνια, εκείνος εγραψε για χάρη της μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Ατέρμονη πορεία προς τον ήλιο», την απομάκρυνε από το θέατρο και προσπάθησε να τη στρέψει στη ζωγραφική αλλά όταν ξαναγύρισε στο Παρίσι εκείνη δεν τον ακολούθησε.

4. Οι γονείς της Έλλης Λαμπέτη ήθελαν να γίνει δασκάλα, μουσικός ή ζωγράφος, αλλά εκείνη είχε αποφασίσει πώς κάποια μέρα θα γινόταν μεγάλη θεατρίνα.

5. Το 1941 έδωσε εξετάσεις έπειτα από παρότρυνση του θείου της και απέτυχε, τόσο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όσο και στη σχολή Κοτοπούλη.

6. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση έγινε το 1942 με το έργο «Η Χάνελε πάει στον Παράδεισο» του Γκέρχαρντ Χάουπτμαν. Η συνεργασία της με το Θέατρο Τέχνης το διάστημα 1946 – 1948 είναι αυτή που την καθιερώνει ως εξαίρετη ηθοποιό.

7. Ο καρκίνος έκανε την εμφάνιση του στη ζωή της ηθοποιού το 1969, αφού της στέρησε τις αγαπημένες της αδερφές, τις οποίες έχασε όλες, εκτός από την αδερφή της Αντιγόνη, η οποία έζησε αρκετά χρόνια και μετά τον θάνατο της Έλλης, από καρκίνο του μαστού.

LPAMPETH 8

8. Με τον Αλέκο Αλεξανδράκη έζησαν πάλι έναν θυελλώδη έρωτα το καλοκαίρι του 1949 που διήρκεσε έξι μήνες και συμπρωταγωνίστησαν και στο θέατρο.

9. Ο καρκίνος έκανε την επανεμφάνισή του μετά από 11 χρόνια, το 1980. Οι μεταστάσεις ήταν συνεχείς. Οι χημειοθεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε, έπληξαν τις φωνητικές της χορδές, με αποτέλεσμα σταδιακά να χάσει και τη φωνή της. Η τελευταία παράσταση στην οποία πρωταγωνίστησε στην Αθήνα, ήταν τα «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» στον ρόλο της κωφής Σάρα.

10. Ο προσωπικός γιατρός της Έλλης Λαμπέτη, Διονύσης Ραζής, μετά από χρόνια θα δηλώσει ότι είχε προτείνει στους γιατρούς που την ανέλαβαν στη Νέα Υόρκη να της αφαιρέσουν προληπτικά τους μαστούς, κάτι το οποίο δεν έκαναν, με αποτέλεσμα η ηθοποιός να χτυπηθεί από τη νόσο και να πεθάνει.

11. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 έρχεται αντιμέτωπη με ένα σεξουαλικό σκάνδαλο στο οποίο είχαν ακουστεί απίστευτες ιστορίες για ομαδικά όργια. Συγκεκριμένα οι εφημερίδες συμπεριέλαβαν το όνομά της ανάμεσα στους θεατές των οργίων που λάμβαναν χώρα σε μια βίλα στη Γλυφάδα, τον Νοέμβριο του 1969. Ο Τύπος της εποχής έγραφε ότι πρωταγωνιστές  ήταν τρεις άνδρες, δύο ανήλικα κορίτσια δεκαπέντε χρόνων κι ένας σκύλος.

12. Η ζωή της έχει γίνει δραματική σειρά στην τηλεόραση με τίτλο «Τελευταία παράσταση» στην οποία αφηγείται τη λιτή και ανθρώπινη ζωή της. Το σενάριο ήταν βασισμένο στο βιβλίο της Φρίντας Μπιούμπη.

Η Tελευταία Παράσταση – Επεισόδιο 1

Δραματική σειρά εμπνευσμένη από τη ζωή της Έλλης Λαμπέτη, όπως αυτή περιγράφεται στο βιβλίο της Φρίντας Μπιούμπη (“Η τελευταία παράσταση”). Δες όλες τις εκπο…

13. Η Έλλη Λαμπέτη δεν αγαπούσε τον κινηματογράφο. Η ίδια είχε δηλώσει «Πάντα αισθανόμουν ότι σκοτώνω κάτι, κάθε φορά που έκανα μια ταινία».

14. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η Λαμπέτη φιγούραρε ξανά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για την υπόθεση της υιοθεσίας της μικρής Ελίζας, ενός κοριτσιού που είχε υιοθετήσει μαζί με τον Γουέικμαν. Τέσσερα χρόνια μετά την υιοθεσία, οι φυσικοί γονείς του μικρού κοριτσιού διεκδίκησαν και πήραν την κηδεμονία του παιδιού το 1974.

Η Έλλη Λαμπέτη στον Φρέντυ Γερμανό

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ – Έλλη Λαμπέτη (Μέρος Α’)

Στη σειρά “ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ” ο ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΣ παρουσιάζει μια ανθολογία από τις εκπομπές του, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση. Η…

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!