σε , ,

Γιατί το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης είναι τόσο ξεχωριστό; Να 4 ενδιαφέροντα τρίβια γι’ αυτό

Σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα αρχαία θέατρα στην Ελλάδα. Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης είναι ένα στολίδι στην καρδιά της Ηπείρου αλλά δυστυχώς αρκετοί είναι εκείνοι που αγνοούν όχι μόνο την ιστορία του αλλά και την ίδια του την ύπαρξη.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 4 ενδιαφέροντα τρίβια γύρω απ’ αυτό!

1. Η θέση του θεάτρου

Βρίσκεται στην Ήπειρο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία ελληνικά θέατρα αφού η χωρητικότητα του αγγίζει τους 18.000 θεατές. Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης αποτελούσε τμήμα του πανελλήνιου ιερού της Δωδώνης και κατασκευάστηκε, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο ο οποίος είχε θελήσει με αρχιτεκτονικά μνημεία και οικοδομήματα να στολίσει τις περιοχές του βασιλείου του. και Συνδέεται με την τέλεση των Ναίων, γιορτή προς τιμήν του Ναΐου Διός. Τα Νάια τελούνταν πιθανότατα κάθε τέσσερα χρόνια και περιλάμβαναν αγώνες γυμνικούς (αθλητικούς), δραματικούς (παραστάσεις τραγωδίας και κωμωδίας), πιθανότατα μουσικούς και ιππικούς καθώς και αρματοδρομίες.

ΔΩΔΩΝΗ 19/8/2015

Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΔΩΔΩΝΗ 19/8/2015 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ

2. Η κατασκευή του

Το κοίλο του θεάτρου της Δωδώνης τοποθετήθηκε στους πρόποδες του όρους Τόμαρος σε φυσική κοιλότητα ώστε να εκμεταλλευτεί το επικλινές έδαφος, πράγμα που ήταν η συνηθισμένη πρακτική στην κατασκευή των αρχαίων ελληνικών θεάτρων. ο υλικό δόμησης του κοίλου είναι κυρίως ο μικριτικός υπόλευκος ασβεστόλιθος αλλά εντοπίζεται και ο φαιός ασβεστόλιθος στην κατασκευή των παρόδων, της σκηνής και ορισμένων εδωλίων του κοίλου. Στο κατώτερο διάζωμα υπήρχαν καθίσματα για επίσημα και τιμώμενα πρόσωπα (προεδρία). Η ορχήστρα του θεάτρου δεν είναι ολοκληρωμένος κύκλος και έχει μεγαλύτερη διάμετρο 18,70. Στα χρόνια του Αυγούστου το θέατρο μετατράπηκε σε αρένα για θηριομαχίες και μονομαχίες. Στο κατώτερο τμήμα του κατασκευάστηκε τοίχος για την προστασία των θεατών, ο οποίος απέκοψε το προσκήνιο και τη σκηνή και δημιούργησε ωοειδή κονίστρα. Τα παρασκήνια μετατράπηκαν σε τριγωνικά δωμάτια φύλαξης ζώων, ενώ στο κέντρο του τοίχου της αρένας κατασκευάστηκε ορθογώνια κόγχη για καταφύγιο των αγωνιζομένων.

3. Καταστροφές και αναστηλώσεις

Το θέατρο έπαθε απανωτές καταστροφές, ανοικοδομήσεις και διαμορφώσεις στους αιώνες που ακολούθησαν την παρακμή του βασιλείου της Ηπείρου. Από τον 4ο αιώνα μ.Χ. το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης παύει να λειτουργεί.

Βίντεο: Στο εργαστήριο συντήρησης και αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης

2-Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης εργαστήριο συντήρησης και αποκατάστασης

Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης Συντήρηση και αποκατάσταση Γιώργος Σμύρης Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Αύγουστος 2013 Το θέατρο της Δωδώνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας με χωρητικότητα περίπου 17.000 θεατών. Οικοδομήθηκε στις αρχές του 3ου αι. π.Χ., επί βασιλείας Πύρρου (297-272 π.Χ.)

Οι πρώτες ανασκαφές και αναστηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης άρχιζουν το 1875 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το θέατρο της Δωδώνης στις μέρες μας φιλοξενεί κάποιες παραστάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

arxaio theatro Dodonis parastasi 1960 0 20 824 463 1516019131

4. Μια μεγάλη σύμπτωση

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης φιλοξένησε θεατές για πρώτη φορά στην σύγχρονη εποχή του τον Αύγουστο του 1960. Το πρώτο έργο που παίχτηκε στο «σύγχρονο» αρχαίο θέατρο ήταν η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή. Συμπτωματικά, η «Ηλέκτρα» ήταν και το τελευταίο έργο που ανέβηκε το 1998, όταν το θέατρο θα έκλεινε για μια μεγάλη χρονική περίοδο λόγω των απαραίτητων αναστηλωτικών εργασιών.

Αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Uploaded by Μαρία Γκίνη on 2015-05-16.

[BONUS]

Ολόκληρη η παράσταση ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, το 1995

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ, 1995, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΩΔΩΝΗΣ

Tίτλος: Αντιγόνη Είδος: Αρχαίο δράμα Τραγωδία Έτος: -442 Συγγραφέας: Σοφοκλής Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης Συντελεστές Αντιγόνη Σκηνοθεσία: Μίνως Βολανάκης Σκηνογραφία: Μίνως Βολανάκης, Νίκος Κασαπάκης Ενδυματολόγος: Μίνως Βολανάκης, Νίκος Κασαπάκης Συνθέτης: Μίκης Θεοδωράκης Ενορχήστρωση: Δημήτρης Παπαγγελίδης Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου Βοηθός σκηνοθέτης: Μιχάλης Παπαμιχάλης, Τάσος Βασιλείου Διανομή Αντιγόνη Αντιγόνη Καρυοφυλλιά Καραμπέτη Ισμήνη

Σκηνοθεσία: Μίνως Βολανάκης

Σκηνογραφία και κοστούμια: Μίνως Βολανάκης, Νίκος Κασαπάκης

Συνθέτης: Μίκης Θεοδωράκης

Διανομή: Αντιγόνη – Καρυοφυλλιά Καραμπέτη / Ισμήνη – Μαρία Κεχαγιόγλου / Κρέων – Κώστας Καζάκος / Φύλακας – Νίκος Μπουσδούκος / Αίμων – Νίκος Ψαρράς / Τειρεσίας – Νέλλη Αγγελίδου / Άγγελος – Στέφανος Κυριακίδης / Άγγελος – Κώστας Χαλκιάς / Ευριδίκη – Κατερίνα Χέλμη

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!