σε , , ,

Τι ήταν τελικά ο Πύργος του Τatlin στον οποίο βασίστηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο των Ιωαννίνων;

Αν αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο περίεργο το δέντρο στα Γιάννενα, διαβάστε αυτό

DQoktoOX0AAzasb
@tarrott

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΘΥΜΗ ΚΑΛΦΑ

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ξενοφών Μπήτσικας είπε για το πολυσυζητημένο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο:

«Προσεγγίσαμε την πρόσκληση με μια καλλιτεχνική πρόταση στην πλατεία των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα την καλλιτεχνική ερμηνεία μιας πολύ σημαντικής φόρμας στη Ιστορία της Τέχνης του 20ου αι., όπως είναι πύργος του Τάτλιν.
Η αναφορά σε ένα έργο τέχνης του παρελθόντος και η επανερμηνεία του αποτελεί συνήθη τακτική στην τέχνη. Η μετάπλαση δεν στοχεύει στην αντιγραφή και τη στείρα επανάληψη, αλλά να προσθέσει μια διαφορετική ερμηνεία ή να αντιπαραβάλλει ένα διαφορετικό σύστημα αναπαράστασης, σύμφωνα με το διαφορετικό πλαίσιο στο οποίο παράγεται.
Η αρχική πρόθεση του Tatlin για τη δημιουργία αυτής της φόρμας-σπείρας ήταν το εγκώμιο στο μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος και στην εξέλιξη/ανέλιξη του ανθρώπου.
Πρόθεση της Σχολής ήταν να επικαιροποιηθεί το εγκώμιο στο ανθρώπινο πνεύμα, παράγοντας αυτή τη φόρμα με υλικά καθημερινά και επαναχρησιμοποιήσιμα, στη λογική των παιχνιδιών meccano, που με λίγους τύπους τεμαχίων μπορεί κανείς να κατασκευάσει διαφορετικές φόρμες.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ >>> ΓΚΑΛΟΠ: Είναι το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο των Ιωαννίνων το χειρότερο που έχεις δει στη ζωή σου;

Ψάξαμε, διαβάσαμε και παρακάτω σας παρουσιάζουμε όλα όσα χρειάζεται κανείς να ξέρει για ένα μνημείο της Γ΄ Διεθνούς, το οποίο αν είχε χτιστεί, πιθανόν η νεαρή Ρωσία θα είχε ταξιδέψει στο μέλλον ήδη από τον πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα.

Τι γνωρίζουμε για τον δημιουργό;

Screenshot 3 9

Ο Βλαντιμίρ Τάτλιν υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Ήταν μέλος της ομάδας που επεδίωξε την καλλιτεχνική έκφραση της επανάστασης, αυτής του Κονστρουκτιβισμού, ενώ εκτός από αρχιτέκτονας και γλύπτης, υπήρξε και ζωγράφος. Γεννημένος το 1885 στη Μόσχα με πατέρα μηχανικό σιδηροδρόμων και μητέρα ποιήτρια, ο Τάτλιν σε νεαρή ηλικία εργάστηκε ως ναυτικός ενώ στη συνέχεια άρχισε την καλλιτεχνική του εκπαίδευση ως εικονογράφος, παρακολουθώντας μαθήματα στη Σχολή Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Αρχιτεκτονικής της Μόσχας και στη συνέχεια, στη Σχολή Καλών Τεχνών της Πένζας. Επηρεασμός από τις κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες τα έργα του συμβολίζουν την κομουνιστική κοινωνία της νέας εποχής.

Τα χαρακτηριστικά του μνημείου

dedes2

Αν ο πύργος του Τάτλιν κατασκευαζόταν, θα είχε ύψος σχεδόν 400 μέτρων και θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη σε διαστάσεις γλυπτική σύνθεση που σχεδιάστηκε ποτέ από άνθρωπο εκείνη την εποχή. Το μνημείο θα αποτελούνταν από ένα ελικοειδές μεταλλικό πλαίσιο που θα υψωνόταν κατακόρυφα σχηματίζοντας μια μικρή γωνία στο επάνω μέρος και περικλείοντας έναν γυάλινο κύλινδρο, κύβο και κώνο. Στα γυάλινα μέρη θα στεγάζονταν αίθουσες συγκεντρώσεων και συνεδρίων, που θα περιστρέφονταν γύρω από τον άξονα τους με περίοδο ενός έτους, ενός μήνα και μίας ημέρας. Όπως η Γη γύρω από τον Ήλιο.

Πάνω από τον κύβο, κάνοντας μια στροφή το μήνα– όπως η Σελήνη γύρω από τη Γη – θα περιστρεφόταν μια γιγάντια πυραμίδα. Στην πυραμίδα ο Τάτλιν τοποθέτησε τα εκτελεστικά όργανα του Διεθνούς. Και πάνω από την Πυραμίδα, κάνοντας μια στροφή την ημέρα – όπως ακριβώς η Γη γύρω από τον εαυτό της – θα πετούσε ένας γιγάντιος κύλινδρος, όπου ο Τάτλιν έβαλε όλα τα ΜΜΕ. Ο πύργος είχε σχεδιαστεί για να κατασκευαστεί από ατσάλι, γυαλί και σίδερο, θα είχε 400 μέτρα ύψος και ο διπλός έλικάς του ερχόταν σε αποφασιστική ρήξη με την πλήρως καθετοποιημένη αντίληψη που είχε η, ξεπερασμένη για τους Ρώσους επαναστάτες, αρχιτεκτονική της αστικής εποχής.

Γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ;

pyrgos diethnous

Ο πύργος του Τάτλιν ο οποίος θα εδραζόταν στις δυο όχθες του Νέβα στο Λένινγκραντ έμεινε στο στάδιο της μακέτας, μιας και ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί με τα τότε μέσα της εποχής. Ακόμα και αν όμως η γιγαντιαία αυτή ποσότητα απαιτούμενου χάλυβα ήταν διαθέσιμη σε μια μετα-επαναστατική Ρωσία υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη δομική πρακτική της λόγω και των πολιτικών αναταραχών που επικρατούσαν εκείνη τη στιγμή.

Γιατί προκάλεσε τόσες συζητήσεις;

Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα και από το στάδιο της μακέτας, το εγχείρημα αγκαλιάστηκε από τους δημιουργούς της νέας κοινωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του 1923 κατά την οποία οι εργάτες της Μόσχας διαδηλώνουν κρατώντας στα χέρια τους τη μακέτα του Πύργου, αλλά και το 1926 στην πορεία της Πρωτομαγιάς στο Λένινγκραντ ο πύργος του Τάτλιν πρωταγωνιστούσε κι’ εκεί.

Γιατί όμως συνέβαιναν όλα αυτά; Το μνημείο όταν θα ολοκληρωνόταν θα έδινε την εντύπωση όχι ακριβώς ενός πύργου της Βαβέλ, αλλά μάλλον ενός φουτουριστικού πύργου ελέγχου, ενός επαναστατικού επιτελείου που θα πραγμάτωνε και από αρχιτεκτονική άποψη το «πρώτο άλμα και έφοδο στον ουρανό». Αυτό που προκάλεσε τον θαυμασμό παράλληλα ήταν οι προοπτικές και η δυναμική που ήδη παρουσίαζε η νεαρή επανάσταση, η οποία σε πείσμα των δύσκολων οικονομικά καιρών και εν μέσω εμφυλίου πολέμου, δεν έπαυε ποτέ να οραματίζεται μια κουλτούρα πανανθρώπινης προοπτικής και εμβέλειας, την οποία ήθελε να καταστήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα εφαρμόσιμη και εμπράγματη.

Τι συμβολίζει;

p031255Tatlin

Συμβολικά, ο πύργος λέγεται ότι αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες της χώρας του καλλιτέχνη αλλά και μια «απάντηση» στον Πύργο του Άιφελ που θεωρούνταν το κύριο σύμβολο της νεωτερικότητας. Ο σοβιετικός κριτικός Βίκτορ Σκλόφσκι λέγεται ότι το έχει ονομάσει μνημείο «από χάλυβα, γυαλί και επανάσταση». Ο Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Μαγιακόφσκι (Ρώσος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, ένας από τους κατεξοχήν εκπροσώπους του Ρωσικού Φουτουρισμού ) το χαιρέτισε ως το «πρώτο Οκτωβριανό αντικείμενο», ενώ ο Ιλιά Έρενμπουργκ (Σοβιετικός δημοσιογράφος, συγγραφέας και ποιητής) δήλωσε, «Είχα την εντύπωση πως έριξα μια ματιά από μια χαραμάδα και είδα τον 21ο  αιώνα». Το έργο ουσιαστικά αναπαριστά τη σπειροειδή εξέλιξη της ιστορίας, την ασταμάτητη πορεία προς τα μπρος παρά τα προσωρινά πισωγυρίσματα. Θεωρείται ένα σπάνιο και μεγαλοφυές δείγμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και ενσάρκωσης σύνθετων εννοιών της διαλεκτικής. Ο πύργος του Τάτλιν θα πραγμάτωνε και από αρχιτεκτονική άποψη «την έφοδο στον ουρανό» αφού πρόκειται να επισκίαζε τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι.

Πού μπορεί να βρει κανείς αντίγραφα;

6733352553 fcdb74a943 b

Υπάρχουν μοντέλα του Πύργου Τάτλιν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα και στο Musée National d’Art Moderne στο Παρίσι. Ένα μοντέλο 1:42 κατασκευάστηκε στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου το Νοέμβριο του 2011. Το Σεπτέμβριο του 2017, το ίδιο μοντέλο 1:42 ανεγέρθηκε ως μέρος της «Ρωσικής Εποχής» στο Κέντρο Πλαστικών Τεχνών Sainsbury στο Νόργουιτς. Αναμένεται να γίνει μόνιμο έκθεμα του «πάρκου γλυπτικής» του πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας μόλις κλείσει η έκθεση τον Φεβρουάριο του 2018. Αξίζει να αναφερθεί πως το 1989 η εταιρεία Edra παρήγαγε έναν καναπέ που ονομάζεται “Tatlin”, εμπνευσμένος από τον πύργο, σχεδιασμένος από τον Mario Cananzi e Roberto Semprini.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
16 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
ms12
ms12
6 χρόνια πριν

Ευκολη συνταγή για Πύργο του Τατλιν
Πέταμε 25 σωλήνες, 10 λαμαρίνες με πρόχειρη συγκόλληση, ένα θλιβερό φράχτη με ασορτί πασαλακια. Πασπαλίζουμε με προχειροτητα, αμετροέπειά και έλλειψη φαντασίας και ετοιμος ο πύργος του Δρακουμέλ, συγνώμη του Τατλιν. Βάζουμε αν θελουμε και κρυφούς φωτισμούς για ατμόσφαιρα Χριστουγεννατικη.

ΜΙΜΙ
ΜΙΜΙ
6 χρόνια πριν

Είναι απλά άσχημο. Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του αρχικού σχεδίου όμως η ασχήμια του με ξεπερνά.

Βαγγελης
Βαγγελης
6 χρόνια πριν

Βάλτε και μια μπετονιερα για φάτνη!!!

Αλικη
Αλικη
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Βαγγελης

Γέλασα τόσο πολύ μ’αυτο το σχόλιο, σκέφτομαι να το βάλω σε εφαρμογή

Βικτωρια
Βικτωρια
6 χρόνια πριν

Ναι θελατε να το κανετε καντε το ηταν αναγκη να ειναι χριστουγεννιατικο δεντρο κρατηστε την ιδεα για το καλοκαιρι να του βαλετε και νερο να περναει ο κοσμος να ξεδιψαει ……..παντως μπορω να πω οτι παλι για μας κουβεντιαζει το πανελληνιο!!!!

Pretoris
Pretoris
6 χρόνια πριν

Μαλακιες διανουμενες και καμια σχεση με τεχνη… η τεχνη και ο καλλιτεχνης πρεπει να ειναι απλος και αμμεσος για να τον καταννοει και ο πιο αμορφωτος ανθρωπος, μιας και η τεχνη πρεσβευει και απευθυνεται σε ολους τους ανθρωπους ανεξαρτητου καταγωγης, επιπεδου, κτλ κτλ κτλ… Επισης καμια σχεση με την παραδοση μας που και φυσικα ειναι το δεντρο.. απο την αρχαια Ελλαδα ξεκινησε και στη συνεχεια απο το Βυζαντιο πηγε σε ολη την οικουμενη… Ουτε τεχνη λοιπον ειναι… (μιας και πρεπει να εισαι μεντιουμ για να καταλαβεις τι δηθεν πρεσβευει και συμβολιζει γαμω τη διανοηση των ηλιθιων δηθεν καλλιτεχνων του προκτου)… Διαβάστε περισσότερα »

Ανδρέας
Ανδρέας
6 χρόνια πριν

Μα κάνατε τον πύργο του Τατλίν Χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Πολύ ωραία ιστορία αλλά για γλυπτό και τι mechano, Lego και χαζά είναι αυτά; Από έναν σύγχρονο πύργο με υλικά ατσάλι, γυαλί και χάλυβα, που συμβόλιζε το καινούργιο εσείς χρησιμοποιήσατε τα πιο απλά δομικά υλικά.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο και κουμουνισμός…Μπορούν να συνυπάρξουν; Χάσατε εντελώς την ουσία για την οποία σας προσλάβανε. Συγνώμη αλλά αυτό θα πει άχρηστο δημόσιο. Αρκεί που κάνατε ότι σας αρέσει και όποιος είναι κατά δεν ξέρει από τέχνη…

Πέτρος
Πέτρος
6 χρόνια πριν

Το πιο άσχημο πράγμα που είδα στην ζωή μου!

Αλέξανδρος
Αλέξανδρος
6 χρόνια πριν

Διάβασα το κείμενο αλλά ακόμα δεν βρίσκω ποια είναι η σύνδεση μιας σοβιετικής μη πραγματοποιήσιμης (και επομένως ειρωνικά/τραγικά προφητικής) καλλιτεχνικής φαντασίωσης με ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ο κοσμήτορας δεν εξηγεί ποιοι λόγοι τους οδήγησαν στην αντικατάσταση ενός πολύ συγκεκριμένου αντικειμένου άρρηκτα συνδεδεμένου με μια χριστιανική γιορτή με την παραλλαγή/παράφραση ενός κομμουνιστικού συμβόλου. Αν ο στόχος τους ήταν να την σπάσουν σε τύπους όπως ο Άνθιμος τότε μάλλον έχουν αποτύχει. Αυτού του είδους οι εξυπνάδες είναι πολύ αυτοαναφορικές για να γίνουν κατανοητές στο συγκεκριμένο σινάφι. Οι υπόλοιποι απλά χασμουρηθήκαμε.

Stamatis_Plytas
Stamatis_Plytas
6 χρόνια πριν

Tatlin #apotalidl

kkapeleri
kkapeleri
6 χρόνια πριν

Αιώνιοι Κομμουνιστές. Απο θεωρία πάμε μια χαρά. Στην πράξη χωλαίνουμε. Απο την άλλη όσο υψηλή τέχνη και να θεωρείται αυτός ο πύργος, τι σχέση έχει με τα Χριστούγεννα? Μήπως τον χρηματοδότησε η Μποφίλου?

Παυλής.
Παυλής.
6 χρόνια πριν

Πολιτιστικοπολιτισμικοαισθητικος αχταρμάς της νοητικης ανεπάρκειάς του κάθενός ,που πουλαει πρωτοτυπία στούς αδιαβαστούς. Συγχαρητηρια γιά το τιποτα….γιάννενα.

ΧΡΗΣΤΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ
6 χρόνια πριν

Ρε δεν ντρεπεστε εσεις των καλων τεχνων με τις αηδιες που μας βαλατε για χριστουγεννιατικο δενδρο.Ποιος σας εδωσε αυτο το δικαιωμα να ρεζιλευετε ετσι την πολη μας;Βαλτε το στο σπιτι σας στον κηπο σας στο μπανιο σας στο κεφαλι σας αλλα τωρα μαζευτειτε ολοι και νυχτα πηγαινετε να το μαζεψετε και μην ξαναφτιαξετε κανενα εκτρωμα σαν αυτο εξαλλου ποιος σας εδωσε αυτο το δικαιωμα;Θελουμε καθε χρονο ΔΕΝΤΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ το καταλαβατε;

Βαγγέλης
Βαγγέλης
6 χρόνια πριν

Έχω ένα ερώτημα που προφανώς θα μείνει αναπάντητο.
Ας υποθέσουμε οτι όλοι όσοι έγραψαν αρνητικά και αιχμηρά σχόλια, έβλεπαν την “Guernica” ή τις “Demoiselles d’Avignon”.
Τι θα έλεγαν και πως θα τα αξιολογούσαν, αν ΔΕΝ γνώριζαν ότι είναι έργα του Picasso?

Iced_Coffee
Iced_Coffee
6 χρόνια πριν

Έχω την αίσθηση οτι λείπει μια κεντρική ιδέα απο το δέντρο των Ιωαννίων, ίσως να είχε κονσεπτ να περάσει το μήνυμα του αρχικού καλλιτέχνη, αλλά σα να μην προσαρμόστηκε καλά στην περιοχή που τοποθετήθηκε, κάτι λείπει βρε παιδί μου.

Γιώργος Γκέτσης
Γιώργος Γκέτσης
6 χρόνια πριν

Δεν ξέρουνε οι φοιτητές των εικαστικών τεχνών από τέχνη και ξέρετε όλοι εσείς οι παραπάνω. Εσείς έχετε συνδέσει τις γιορτές με τον Άγιο Βασίλη και την coca cola. Μια χαρά είναι η κατασκευή , ενδιαφέρουσα και αν μη τι άλλο γνωρίσαμε ένα έργο από την ιστορία της τέχνης. Τα Γιάννενα πρωτοπορούν έτσι κι αλλιώς, όπως με τα κάγκελα της λίμνης , που είναι μια απίστευτη καλλιτεχνική σύλληψη.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!