σε , ,

Εκτρώσεις: η μάχη τελικά γίνεται για ένα «άψυχο» ον που δεν έχει αποκτήσει συναίσθηση;

Ποια είναι τα επιστημονικά δεδομένα και τι συμβαίνει στην Ελλάδα – με αφορμή τα αποτελέσματα του Ιρλανδικού δημοψηφίσματος

Screenshot 7 21
eurokinissi

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΕΛΗ

Το Σάββατο ήταν μέρα είναι ιστορική για τα ανθρώπινα δικαιώματα: τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Ιρλανδίας δείχνουν ότι κατά 66% οι πολίτες τάχθηκαν υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση. [1] (Αν διαφωνείς συνέχισε να διαβάζεις, θα εξηγηθώ.)

Μέχρι τώρα ίσχυε η 8η τροποποίηση του Συντάγματός τους (1983), που καθιστούσε την έκτρωση παράνομη για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέρα από την προφύλαξη ενάντια σε θανατηφόρο κίνδυνο εγκυμοσύνης. Βεβαίως, σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα απλά μετατεθόταν στο εξωτερικό, με ταξίδια στην Αγγλία όπου και επιτρεπόταν η έκτρωση. Είναι πάντως εκπληκτικό το ότι μέχρι και το 1985 απαγορευόταν ακόμα και η πώληση προφυλακτικών. 

Ας κατέβουμε όμως πιο νότια, σε όσα αφορούν εμάς και την καθημερινότητά μας.

Σε δημοσκόπηση της Pew Research για το 2014, διαβάζουμε ότι το 54% των Ελλήνων θεωρούσε την έκτρωση μη αποδεκτή, απ’ τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ (Ιταλία 41%, Γερμανία 19%). [2]

Δυστυχώς, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η θρησκευτική προκατάληψη μπορεί να θάψει ουσιώδη επιστημονικά δεδομένα, και τελικά, να γίνει έστω και άθελά της, υπεύθυνη για ένα μεγάλο όγκο περιττής οδύνης.

Γιατί πλέον είναι επιστημονικό δεδομένο το ότι, μέχρι την 24η εβδομάδα το μωρό δεν έχει συνδεδεμένα τα αισθητήρια κέντρα του σώματός του με τον εγκέφαλο ώστε να υπάρχει περίπτωση να νιώσει πόνο, και μέχρι την 29η εβδομάδα, δεν διαθέτει την εγκεφαλική λειτουργία που δείχνει ότι έχει ξυπνήσει και μπορεί να αντιληφθεί τι είναι ο πόνος ή ακόμα και η ύπαρξή του. [3]

Και όμως, ίσως και σήμερα, η πλειοψηφία του πληθυσμού μας είναι κατά των εκτρώσεων, ενώ η νομοθεσία γενικά τις επιτρέπει μόνο μέχρι την 12η εβδομάδα (μέχρι την 19η σε περίπτωση βιασμού και μέχρι την 24η αν το νεογνό αναμένεται να γεννηθεί με προβλήματα υγείας). [4]

Και ενώ όλη η μάχη τελικά γίνεται για ένα «άψυχο» ον που δεν έχει αποκτήσει συναίσθηση, ο κόσμος ξεχνάει τους ανθρώπους γύρω μας που έχουν.

Ξεχνάει τις έφηβες κοπέλες που ξαφνικά βρίσκονται με την ευθύνη ανατροφής ενός ολόκληρου ανθρώπου, κατά κύριο λόγο χωρίς την ουσιώδη υποστήριξη πατέρα, και όπως δείχνουν οι μελέτες, με διπλάσια πιθανότητα επιλόχειας κατάθλιψης, πολλαπλάσια μικρότερες πιθανότητες αποφοίτησης από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και χαμηλότερο επίπεδο φυσικής υγείας ακόμα και από τις κοπέλες που κάνουν σεξ χωρίς προστασία.

Ξεχνάει και το παιδί που θα πρέπει να μεγαλώσει με μεγαλύτερο ρίσκο φυλάκισης, μη ολοκλήρωσης του Λυκείου και ανεργίας. [5]

Τροφή για σκέψη.


Πηγές:
[1] https://www.theguardian.com/world/live/2018/may/26/irish-abortion-referendum-result-count-begins-live
[2] http://www.pewglobal.org/2014/04/15/global-morality/table/abortion/
[3] https://www.livescience.com/54774-fetal-pain-anesthesia.html
[4] https://el.wikipedia.org/wiki/Έκτρωση#Ελλάδα
[5] https://www.healthline.com/health/pregnancy/teenage-pregnancy-effects

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
7 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Tzouvalos
Tzouvalos
5 χρόνια πριν

Τι συζηταμε εδω αληθεια; το αν πρεπει να κρατηθει μια ανεπιθυμητη εγκυμοσυνη;.. το αν επιστημονικα κρινεται ασφαλες η εκτρωση επειδη το “μωρο” δεν νιωθει; σε αυτο το “μωρο” λοιπον κατα την 6η εβδομαδα αρχιζει να κτυπα η καρδουλα του..

Eva 2908
Eva 2908
5 χρόνια πριν

Το πρόβλημα δεν είναι αν θα νιώσεις τον πόνο και ένα άτομο σε κώμα δεν νιώθει πόνο και δεν έχει αντίληψη αλλά είναι ανηθικο από πολλούς απλώς να τραβήξεις μια μπριζα. Προσωπικά είμαι υπέρ της νόμιμοποιησης της εκτρωσεις γιατί μετά φτάνουμε σε ακροατές (βλέπε Χιλή) αλλά η κάθε εφήβη αφού είναι αρκετά ώριμη να κάνει σεξ χωρίς προστασία πρέπει να είναι και αρκετά ώριμη να δεχθεί τις συνέπειες της. Δεν συμφωνώ με την ιδεολογία ότι μπορουμε με μια γόμα να σβήνουμε τα λάθη μας εις βάρος μιας ανθρώπινης ζωής. Δεν μιλάω για το κορίτσι που του έτυχε μια στραβή η… Διαβάστε περισσότερα »

nirvanoni
nirvanoni
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eva 2908

Οι ακροατές στη Χιλή, ποιοί είναι;

Eva 2908
Eva 2908
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  nirvanoni

Ακροτητες *προσπάθησα να το στείλω διορθωμενο αλλά δεν με άφηνε

Φωτεινή
Φωτεινή
5 χρόνια πριν

Όλοι όσοι είστε κατά της έκτρωσης, φαντάζομαι ότι μιλάτε για το 100% των γυναικών. Δηλαδή, αν μια γυναίκα που δουλεύει σαν πόρνη, μείνει έγκυος από πελάτη, είτε γιατί σπάσει το προφυλακτικό, είτε γιατί -κακώς- δεν χρησιμοποίησαν προφύλαξη, πιστεύετε ότι θα πρέπει να κρατήσει οπωσδήποτε το παιδί και φυσικά ο πατέρας να αναλάβει τις ευθύνες του. Ε, και να τύχαινε κάτι τέτοιο στην οικογένεια κάποιου από όλους αυτούς τους δήθεν ευαίσθητους που είναι κατά της έκτρωσης! ΥΓ. Εννοείται ότι πιστεύω ότι αν μια πόρνη μείνει έγκυος από πελάτη έχει κάθε δικαίωμα να κρατήσει το παιδί και ο πατέρας είναι υποχρεωμένος να… Διαβάστε περισσότερα »

Οδυσσέας Σταυράκης (καπετάν Κανένας)
Οδυσσέας Σταυράκης (καπετάν Κανένας)
5 χρόνια πριν

Το 54% των Ελλήνων (φαντάζομαι κ οι… Ελληνίδες είναι μέσα σ’αυτό)το 2014 κατά των εκτρώσεων κ όπως επισημαίνει κ η κοπέλα πιο πάνω,η Ελλάδα έχει μια ακόμα πρωτιά, αυτή στις εκτρώσεις….Αν δεν λαθευω, ειδικά για τις ανήλικες που προχωρούν σε αυτή την ενέργεια,τα -επισημα- νούμερα, μιλάνε για 400.000 εκτρώσεις το χρόνο.Κι αυτά επαναλαμβάνω,είναι επίσημες μετρήσεις, από επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου που κρατούν αρχείο, οπότε επειδή στην πλειονότητα οι εκτρωσεις εξακολουθούν στη χώρα μας να γίνονται “νύχτα”,μπορούμε να φανταστούμε πόσο περισσότερες είναι…Ας τσεκαρει κανείς στον κοινωνικό του περίγυρο, πόσες φίλες, γνωστές ή συγγενείς ξέρει που να έχουν “ρίξει” παιδί. Συμπερασματικά,δεν είναι… Διαβάστε περισσότερα »

iwmou
iwmou
4 χρόνια πριν

Καλά, δείτε ένα βίντεο από έκτρωση και μετά πείτε πόσο χαλαρά το παίρνει το έμβρυο. Ανεβαίνουν οι παλμοί του και απομακρυνεται όσο μπορεί από το εργαλείο διαμελισμού του.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!