σε , ,

Έντεκα παιδικές μου αναμνήσεις απ’ την καριέρα του Χάρρυ Κλυνν

Όσοι έζησαν στα ’80s ίσως ταυτιστούν…

Πάνω, σκίτσο που έφτιαξε ο Christos Papanikos τη μέρα που πέθανε ο Κλυνν:

 Tο 2006, έγραψα στο enteka:

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ο Χάρρυ Κλυνν ζητάει την ψήφο μου! Δεν ξέρω αν θα του την δώσω, απ’ ό,τι ακούω όμως δεν έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος Δήμαρχος της περιοχής μου. Δεν μπορώ όμως να μην φαντασιώνομαι τις προεκλογικές του ομιλίες στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς:

Γύρω του οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού και κομματικά στελέχη, στο κοινό Καλαμαριώτες που ανησυχούν για την τύχη της πλαζ, τις θέσεις πάρκινγκ και την ανεργία. Κι αυτός, ανεβαίνει σεμνά στην εξέδρα και χαιρετώντας το πλήθος αρχίζει: (με φωνή Αντρέα) «Θα, θα θα θα θα, θα θα, θα, θα!» (απ’ το ομώνυμο κομμάτι του) [εναλλακτικά με φωνή Κύρκου, «Καλοσυνάτες Καλαμαριώτισσες, καλοσυνάτοι Καλαμαριώτες»].

Ο Χάρρυ Κλυν σημάδεψε και περιέγραψε όσο κανείς τα πραγματικά ‘80ς (όπου ‘80ς = η παιδική μου ηλικία) με την εξωφρενική σάτιρα του νεοέλληνα, που συχνά άγγιζε τα όρια της ιδιοφυούς υπερβολής, με τους δίσκους, τις μεταμφιέσεις, τα σλόγκαν, τις ταινίες, τις διαφημίσεις. Όμως, πρέπει να το πούμε, οι ύστερες δουλειές του δεν έχουν αντέξει ιδιαίτερα στο χρόνο – το ίδιο άλλωστε και η υποτιθέμενη παιδική αθωότητά μου.

Παρ’ όλα αυτά η υποψηφιότητά του μου προκαλεί χίλιους δυο συνειρμούς – με στέλνει σ’ ένα χωροχρονικό ταξίδι γεμάτο περίεργες φωνές, πιασάρικα τραγούδια και άγνωστες (για τα παιδικά μου αυτιά) λέξεις.

3 51

1.Τα τραγούδια.

Κάπως καρναβαλίστικα κι επιθεωρησιακά, με παραγωγή «ποπ» αλά Δάκης (ή και Stock Aitken Waterman), πάντα πιασάρικα. [Στίχοι Χ. Κλυνν, Kακουλίδης, Καλαμίτσης, Τριπολίτης – μουσική Γ. Κριμιζάκης, Ν. Στρατηγός] Πχ.: Τελεβιζιόν (‘79 – Αχ, και να είχαμε κανάλια πολλά – ό,τι καλύτερο έχει κάνει ποτέ), Μαλακά πιο μαλακά(’84) και Χαχαχα (‘92).

χαρρυ κλυνν television 1978 για δεσιμο

χαρρυ κλυνν television 1972 για δεσιμο xari klin xarry klynn xarru klunn xari klin television gia desimo nekand30 nekand best of greece hellas fun γελιο πλακα lp LP

2. Η δασκάλα κι η κασέτα

Ένας συμμαθητής στο Δημοτικό είχε ένα κασετοφωνάκι και κασέτες του Χάρυ Κλυν και στα διαλείμματα το έβαζε δυνατά για όλους. Δεν καταλαβαίναμε ούτε τα μισά, γελούσαμε όμως με τη φωνή του Τραμπάκουλα, ή τραγουδούσαμε το Ελλάδα η Χώρα του Πράσινου Ήλιου. Μια φορά η δασκάλα άρπαξε την κασέτα και την κλείδωσε στο συρτάρι. Όταν την επομένη ήρθαν οι γονείς του παιδιού για να πάρουν την κασέτα, το συρτάρι ήταν άδειο, κι αυτή παραδέχτηκε ότι την είχε πάει σπίτι στην οικογένειά της.

Χάρρυ Κλύνν: Ελλάδα η χώρα του πράσινου ήλιου.

Uploaded by CityOfTrikala on 2013-10-26.

3. Κούλα Χαράλαμπε.

Πώς να γεμίσετε τρεισήμισι λεπτά με δύο μόνο λέξεις. (Εντωμεταξύ τώρα συνειδητοποιώ πως μικρός δεν είχα καταλάβει ότι επρόκειτο για σεξουαλική πράξη). Ακόμα πιο πετυχημένο ήταν το παρόμοιο (σχεδόν sequel) κομμάτι σε επόμενο δίσκο («Πες μου τι μου κάνεις») στο οποίο ένα ζευγάρι ανάβει απαριθμώντας λεπτομερειακά τις αυξημένες τιμές διαφόρων προϊόντων.

χαρρυ κλυνν κουλα χαραλαμπε 1978 για δεσιμο

χαρρυ κλυνν κουλα χαραλαμπε 1978 για δεσιμο xarry klynn xarri klinn koula koyla xaralampe xaralambe gia desimo best of nekand nekand30 greece hellas gelio γελιο

4. Made in Greece.

Ταινία που είδα στο σινεμά το 1987 με τον μπαμπά μου. Μου είχε φανεί αρκετά extreme και κατά τόπους σοκαριστική. Εκτός απ’ τους Χρ. Βαλαβανίδη, Δ. Πουλικάκο και K. Tζούμα που έπαιζαν κανονικά, έκαναν γκεστ ο Σαββόπουλος, ο Περάκης και η Χ. Αλεξίου, και , νομίζω, η Λ. Κανέλλη.

Xarry klyn – Made in Greece – Mastigoma

No Description

5. Αλαλούμ (1982):

Σπονδυλωτή ταινία που είδα στην TV. Μ’ αρέσουν τα δύο πρώτα μέρη, αυτό με τον αστυνόμο Μπέκα στο γηροκομείο, και η παρωδία κουλτουριάρικης ταινίας (που λειτουργεί πετυχημένα και ως κουλτουριάρικη ταινία από μόνη της), σχετικά με τα υπαρξιακά ενός τύπου που επαναλάμβανε σ’ ένα μαγνητόφωνο ότι τον λένε Αρτέμη.

Χαρρυ Κλυνν-ΑΛΑΛΟΥΜ(1982)

Χαρρυ Κλυνν ΑΛΑΛΟΥΜ(1982)

6. Διαφημίσεις:

Τη δεκαετία του ’80 ο Χάρρυ Κλυνν ήταν στην μαύρη λίστα της κρατικής τηλεόρασης. Και μιας και μόνο αυτή υπήρχε δεν του δόθηκε ποτέ εκπομπή ή σόου, παρ’ όλη τη δημοφιλία του. Άλωσε όμως την TV με τις διαφημίσεις του (που η ΕΡΤ ήταν αναγκασμένη να μεταδίδει). Θυμάμαι: Fiori, Fountounia, και το jingle της Σερενάτας (και πάσης Ελλάδος).

FOYDOYNIA_χαρρυ κλυνν full διαφημιστικο 1987

ενα κλασικο διαφημιστικο με τα φουντουνια δεκαετια του 80

7. Η μοναδική του εμφάνιση στην ΤV σε ολόκληρα τα ‘80ς

Ηταν στο ‘Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι’ του Σαββόπουλου. Αν θυμάμαι καλά ήταν ντυμένος ροκάς κι είπε μια heavy εκτέλεση ενός ποντιακού τραγουδιού. Η εκπομπή του Σαββόπουλου ήταν η μόνη που η ΕΡΤ δεν μπορούσε να λογοκρίνει [έτσι κι αλλιώς η κασέτα δινόταν στο κανάλι μια ώρα πριν την προβολή της], γι’ αυτό και η πανσπάνια εμφάνιση του Κλυνν ήταν μεγάλο τηλεοπτικό γεγονός για την εποχή. (Μια άλλη φορά πήρε τηλέφωνο τον Σαββόπουλο.)

Χάρρυ Κλυνν Σαβόπουλος (Ζήτω το Ελληνικό τραγούδι)

Uploaded by Harry Klynn on 2012-01-07.

8. Ραντεβού με την Εισαγγελία

Στα ‘80ς κάθε νέος του δίσκος ήταν (για μένα) ένα ‘καλλιτεχνικό’ γεγονός. Ήταν όμως κι ένα δυνατό πολιτικό statement. Το 1989 λίγο πριν τις εκλογές, είχε βγει ο νέος του δίσκος (ο σχετικός με το σκάνδαλο Κοσκωτά, «Ραντεβού με την Εισαγγελία»). Δεν ήξερα ότι είχε ήδη κυκλοφορήσει και περνώντας από μια καφετέρια άκουσα ότι τον έπαιζαν ολόκληρο -κι είχε μαζευτεί κόσμος. Δεν είχα λεφτά για να πάρω καφέ κι έτσι έμεινα καμιά ώρα κρυμμένος σε κάτι σκαλάκια και, με ενθουσιασμό, τον άκουσα ολόκληρο. Ήμουν έντεκα.

ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ Ραντεβού Με Την. Εισαγγελία_1989

Πρώτος Δίσκος (Για Κλέφτες Και Αμαρτωλούς) Α’ Πλευρά (Κλέφτικη) Α1 Ένα Απέραντο Φρενοκομείο Α2 Ελλάδα Είναι. Ο Χάρρυ Κλυνν σατιρίζει χωρίς έλεος τον έρωτα του Ανδρέα Παπανδρέου με την Δήμητρα Λιάνη. Από τον δίσκο.

9. Κυριακές πρωί (το φθινόπωρο του ‘88) στον FM100.

χαρρυ κλυνν ειστε στον αερα 1991 xari klin xarry klynn

χαρρυ κλυνν ειστε στον αερα 1991 xari klin xarry klynn γρανιτα απο τζατζικι fun σατιρα

10. Ραπ με αστείους ήχους

Τρελαινόμουν για τα λογοκριμένα “ραπ” τραγούδια του που παρωδούσαν τη λογοκρισία στο κρατικό ραδιόφωνο. Στη θέση της κάθε ‘βρισιάς’ έβαζε περίεργους ήχους (και χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Μαίρη και το Andreas Rap).

Harry klyn – Mairh

spanio akoustiko satiriko kommati

11. ΖΟΥΜ

Πρώτη ή Δευτέρα δημοτικού και το σχολείο μου έκανε ένα μεσημεριανό αποκριάτικο πάρτι στο Ζουμ, όπου εμφανιζόταν ο Χ.Κ. Θα με πήγαιναν οι γονείς μου, μαθεύτηκε όμως και ήθελε να ‘ρθει κι η αδερφή μου, ήθελε κι η ξαδέρφη μου, ήθελε και μια γειτόνισσα κι η μαμά της (γιατί τραγουδούσε και ο Πασχάλης που τους άρεσε). Πήγαμε δέκα άτομα μαζί –και μάλλον περάσαμε φοβερά. Το περίεργο είναι ότι δεν θυμάμαι τίποτα από το πάρτι ή τον Κλυνν. Τίποτα.

Υπάρχει μόνο μια φωτογραφία που είμαστε όλο το σόι στα ντραμς, μετά το τέλος του προγράμματος, κι εγώ ντυμένος Σαρλό ή Ινδιάνος να βαράω το τύμπανο. Αν τη βρω θα τη βάλω.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!