σε , ,

Η ιστορία του μικρού Χρήστου που ο ΕΟΠΥΥ μπλόκαρε τη μετάβαση του για εγχείριση στην Αγγλία

Πώς κατέληξε τελικά μια από τις πιο περίεργες αποφάσεις του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας;

xristiakis thessaloniki eoppy 1 1

Σχεδόν όλοι σήμερα μιλάνε για την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να απορρίψει την αίτηση της οικογένειας του δίχρονου Χρήστου – Εμμανουήλ, για τη μετάβαση και τη νοσηλεία του σε δημόσιο νοσοκομείο της Αγγλίας. Τι ακριβώς έχει συμβεί και πώς «λύθηκε» τελικά το πρόβλημα; Ας τα δούμε όλα από την αρχή.

Από τι πάσχει ο μικρός;

Όπως αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος, ο Χρήστος – Εμμανουήλ γεννήθηκε στις 6 Απριλίου του 2016 στην Πτολεμαΐδα και πάσχει από μια σπάνια μετάλλαξη του συνδρόμου IPEX, η οποία συναντάται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ονομάζεται «φυλοσύνδετη ανοσοποιητική δυσλειτουργία, πολυενδοκρινοπάθεια και εντεροπάθεια». Μάλιστα, μόλις στις 27 Δεκεμβρίου 2017 η κυβέρνηση τη συμπεριέλαβε στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (50%), ο οποίος δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με την ένδειξη «μεσοβαρή και πρώιμη έναρξη αυτοάνοσης εντεροπάθειας, ινσουλινοεξαρτώμενο».

Από τότε, μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία, δίνοντας μάχη για να κρατηθεί στη ζωή και σήμερα, συνεχίζει να βρίσκεται στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Εξαιτίας της θεραπευτικής αγωγής που ακολουθεί ο Χρήστος – Εμμανουήλ, έχει καταστραφεί το φλεβικό σύστημα του οργανισμού του και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μην μπορεί πλέον να λαμβάνει ενδοφλεβίως τροφή αλλά και τις απαραίτητες αντιβιώσεις, προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή.

Τι πρότειναν οι γιατροί στην μητέρα του Χρήστου – Εμμανουήλ;

Οι γιατροί συνέστησαν στη μητέρα του μικρού παιδιού, ότι θα πρέπει να αναζητήσει θεραπεία στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο κέντρα τα οποία είναι κατάλληλα για τον 2χρονο, μία κλινική στο Σιάτλ των ΗΠΑ και ένα δημόσιο νοσοκομείο στο Νιούκαστλ της Αγγλίας. Η κλινική, για να προχωρήσει στην θεραπεία, ζητούσε 1,6 εκατομμύριο ευρώ ενώ το νοσοκομείο στο Νιούκαστλ ήταν δωρεάν, καθώς είναι δημόσιο, δεν δέχεται χρήματα από ιδιώτες και πληρώνεται μόνο μέσω ασφαλιστικών ταμείων. Η οικογένεια επέλεξε τη δεύτερη περίπτωση.

xristiakis thessaloniki eoppy 4

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, η άμεση μετάβαση του παιδιού στο εξειδικευμένο κέντρο Great North Children’s Hospital, Newcastle στο Ηνωμένο Βασίλειο, κρινόταν αναγκαία προκειμένου να νοσηλευτεί στο πλαίσιο γενικής θεραπευτικής αντιμετώπισης και εν συνεχεία να υποβληθεί σε μεταμόσχευση του μυελού των οστών, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειάς του. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι στην όλη ιστορία (θα καταλάβετε παρακάτω γιατί) είναι ότι στο συγκεκριμένο κέντρο η μεταμόσχευση μπορεί να γίνει με δότες τους γονείς, οι οποίοι είναι συμβατοί κατά 50%. Αυτή η μέθοδος όμως, δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα καθώς οι Έλληνες γιατροί απαιτούν συμβατότητα κατά τουλάχιστον 80%.

Τι απάντησε ο ΕΟΠΠΥ

Η οικογένεια απευθύνθηκε στον ΕΟΠΠΥ, εφόσον η μητέρα είναι ασφαλισμένη στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, απάντησε αρνητικά στο αίτημα της οικογένειας και μάλιστα, στην απόφαση που έλαβε την 20ή Απριλίου επικαλείται ότι

«…η προτεινόμενη θεραπευτική αγωγή από το νοσοκομείο του εξωτερικού δύναται να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας. Οι θεράποντες ιατροί οφείλουν άμεσα να επικοινωνήσουν με το νοσοκομείο “Η Αγία Σοφία” και συγκεκριμένα με τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών για την ακολουθούμενη διαδικασία»!

Το Συμβούλιο όμως δεν υπολόγισε (ή δεν ήθελε να υπολογίσει) αυτό που ειπώθηκε παραπάνω.  Ότι δηλαδή οι γιατροί του «Αγία Σοφία» δεν προχωρούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών από δότες που είναι μόλις 50% συμβατοί, όπως κάνουν οι συνάδελφοί τους στην Αγγλία!

xristiakis thessaloniki eoppy 2

Αξίζει να αναφερθεί ότι η 32χρονη μητέρα έστειλε εξώδικο για να πάρει την απορριπτική απόφαση του ΕΟΠΥΥ, καθώς το Συμβούλιο δεν προχωρούσε στην απόφαση την ώρα που το αγγλικό νοσοκομείο τους είχε κάνει ήδη δεκτούς και μάλιστα τους περίμενε τη Δευτέρα 23 Απριλίου. Σύμφωνα με τη μητέρα του μικρού Χρήστου – Εμμανουήλ, τα έξοδα νοσηλείας είναι τα ίδια, είτε στην Ελλάδα είτε στην Αγγλία.

Ακόμη και τώρα που είμαστε στο Ιπποκράτειο, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τη νοσηλεία του παιδιού. Μας στέλνει -λάθος- στο “Αγία Σοφία”. Και εκεί θα πληρώσει. Γιατί δεν εγκρίνει το αίτημα να πάμε στην Αγγλία, όπου το παιδί θα έχει ελπίδα σωτηρίας; Δεν είναι ιδιωτική κλινική, είναι δημόσιο νοσοκομείο. Πληρώνεται από ασφαλιστικά ταμεία

ΔΙΝΕΙ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΕ “ΑΝΤΙΠΑΛΟ” ΤΟΝ ΕΟΠΠΥ

Κραυγή αγωνίας απευθύνει η μητέρα του δίχρονου Χρήστου Ελευθεριάδη, που πάσχει από το πολύ σπάνιο σύνδρομο IPEX και χρειάζεται να μεταβεί στο εξωτερικό προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, αλλά δεν μπορεί να λάβει τη σχετική άδεια από τον ΕΟΠΥΥ.

Βρέθηκε συμβατός δότης

Σήμερα όμως τα νέα για την οικογένεια είναι θετικά. Την ώρα που ήταν έτοιμοι να στείλουν νέο εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ, ενημερώθηκαν ότι βρέθηκε στην Ελλάδα δότης συμβατός και μάλιστα 100%. Άρα, από την στιγμή που βρέθηκε δότης συμβατός 100%, το χειρουργείο αναμένεται να γίνει στην Αθήνα χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο!

Αν όμως δεν βρισκόταν συμβατός δότης;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
1 Comment
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Stathis_Oberon
Stathis_Oberon
5 χρόνια πριν

Δεν ειναι η πρωτη φορα που το κρατος λειτουργει τοσο αναλγητα ακομα και οταν προκειται για την υγεια παιδιων.
Θυμαμαι πριν μερικα χρονια το αγορακι απο τη Χιο (νομιζω) που εγινε ερανος για να παει για θεραπεια και μαζευτηκαν τα χρηματα απο τον απλο κοσμο, τα οποια το (κ@λο) κρατος δεσμευσε με τη δικαιολογια οτι ο ερανος ηταν παρανομος και τελικα το παιδακι πεθανε.
Απορω πως κοιμουνται τις νυχτες αυτα τα καθαρματα που υπογραφουν τετοιου ειδους αποφασεις

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!