σε , ,

Βίκυ Μοσχολιού: 16 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ζωή της

Η γυναίκα που στα 21 της χρόνια είχε ήδη βάλει τη σφραγίδα της στο ελληνικό τραγούδι

Γεννήθηκε τον Μαΐο του 1943 στο Μεταξουργείο και έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Αιγάλεω. Η Βίκυ Μοσχολιού είχε την πιο γνήσια λαϊκή φωνή, η οποία αποθεώθηκε όσο καμιά άλλη και έφυγε πολύ νωρίς.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 16 πληροφορίες για την ζωή της που ίσως να αγνοούσατε.

1. Tο 1968 πραγματoποίησε με δικά της έξοδα την πρώτη μεγάλη συναυλία Έλληνα καλλιτέχνη στην Κύπρο.

2. Ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης την χαρακτήρισε ως «Κοτοπούλη του ελληνικού τραγουδιού», διακρίνοντας έτσι την βαθιά θεατρικότητα και υποκριτική ευελιξία την οποία κατείχε η τραγουδίστρια.

3. Οι αυστηρών αρχών γονείς της δεν της είχαν επιτρέψει να δουλέψει νύχτα. Ένας θείος της όμως, παλιός συνεργάτης του Αττίκ, πείθει τον πατέρα της να πάρει την Βίκυ και την αγαπημένη της ξαδέρφη, Έφη, για να συμμετάσχουν στα «Ταλέντα» του Γιώργου Οικονομίδη. Ο θιασάρχης ζήτησε από τη Βίκυ να δουλέψει στο θέατρο.

4. Το 1962 η Μοσχολιού είχε κάνει την πρεμιέρα της στο πάλκο, δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα, στην Τριάνα του Χειλά.

5. Η Βίκυ Μοσχολιού εμφανίστηκε στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης το Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου και το θέατρο Ολυμπιά του Παρισιού.

6. Το 1972 είναι η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που εγκαταλείπει τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα και τα υψηλά νυχτοκάματα για να κατέβει στην πλάκα, αρχικά στο Ζουμ και μετά στο Ζυγό,

7. Η Μοσχολιού ως τύπος τραγουδίστριας ήταν alto-mezzo, δηλαδή η βαρύτερη γυναικεία φωνή, σαφέστατα στην λαϊκή εκδοχή της. Κατείχε μεγάλη έκταση φωνής, βαριά ηχητικότητα και φυσικά μια μελαγχολική βραχνή χροιά

8. Η Βάσω, όπως την φώναζαν για πολλά χρόνια, μεγάλωσε με τους γονείς, τα αδέρφια της και τη γιαγιά της, αρχικά σε ένα δωμάτιο μιας αυλής στη συμβολή των οδών Πλαταιών και Κεραμεικού.

9. Η Βίκυ Μοσχολιού καθιερώθηκε το 1964 τραγουδώντας το «Χάθηκε το φεγγάρι» του Σταύρου Ξαρχάκου στην κινηματογραφική παραγωγή «Λόλα».

Βίκυ Μοσχολιού-Χάθηκε το φεγγάρι [Πέτρα την πέτρα] 1964

Κυρία Μοσχολιού σας ευχαριστούμε για όλα. Καλό ταξίδι! Χάθηκε το φεγγάρι Από την ταινία ”Λόλα” το 1964 Στίχοι: Βαγγέλης Γκούφας Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος Ε…

10. Ο μοναδικός συνθέτης με τον οποίο δεν συνεργάστηκε αρκετά ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις. Βέβαια, μαζί είχαν εμφανιστεί στα μέσα της δεκαετίας του ’60 σε μια εκπομπή που προβλήθηκε από το BBC.

11. Αφού ολοκλήρωσε το δημοτικό σχολεί, η Μοσχολιού γράφτηκε στην Εμπορική Σχολή, έχασε όμως τη δεύτερη χρονιά κι έτσι ο πατέρας της την έστειλε σε τσαγκάρηδες του κέντρου της Αθήνας, για να μάθει την τέχνη της κορδελιάστρας.

12. Ο πρώτος συνθέτης που την επέλεξε για να ερμηνεύσει δική του δημιουργία ήταν ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος αρχικά νόμιζε πως η φωνή της έμοιαζε με της Μαίρης Λίντα.

Βίκυ Μοσχολιού – ταμπακιέρα

Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος & Γιώργος Γιαννακόπουλος. Μουσική: Ιωσήφ Ριτσιάρδης. Πρώτη εκτέλεση: Σοφία Βέμπο, η Βίκυ Μοσχολιού στον δίσκο “το τραμ το τελευταίο”,…

13. Μια μέρα είδε στο λεωφορείο τον Γιώργο Ζαμπέτα, ο οποίος έμεινε στο Αιγάλεω αλλά η Μοσχολιού δεν το γνώριζε. Ο εισπράκτορας της είπε ότι εκείνος ήταν ο μεγάλος και τρανός Γιώργος Ζαμπέτας. Η Μοσχολιού επισκέφτηκε τον Ζαμπέτα σπίτι του και του ζήτησε δουλειά. Έτσι γεννήθηκε μια συνεργασία και οι επιτυχίες «Πόρτα κλειστή τα χείλη σου», «Τα Δειλινά» και «Τα Ξημερώματα».

14. Παντρεύτηκε με τον ποδοσφαιριστή Μίμη Δομάζο την Πρωτομαγιά του 1967. Για τον γάμο είχαν παραγγελθεί 7000 μπομπονιέρες, που είχαν πάνω ένα κλειδί του σολ και το Τριφύλλι του Παναθηναϊκού.

15. Το 2003, στο πλαίσιο τακτικών εξετάσεων υγείας, οι γιατροί εντόπισαν κακοήθη όγκο που είχε ως εστία το πάγκρεας.

16. Η φωνή της Βίκυς Μοσχολιού σίγασε για πάντα στις 16 Αυγούστου 2005 έπειτα από διετή μάχη με τον καρκίνο. Ήταν μόλις 62 ετών.

Παρακάτω η συνέντευξη που είχε δώσει η Βίκυ Μοσχολιού στα «Φώτα Πορείας» της Έλενας Ακρίτα

”ΤΑ ΦΩΤΑ ΠΟΡΕΙΑΣ” – ”ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ”

No Description

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βίκυ Μοσχολιού: 10 τραγούδια που θα μας θυμίζουν για πάντα μια από τις μεγαλύτερες φωνές του Ελληνικού τραγουδιού

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!