σε , ,

Γκιγιέρμο Άρο: Αυτός είναι ο αστρονόμος που έδωσε το όνομά του σε μια ολόκληρη κατηγορία νεφελωμάτων

H ιστορία ενός ξεχωριστού ανθρώπου

Guillermo Haro Barraza

Ο Γκιγιέρμο Άρο ήταν Μεξικανός αστρονόμος, γνωστός κυρίως για την ανακάλυψη της κατηγορίας νεφελωμάτων που πλέον αποκαλούνται αντικείμενα Χέρμπιγκ-Άρο.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε το 1913  στην Πόλη του Μεξικού και μεγάλωσε κατά την περίοδο της Μεξικανικής Επανάστασης. Αμέσως μετά από τις σπουδές του στη Φιλοσοφία, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Αστρονομία και προσλήφθηκε το 1943 ως βοηθός στο νεοσύστατο τότε Αστροφυσικό Αστεροσκοπείο της Τοναντζίντλα. Από εκεί μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου εργάστηκε στο Αστεροσκοπείο του Χάρβαρντ για μία διετία, προτού επιστρέψει πίσω στο Μεξικό. Αφού ξεκίνησε να μελετά τους ακραία ερυθρούς και κυανούς αστέρες, τοποθετήθηκε το 1957 στο Αστεροσκοπείο Τακουμπάγια του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστήμιου του Μεξικού.

Τι κατάφερε;

Ο Άρο συνέβαλε στην έρευνα πολλών θεμάτων της Παρατηρησιακής Αστρονομίας, ιδιαίτερα με το τηλεσκόπιο Σμιντ της Τοναντζίντλα. Ανίχνευσε 8.746 κυανούς αστέρες προς την κατεύθυνση του κέντρου του Γαλαξία και ανακάλυψε τις συμπυκνώσεις σε μοριακά νέφη μεγάλης πυκνότητας κοντά σε περιοχές πρόσφατης δημιουργίας νέων αστέρων, που ονομάζονται σήμερα προς τιμή τους Αντικείμενα Χέρμπιγκ-Άρο. Τουλάχιστον 50 από αυτά τα σώματα αποδείχθηκε ότι ήταν κβάζαρ (που δεν είχαν ακόμα ανακαλυφθεί το 1961). Ο κατάλογος 44 κυανών γαλαξιών του Άρο, που συντάχθηκε το 1956, υπήρξε πρόδρομος της δουλειάς του Μαρκαριάν και άλλων στην αναζήτηση τέτοιων γαλαξιών.

Guillermo Haro Biography

Mexican astronomer Guillermo Haro is shown in USA on his 105th Birthday by a Google Doodle. Guillermo Haro was born on March 21st, 1913. He was a Mexican astronomer. He was the first person elected to the Royal Astronomical Society from a developing country.

Μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής, Οπτικής και Ηλεκτρονικής που καθιέρωσε, υποστήριξε την επαγγελματική σταδιοδρομία των φοιτητών της αστρονομίας. Στο ινστιτούτο λειτουργεί επίσης ένα μεγάλο παρατηρητήριο, που πήρε το όνομά του,  στην μεξικάνικη πολιτεία της Σονόρα.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!