σε , , ,

10 βήματα για να αποτοξινωθείς από τη χολή των social, χωρίς να χρειαστεί να τα διαγράψεις

Καθώς τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει υπερβολικά τοξικά, να μερικές ιδέες για τα δαμάσουμε

Το νιώθω παντού γύρω μου, και δε νομίζω ότι έχω μανία καταδίωξης. Στα κοινωνικά δίκτυα έχει μεταδοθεί (και πολλαπλασιαστεί) αυτό που κάποτε παρακολουθούσαμε αμέτοχοι στην τηλεόραση (ενίοτε και με κάποια γελάκια): Το ξεκατίνιασμα. Δεν χρειάζεται να “σκρολάρεις” πολύ προς τα κάτω την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή σου για να δεις με πόση λύσσα και με πόση ευκολία ο ένας επιτίθεται στον άλλο. Πολλές φορές πιάνεις και τον εαυτό σου να παθιάζεται με το πιγκ-πογκ σχόλιο-απάντηση-σχόλιο και δώστου κι άλλη απάντηση, κι άλλο σχόλιο, και “κοίτα να δεις πόσοι του κάνανε λάικ” και “τι πετάχτηκες εσύ μωρή στη μέση;”.

Μήπως έχουν γίνει πολύ τοξικά τα social media;

Μήπως να τα κόψουμε τελείως τα ληγμένα; Κάθισα και σκέφτηκα, όπως θα έλεγε και η Έλενα Παπαρίζου, και η σοσιαλμιντιόπληκτη κούτρα μου κατέβασε τα παρακάτω.

Σημειωτέον, όλα αυτά που λέω να αποφύγετε τα έχω κάνει κι εγώ, και το έχω σκυλομετανιώσει. Βουρ, λοιπόν:

Social Media History

1. Ρύθμισε το twitter σου (όπως λέμε τη χοληστερίνη σου)

Το twitter είναι μακράν το τοξικότερο μέσο. Η ανωνυμία, η δυνατότητα να ακολουθείς και να σχολιάζεις όποιον θέλεις, τα τρολ και οι εξυπνακισμοί δίνουν και παίρνουν. Μην το παρακάνετε ακολουθώντας ανώνυμους λογαριασμούς. Ακολουθήστε αυτούς που ξέρετε και από τους οποίους θέλετε να ενημερώνεστε, κι άμα θέλετε τσάρκα στο ανώνυμο σύμπαν, δείτε τα σχετικά hashtags. Δεν χρειάζεται να σας έρχονται κάθε μέρα στα μούτρα οι τρολιές του καθενός επί παντός επιστητού.

2. Μην το παρακάνεις στο ποστάρισμα

Η ανθρωπότητα δεν χρειάζεται να λάβει γνώση των θέσεών σου εφ’ όλης της καυτής δημοσιογραφικής ύλης. Ούτε να μάθει τι κάνεις κάθε μέρα, τι τρώς, τι ήπιες, σε ποιο μπαρ και με ποιους. Απόφυγε να μιλάς για πράγματα που δεν τα πολυξέρεις ωσάν να είσαι τουλάχιστον ακαδημαϊκός, πολύ περισσότερο να υπερθεματίζεις με χαρακτηρισμούς που εύκολα λες, δύσκολα ξελές. Το δίκτυο δεν είναι καφενές, είναι το πρόσωπό σου εκεί έξω. Και, μάγκα, σε λίγα χρόνια (αν όχι τώρα) το βιογραφικό σου θα είναι αυτό που βγάζει το γκουγκλάρισμα του ονόματός σου.

3. Να σε φωνάζεις με τ’ όνομά σου

Μη φοβάσαι να εκτεθείς. Η επώνυμη έκθεση, άλλωστε, προϋποθέτει και μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Κι εγώ κάποτε είχα blog στη Lifo του παλιού καιρού με ψευδώνυμο (όπως σχεδόν όλοι). Αυτό ήταν δέκα χρόνια πριν. Τώρα, αισθάνομαι ότι θέλω να υπογράφω αυτά που λέω. Και να αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτά. Αλλιώς, θα είναι σαν να μην είναι δικά μου. Οπότε, αν με διαβάζει κάποιος, ας ξέρει ότι είμαι εγώ. Και αν δεν ξέρω ότι είσαι εσύ, πώς να απαντήσω σε αίτημα φιλίας ή πώς να πάρω στα σοβαρά αυτά που λες;

recharge 2387087 1280

4. Μην απαντάς όταν ο άλλος ξύνεται για καβγά

Ξέρω πόοοσο δύσκολο είναι, αλλά σκέψου το κόστος ευκαιρίας: Τι θυσιάζεις από τη ζωή σου για να απαντήσεις σε κάτι που στάζει όξος και χολή; Άστονε να βράζει στο ζουμί του, όπως θα ήταν λογικό να κάνεις και στον πραγματικό κόσμο. Εκείνος δεν θ’ αλλάξει γνώμη, ούτε κι εσύ. Δεν είσαι και ο Δημοσθένης ο ρήτωρ, που κι αυτός εδώ που τα λέμε δεν τους αποστόμωνε και όλους. Αν κάποιος πάει να σου μαυρίσει τη μέρα,  υπάρχει και το μπλοκ, μη σου πω και το ριπόρτ, κι άμα το χοντρύνει, και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Και, το πιο εύκολο απ’ όλα. Το λένε “αποσύνδεση” – τράβα και καμιά βόλτα.

5. Μη σχολιάζεις ασυστόλως

Και ειδικά μην παρεμβαίνεις σε διάλογο μεταξύ τρίτων. Είτε πας να κάνεις τον κυανόκρανο του ΟΗΕ είτε να πάρεις το μέρος κάποιου, είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα βρεθείς βρισμένος, στην καλύτερη περίπτωση από τη μία πλευρά. Απόφυγε σχόλια του τύπου “κουκλίτσα είσαι”, “καληνύχτα στο ωραίο παρεάκι”. Ιδίως μην το παρακάνεις με “ομάδες” όπου ο καθένας γράφει ό,τι του κατέβει, και παρομοίως οι άλλοι απαντούν ό,τι τους κατέβει. Μέτρα πρώτα μέχρι το δέκα, σκέψου “αξίζει να σχολιάσω;” – και, κυρίως, μην σχολιάζεις το ποστ κάποιου μόνο και μόνο επειδή κάποιος σχολίασε το δικό σου.

6. Προστάτευσε το χρονολόγιό σου από τη σκαρταδούρα

Κάθε πικραμένος που θέλει να διαβάσουν πολλοί το ποστ σου, σε κάνει ταγκ για να βγει η ανάρτησή του και στον δικό σου “τοίχο”. Ή, αντί να στείλει ίνμποξ, ανεβάζει παλαβομάρες στον τοίχο σου. Μπλόκαρέ τα όλα αυτά (για να μη σου πω να μπλοκάρεις και αυτούς που τα κάνουν). Με τον ίδιο τρόπο προστάτεψε και τους άλλους. Το χρονολόγιό τους είναι δικό τους. Επίσης, μην χρησιμοποιείς το χρονολόγιό σου για να αναπαράγεις αβίαστα ό,τι είδες στο χρονολόγιο κάποιου άλλου, ιδίως από σάιτ που φημίζονται για τη μυθομανία τους και το κλικμπάιτινγκ. Δεν είσαι υποχρεωμένος να παίζεις το παιχνίδι τους, ούτε να δείχνεις ότι αποδέχεσαι όσα γράφουν.

like 1804599 1280

7. Μη μετράς (και μην παρακαλάς για) λάικ.

Όταν 40χρονος φίλος μου, μού ζήτησε να κάνω λάικ σε φωτογραφίες του, φρίκαρα. Όταν μετά από λίγες μέρες με διέγραψε επειδή δεν έκανα λάικ, σκέφτηκα ότι η ανθρωπότης πήρε τον κατήφορο και γυρισμό δεν έχει. Στα λάικ δεν υπάρχει η αρχή της αμοιβαιότητας. Επίσης, μην κοιτάς τα λάικ που κάνει το έτερον ήμισυ για να εξυφάνεις εν συνεχεία θεωρίες συνωμοσίας.

8.  Μη μεταφέρεις τις κόντρες του πραγματικού κόσμου στα σόσιαλ μίντια.

Τσακώθηκες με το έτερον ήμισυ; Γιατί να γράψεις κάτι τάχατες φιλοσοφημένο του τύπου “Όταν αυτός που λατρεύεις σε αποκαλεί τσόκαρο, μια πεταλούδα αυτοκτονεί στον κήπο της Εδέμ” μόνο και μόνο για να διαβάσει ο λατρεμένος, μαζί με τα σχόλια συμπαράστασης του φιλοθεάμονος κοινού. Επίσης, μην κάνεις τους άλλους να σκιάζονται με ποστ του τύπου “Η ζωή εδώ τελειώνει, σβήνει το καντήλι μου” μόνο και μόνο για να σε πάρει κάποιος κανα τηλεφωνάκι, ή για να δοκιμάσεις τη φιλία τους.

9. Πάψε να φωτογραφίζεις τη ζωή σου αντί να τη ζεις

Δε με νοιάζει πού πήγες και τί έκανες, έτσι κι αλλιώς, αν έφαγες τη μισή ώρα για να βγάλεις τη σωστή φωτογραφία (διότι θα βγάλεις την ίδια καμιά 10αριά φορές, άσε πόσο φιλτράρισμα θα ρίξεις), στην πραγματικότητα δεν πήγες εκεί. Τραβάς βίντεο και απαθανατίζεις τη ζωή σου για να τη δουν οι άλλοι; Έχεις δει ποτέ ολόκληρα τα βίντεο που τράβηξες; Μήπως ό,τι έζησες το είδες πίσω από την κάμερα; Και μήπως το έριξες βορά στους άλλους; Η ζωή είναι δική σου, όχι δική τους.

social media 3055707 1280

10. Τράβα για καμιά βόλτα και κόψε το σκρολάρισμα.

Το κινητό σου έχει και καλύτερες λειτουργίες από τα σόσιαλ μίντια. Αποθήκευσε την αγαπημένη σου μουσική, βάλε ακουστικά και πάρε τους δρόμους. Δεν χρειάζεται όλη μέρα να σκρολάρεις επί ματαίω χωρίς επί της ουσίας να ψάχνεις για τίποτα. Το εκεί έξω είναι πολύ πιο ενδιαφέρον, φτάνει να έχεις μάτια για να το δεις. Και για να έχεις, σήκωσέ τα από το κινητό σου.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Αν ήσουν social media, ποιο θα ήσουν;

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!