σε , ,

10 μικροπράγματα που θα ήταν καλό να γνωρίζουμε για το DNA

Έξι δεκαετίες μετά την ανακάλυψη της δομής του

Η ανακάλυψη της δομής του DNA πραγματοποιήθηκε το 1953 από τους Τζέιμς Γουάτσον και Φράνσις Κρικ. Από πολλούς, η ανακάλυψη της διπλής έλικας του, θεωρείται ως η μεγαλύτερη βιολογική ανακάλυψη του 20ού αιώνα και γι’ αυτόν το λόγο, οι Γουάτσον και Κρικ μοιράστηκαν το 1962 το Βραβείο Νόμπελ με τον Μόρις Γουίλκινς και την Ρ. Φράνκλιν, οι οποίοι εργάστηκαν προς την ίδια κατεύθυνση.

Πόσο καλά όμως γνωρίζετε τις λειτουργίες του DNA και πόσο τελικά αυτό άλλαξε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων;

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 10 μικροπράγματα που θα ήταν καλό να γνωρίζουμε.

1. Το DNA είναι το γενετικό υλικό του κυττάρου και περιλαμβάνει τα γονίδια που περιέχουν τις πληροφορίες για τη κατασκευή όλων των απαραίτητων πρωτεϊνών για τον οργανισμό.

2. Η αλληλουχία των βάσεων του αποτελεί το γενετικό μήνυμα. Αυτό το μήνυμα μπορεί να συγκριθεί με κείμενο γραμμένο σε αλφάβητο με τέσσερα γράμματα, το οποίο ονομάζουμε επίσης γενετική κληρονομιά.

3. Η αποκωδικοποίηση του επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την γενετική της ζωής και την κληρονόμηση ορισμένων χαρακτηριστικών και νόσων.

4. Έχει μόνο τέσσερα βασικά συστατικά, που αναφέρονται πάντα με το αρχικό γράμμα των χημικών ονομασιών τους: Α (αδενίνη), C (κυτοσίνη), G (γουανίνη) και Τ (θυμίνη).

5. Είναι ο φορέας των γενετικών πληροφοριών του κυττάρου, όχι μόνον με την έννοια της μεταβίβασης χαρακτηριστικών, αναλλοίωτων από γενεά σε γενεά, αλλά και της ρύθμισης της φυσιογνωμίας εξειδίκευσης κάθε κυττάρου για την επιτέλεση των ιδιαίτερων λειτουργιών του.

6. Μία σημαντική ιδιότητα του είναι ότι μπορεί να φτιάξει αντίγραφα του εαυτού του χρησιμοποιώντας μία από τις δύο αλυσίδες σαν οδηγό για την αντιγραφή της αλληλουχίας των βάσεών της.

7. Είναι περιορισμένο στα χρωμοσώματα, τα οποία δεν εγκαταλείπουν ποτέ τον πυρήνα του κυττάρου. Όλη τη δουλειά την κάνουν οι πρωτεΐνες.

8. Το DNA παρουσιάζεται σε μορφή διπλής έλικας της οποίας κάθε κλώνος στρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι δύο κλώνοι συγκρατούνται με δεσμούς υδρογόνου που σχηματίζονται μεταξύ των βάσεων τους.

9. Το DNA υπάρχει με διαφορετικό τρόπο σε οτιδήποτε έχει ζωή. Και αν αυτό αποτελείται από πολλά κύτταρα, τότε κάθε ένα κύτταρο του ξεχωριστά διαθέτει μια περιοχή του στην οποία βρίσκεται το DNA του.

10. Σύμφωνα με αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα, το μόριο του DNA είναι τρομερά δυναμικό και αεικίνητο μέσα στα κύτταρα, με αποτέλεσμα να παίρνει πολλά διαφορετικά σχήματα και να είναι… αγνώριστο σε σχέση με τη συμβατική διπλή έλικα.

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!