σε , ,

ΓΚΑΛΟΠ: Ποιος τραγούδησε καλύτερα το Ερωτικό (Με μια πιρόγα) ;

photomix image 7

Το Ερωτικό (Με μια πιρόγα) είναι από τα πιο εμβληματικά και δημοφιλή τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, σε στίχους του Άλκη Αλκαίου. Όπως ο ίδιος ο Μικρούτσικος θα πει, το Ερωτικό κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο, εναλλάσσοντας εικόνες βγαλμένες από διαφορετικές εποχές. Πρώτη εκτέλεση ανήκει δικαιωματικά στον Μανώλη Μητσιά.

Στίχοι

Με μια πιρόγα φεύγεις και γυρίζεις
τις ώρες που αγριεύει η βροχή
στη γη των Βησιγότθων αρμενίζεις
και σε κερδίζουν κήποι κρεμαστοί
μα τα φτερά σου σιγοπριονίζεις

Σκέπασε αρμύρα το γυμνό κορμί σου
σου `φερα απ’ τους Δελφούς γλυκό νερό
στα δύο είπες πως θα κοπεί η ζωή σου
και πριν προλάβω τρις να σ’ αρνηθώ
σκούριασε το κλειδί του παραδείσου

Το καραβάνι τρέχει μες στη σκόνη
και την τρελή σου κυνηγάει σκιά
πώς να ημερέψει ο νους μ’ ένα σεντόνι
πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σχοινιά
αγάπη που σε λέγαμ’ Αντιγόνη

Ποια νυχτωδία το φως σου έχει πάρει
και σε ποιο γαλαξία να σε βρω
εδώ είναι Αττική φαιό νταμάρι
κι εγώ ένα πεδίο βολής φτηνό
που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι

Μπορεί να έχει τραγουδηθεί μοναδικά από τον Μανώλη Μητσιά, παρ’ όλα αυτά πάρα πολλοί καλλιτέχνες έχουν ερμηνεύσει το συγκεκριμένο τραγούδι με μεγάλη επιτυχία. Ακούστε προσεκτικά όλες τις παρακάτω εκτελέσεις και πείτε μας ποια είναι η αγαπημένη σας.

1. Μανώλης Μητσιάς

Η πρώτη εκτέλεση ανήκει στον Μανώλη Μητσιά. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στον δίσκο «Εμπάργκο» το 1982 κάνοντας το γνωστό στο ευρύ κοινό.

Manolis Mitsias – Erotiko..

Erotiko..

2. Χάρις Αλεξίου

Στον δίσκο «Η αγάπη είναι ζάλη» το 1986, η Χάρις Αλεξίου χαρίζει την πρώτη θηλυκή εκδοχή του τραγουδιού. Ο δίσκος είχε γίνει πλατινένιος, πουλώντας 100.000 αντίτυπα.

Ερωτικό – Χάρις Αλεξίου

Official Website: http://www.alexiou.gr/ Facebook : https://www.facebook.com/HarisAlexiouMusic Twitter: https://twitter.com/HarisAlexiouNet Μπορείτε να κατεβάσετε από τα iTunes You can download via iTunes https://itunes.apple.com/gr/artist/haris-alexiou/id39701368 Στίχοι: Άλκης Αλκαίος Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος Με μια πιρόγα φεύγεις και γυρίζεις τις ώρες που αγριεύει η βροχή στη γη των Βησιγότθων αρμενίζεις και σε κερδίζουν κήποι κρεμαστοί μα τα

3. Νότης Σφακιανάκης

Ο Νότης Σφακιανάκης, στο δίσκο του «Εμπειριών συλλέκτης», το 1997, δίνει την δική του εκδοχή για το τραγούδι Ερωτικό.

Notis Sfakianakis- Erwtiko (Ερωτικό)

APLA YPEROXO…

4. Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Το 2000 ο Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται στην Σφεντόνα. Από εκεί θα κυκλοφορήσει το live album του «Σφεντόνα live» στο οποίο θα συμπεριλάβει την δική του εκτέλεση για το Ερωτικό.

Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Ερωτικό | Vasilis Papakonstantinou – Erwtiko

YouTube Βασίλης Παπακωνσταντίνου:http://goo.gl/CoeCMQ YouTube Iocastis:http://goo.gl/EvBg1o Official Website:http://goo.gl/Sn4Tmi Official Facebook: https://goo.gl/URHRwY Google+:https://goo.gl/VSNpyh Twitter:https://goo.gl/H8SHTJ Επικοινωνία για συναυλία Stray Music (http://www.straymusic.gr/ ( Υπεύθυνος καλλιτεχνικού γραφείου) Ελισσαίος Πατσέλας: 6976768782, 2109024100 Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Ερωτικό | Vasilis Papakonstantinou – Erwtiko Δίσκος: Σφεντόνα live Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος Στίχοι: Άλκης Αλκαίος Copyright: 2000 Δισκογραφική εταιρία: Minos Με μια πιρόγα φεύγεις και γυρίζεις τις ώρες, που αγριεύει η βροχή.

5. Σταμάτης Κραουνάκης – Σπείρα Σπείρα

Στο δίσκο «Όλοι μαύρα κι ένα πιάνο», συναντάμε την κραουνακική εκδοχή, από την ομάδα του Σταμάτη Κραουνάκη «ΣΠΕΙΡΑ – ΣΠΕΙΡΑ». Την ακούσαμε για πρώτη φορά το 2001.

Σταμάτης Κραουνάκης – Ομάδα Σπείρα-Σπείρα – Ερωτικό – Official Audio Release

Subscribe: http://bit.ly/2oLE641 Βρείτε τους Σταμάτης Κραουνάκης – Ομάδα Σπείρα-Σπείρα – Ερωτικό από τον δίσκο Όλοι μαύρα κι ένα πιάνο Βρείτε το εδώ: iTunes: http://apple.co/2j9EYwp Google Play: http://bit.ly/2poy3pV YouTube Playlist: http://bit.ly/2pl0VgA Spotify: http://spoti.fi/2j9EuGI Apple Music: https://itun.es/gr/wXcshb Deezer: http://bit.ly/2knkbup Σταμάτης Κραουνάκης – Ομάδα Σπείρα-Σπείρα – Ερωτικό (Εμβόλιμα) – Μια θάλασσα μικρή & Χάρτινο το φεγγαράκι | Stamatis Kraounakis – Omada Speira-Speira – Erotiko (Emvolima) – Mia thalassa mikri & Xartino to feggaraki – Official Audio Release

6. Φίλιππος Νικολάου

Ο Φίλιππος Νικολάου το 2002 θα ερμηνεύσει το Ερωτικό για τον δίσκο του, «8+ Οχτώ»

Filippos Nikolaou – Erotiko (Piroga)

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

7. Μητροπάνος – Αδαμαντίδης – Μπάσης

Τρεις σπουδαίοι τραγουδιστές χαρίζουν μια μοναδική ερμηνεία το 2005 η οποία προέκυψε από την κοινή τους ζωντανή εμφάνιση, που αποτυπώθηκε και δισκογραφικά στο δίσκο «Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο».

Ερωτικό Μητροπάνος – Αδαμαντίδης – Μπάσης

Ερωτικό Πρώτη εκτέλεση: Μητσιάς Μανώλης Μουσική/Στίχοι: Μικρούτσικος Θάνος/Αλκαίος Άλκης Mε μια πιρόγα φεύγεις και γυρίζεις τις ώρες που αγριεύει η βροχή Στη γη των Bησιγότθων αρμενίζεις και σε κερδίζουν κήποι κρεμαστοί μα τα φτερά σου σιγοπριονίζεις Σκέπασε αρμύρα το γυμνό κορμί σου σου ‘φερα απ’ τους Δελφούς γλυκό νερό Στα

8. Δημήτρης Μητροπάνος

Το 2009, ο Δημήτρης Μητροπάνος εμφανίζεται στο Ηρώδειο, ερμηνεύοντας τα τραγούδια της ζωής του. Εκεί, μας χάρισε την παρακάτω εκτέλεση.

ΕΡΩΤΙΚΟ (ΜΕ ΜΙΑ ΠΙΡΟΓΑ) – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ DVD LIVE ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ Στίχοι: Άλκης Αλκαίος Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος Πρώτη εκτέλεση: Μανώλης Μητσιάς Άλλες ερμηνείες: Χαρούλα Αλεξίου Δημήτρης Μητροπάνος Με μια πιρόγα φεύγεις και γυρίζεις τις ώρες που αγριεύει η βροχή στη γη των Βησιγότθων αρμενίζεις και σε κερδίζουν κήποι κρεμαστοί

9. Δημήτρης Μπάσης

Μόνος του το έχει ερμηνεύσει το 2010 και ο Δημήτρης Μπάσης στον δίσκο του «LIVE»

Ερωτικό-Δημήτρης Μπάσης(Με μια πιρόγα)

Με μια πιρόγα φεύγεις και γυρίζεις τις ώρες που αγριεύει η βροχή στη γη των Βησιγότθων αρμενίζεις και σε κερδίζουν κήποι κρεμαστοί μα τα φτερά σου σιγοπριονίζεις Σκέπασε αλμύρα το γυμνό κορμί σου σου `φερα απ’ τους Δελφούς γλυκό νερό στα δύο είπες πως θα κοπεί η ζωή σου και

10. Βασίλης Καρράς

Η εκτέλεση του Βασίλη Καρράς θεωρείται η πιο λαϊκή. Στον δίσκο του «Στα είπα όλα», ο Καρράς ερμηνεύει το Ερωτικό το 2010.

Βασίλης Καρράς – Ερωτικό (Με μια πιρόγα) – Official Audio Release

Youtube Subscribe: https://goo.gl/814dsM Βρείτε το Βασίλης Καρράς – Ερωτικό (Με μια πιρόγα) από τον δίσκο Σ’ Τα Είπα Όλα στα: iTunes: https://apple.co/2Dx48V2 Google Play: http://bit.ly/2DyPoUB YouTube Playlist: http://bit.ly/2EZrL4H Spotify: http://spoti.fi/2mX9fDx Deezer: http://bit.ly/2DzsRac Ξεπερνώντας τα 50 χρόνια ελληνικής μουσικής ιστορίας, στο κανάλι Ελληνικό Τραγούδι βρίσκονται σημαντικές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού από τα ’60s έως και σήμερα, με συμπράξεις σπουδαίων τραγουδιστών, συνθετών και στιχουργών που άφησαν εποχή.

  • Ποιος τραγούδησε καλύτερα το Ερωτικό;

    • Μανώλης Μητσιάς
    • Χάρις Αλεξίου
    • Νότης Σφακιανάκης
    • Βασίλης Παπακωνσταντίνου
    • Σταμάτης Κραουνάκης – Σπείρα Σπείρα
    • Φίλιππος Νικολάου
    • Μητροπάνος – Αδαμαντίδης – Μπάσης
    • Δημήτρης Μητροπάνος
    • Δημήτρης Μπάσης
    • Βασίλης Καρράς
Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
1 Comment
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
yiannis64
yiannis64
4 χρόνια πριν

Η πρώτη εκτέλεση δισκογραφικά είναι του Μανώλη Μητσιά. Για την ιστορία να πω, ότι, απ’όσο γνωρίζω ως αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας, πρώτη φορά το ”Ερωτικό” τραγουδήθηκε από τη Χαρούλα Αλεξίου. Ήταν Ιούλης του ’81 στο γήπεδο του Πανιώνιου στη Νέα Σμύρνη όπου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια ενός κύκλου συναυλιών σε όλη την Ελλάδα από τους Θάνο Μικρούτσικο, Μάνο Λοΐζο και Χρήστο Λεοντή, με τη σπουδαία Μαρία Δημητριάδη, τη Χαρούλα Αλεξίου, το Γιώργο Μεράντζα και άλλους. Δε θα ξεχάσω ποτέ την ατμόσφαιρα στο γήπεδο, όταν ακούστηκε αυτό το τραγούδι από το στόμα της Χαρούλας με τον Μικρούτσικο στο πιάνο. Το πάντρεμα στίχων,… Διαβάστε περισσότερα »

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!