σε , ,

ΓΚΑΛΟΠ: Να έχουν την ελευθερία οι άντρες να παρενοχλούν τις γυναίκες, όπως ζητά η Κατρίν Ντενέβ;

13249151
epa03915719 (FILE) A file picture dated 21 May 2011 shows French actress Catherine Deneuve attending the press conference for 'Les Bien-Aimes' (Beloved) during the 64th Cannes Film Festival in Cannes, France. Catherine Deneuve will turn 70 on 22 October 2013. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO *** Local Caption *** 02744800

Η Κατρίν Ντενέβ συζητήθηκε πολύ τις τελευταίες μέρες, ως η γνωστότερη απ’ τις 100 γυναίκες που συνυπέγραψαν ένα άρθρο που υπερασπίζεται την ελευθερία των ανδρών να ενοχλούν τις γυναίκες.

«Ως γυναίκες, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτόν τον φεμινισμό που, πέρα από την καταγγελία των καταχρήσεων εξουσίας, παίρνει το πρόσωπο ενός μίσους προς τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα… Η ελευθερία να ενοχλείς είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική ελευθερία», έγραψαν εκτός των άλλων.

Η επιστολή ξεκινούσε ως εξής: «Ο βιασμός είναι ένα έγκλημα. Όμως το επίμονο ή αδέξιο ‘καμάκι’ δεν είναι αδίκημα, ούτε η αβρότητα φαλλοκρατική επίθεση».

«Οι άνδρες τιμωρούνται γενικευμένα, εκδιώχνονται από τη δουλειά τους, όταν το μόνο που έκαναν ήταν να αγγίξουν ένα γόνατο ή να προσπαθήσουν να κλέψουν ένα φιλί», προσθέτει η επιστολή, η οποία υπογράφεται επίσης από την Κατρίν Μιγιέ, συγγραφέα του μπεστ σέλερ «Η σεξουαλική ζωή της Κατρίν Μ.».

«Άντρες βρέθηκαν στο βούρκο επειδή μιλούσαν για προσωπικά θέματα κατά τη διάρκεια επαγγελματικών γευμάτων ή για την αποστολή σεξουαλικά φορτισμένων μηνυμάτων σε γυναίκες που δεν ανταποκρίνονταν στην προσοχή τους», αναφέρει η επιστολή.

Το κείμενο επιτίθεται επίσης σε φεμινιστικές εκστρατείες των social media όπως το # MeToo και το γαλλικό ισοδύναμο του, #BalanceTonPorc, για την απελευθέρωση ενός «πουριτανικού κύματος κάθαρσης».

Ισχυρίζεται ότι «η νόμιμη διαμαρτυρία ενάντια στη σεξουαλική βία που υφίστανται οι γυναίκες, ιδιαίτερα στην επαγγελματική τους ζωή, είχε μετατραπεί σε κυνήγι μαγισσών».

«Αυτό που ξεκίνησε ως ελευθερία των γυναικών να μιλήσουν έχει μετατραπεί σήμερα στο αντίθετο – εκφοβίζουμε τους ανθρώπους να μιλάνε “σωστά”, φιμώνουμε όσους δεν συμβιβάζονται και κατηγορούμε τις γυναίκες που αρνήθηκαν να λυγίσουν στις νέες πραγματικότητες για προδοσία και συνέργεια», αναφέρει η επιστολή.

Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, μία απ’ τις 100 που την υπέγραψε, η Μπριζίτ Λαέ, υποστήριξε στην τηλεόραση ότι «μπορούμε να νιώσουμε ικανοποίηση κατά τη διάρκεια ενός βιασμού».

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές:

«Περιφρονούν τα θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων και θέλουν να επιβάλουν ξανά τη σιωπή που έσπασε μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Γουάινστιν», απαντούν Γαλλίδες φεμινίστριες που υπογράφουν ένα κείμενο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο francetvinfo.

«Μόλις γίνει ένα βήμα για την ισότητα, ακόμη και μισού χιλιοστού, ευγενικές ψυχές μας προειδοποιούν αμέσως ότι υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουμε στην υπερβολή», σημειώνουν οι ακτιβίστριες αυτές

«Στην Γαλλία, καθημερινά, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες πέφτουν θύματα παρενόχλησης. Δεκάδες χιλιάδες σεξουαλικών επιθέσεων. Και εκατοντάδες βιασμών», απαντούν οι περίπου τριάντα φεμινίστριες που υπογράφουν αυτό το κείμενο, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Καρολίν Ντε Αάς, δημοσιογράφοι και πολλές ακτιβίστριες.

Γι’ αυτές, οι γυναίκες που υπέγραψαν το άρθρο στην Le Monde «μπερδεύουν σκόπιμα μια σχέση γοητείας, που στηρίζεται στον σεβασμό και την ευχαρίστηση, με κάτι το βίαιο».

Λέγοντας ότι η πλειονότητα των προσωπικοτήτων που αναφέρονται στην Le Monde είναι «υπότροποι στην υπεράσπιση κάποιων που εγκληματούν σε βάρος παιδιών ή στην δικαιολόγηση του βιασμού», οι φεμινίστριες σημειώνουν επίσης ότι οι γυναίκες αυτές «χρησιμοποιούν για άλλη μια φορά την προβολή τους από τα μέσα ενημέρωσης επιδιώκοντας η σεξουαλική βία να θεωρείται κάτι συνηθισμένο» και «περιφρονούν στην πραγματικότητα τα εκατομμύρια των γυναικών που υφίστανται ή έχουν υποστεί τη βία αυτή».

«Με το κείμενο αυτό, προσπαθούν να επιβάλουν ξανά τη σιωπή που αρχίσαμε να σπάμε. Δεν θα τα καταφέρουν» #

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ:

  • Question of

    Συμφωνείτε με την άποψη πως «Η ελευθερία να ενοχλείς είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική ελευθερία»;

    • Ναι
    • Όχι
    • Άλλο
  • Question of

    Συμφωνείτε πως έχουν γίνει και υπερβολές από το κίνημα #MeToo;

    • Ναι
    • Όχι
    • Άλλο
  • Question of

    Εξαιτίας των πιθανών υπερβολών, πιστεύετε ότι θα πρέπει να μην καταγγέλονται δημόσια οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις;

    • Ναι
    • Όχι
    • Άλλο
  • Question of

    Οι γυναίκες σπάνε πλέον τη σιωπή τους για παρενοχλήσεις ή επιθέσεις που δέχονται. Το κείμενο της Ντενέβ είναι:

    • Ένα πισωγύρισμα
    • Μια προειδοποίηση εναντίον της υπερβολής
    • Άλλο
  • Question of

    Πιστεύετε πως έχει στηθεί ένα άδικο «κυνήγι μαγισσών» εναντίον των ανδρών;

    • Ναι
    • Όχι
    • Άλλο
  • Question of

    Πιστεύετε ότι η Ντενέβ μπορεί να μιλά για όλες τις γυναίκες όταν δίνει το ΟΚ στους άντρες να τις ενοχλούν;

    • Ναι
    • Όχι
    • Άλλο
Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
3 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μια σκέψη
Μια σκέψη
6 χρόνια πριν

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς φοβούνται η Ντενέβ και οι υπόλοιπες.Μην τυχόν και αναγκαστούν κάποιοι να είναι λιγότερο γουρούνια;Για εκείνες μπορεί να είναι οκ ένα άγγιγμα στο γόνατο στο χώρο εργασίας.Για χιλιάδες γυναίκες εκεί έξω είναι μια δυσάρεστη έκπληξη.Στην οποία πολλές φορές δεν μπορούν να αντιδράσουν,γιατί η χειρονομία προέρχεται από κάποιον ανώτερο τους και φοβούνται για τη δουλειά τους.Γιατί ξέρουν,ότι αν δεν ήταν προϊστάμενος τους,αν δεν υπήρχε αυτή η σχέση μεταξύ τους,χωρίς να έχει προηγηθεί φλερτ,χωρίς να έχει αναπτυχθεί οικειότητα,χωρίς να έχουν δείξει,ότι το ενδιαφέρον είναι αμοιβαίο,ο άλλος δε θα άπλωνε το ξερό του.Όπως δε θα το έκανε στη διευθύντρια… Διαβάστε περισσότερα »

Φωτεινή
Φωτεινή
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μια σκέψη

Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σου! Ειδικά αυτή η άποψη ότι <> με κάνει έξαλλη. Πρώτον, αν κάποιος έχει σκοπό να παρενοχλήσει σεξουαλικά μία γυναίκα, πολύ καλά θα κάνει να φοβηθεί και να μην το κάνει. Αν, από την άλλη, ένας άντρας είναι φυσιολογικός άνθρωπος και θέλει να φλερτάρει μία γυναίκα, δεν είναι σωστό πριν την πλησιάσει να προσέξει, ώστε να είναι ευγενικός και μην την φέρει σε δύσκολη θέση;

Φωτεινή
Φωτεινή
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φωτεινή

Μέσα στα εισαγωγικά γράφω: Θα φοβούνται οι άντρες να μάς πλησιάσουν.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!