σε ,

Με απλά λόγια: Τι έγινε με την επίθεση ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Γαλλίας στη Συρία

Παγκόσμια ανησυχία μετά την πυραυλική επίθεση στη Συρία

13 syria missile.w710.h473 1

Παγκόσμια αναταραχή έχει προκαλέσει η η κίνηση των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Γαλλίας να πραγματοποιήσουν αεροπορικά χτυπήματα εναντίον στόχων στη Συρία, ως απάντηση για την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η επιχείρηση αυτή κρίνεται ως ελαφρά διευρυμένη συγκριτικά με εκείνη που είχε διατάξει ο Τραμπ και πριν περίπου έναν χρόνο. Τότε είχαν εκτοξευθεί 59 πύραυλοι Τόμαχοκ- Κρουζ εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης, ενώ τα ξημερώματα εκτοξεύθηκαν περισσότεροι από 100 πυραύλους.

Trump orders strike on Syria in response to chemical attack

The strike comes as Trump has alluded to military action in Syria all week.

Τι πραγματικά έχει συμβεί στη Συρία, πώς συνεργάστηκαν η Γαλλία – Αμερική και Βρετανία και ποια η αντίδραση της Ρωσίας; Παρακάτω εξηγούμε με απλά λόγια:

Η συνεργασία Γαλλίας, Αμερικής και Βρετανίας

Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, όσο Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδιωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow. Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», μεταξύ των οποίων πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ. Τουλάχιστον ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που επιχειρούσε στην Ερυθρά θάλασσα, συμμετείχε στην επίθεση, καθώς και βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-1 των ΗΠΑ.

US-Led Coalition Airstrike Attack || Tactical War With Syria, Cold War With Russia || April 14, 2018

Odo Puiu Info invites you to watch …. US-Led Coalition Airstrike Attack || Tactical War With Syria, Cold War With Russia || April 14, 2018. Thanks for watching. For more videos, subscribe to the https://www.youtube.com/channel/UCKADOMEU3NMIKT_sgjw1dTw Thanks for subscribing, likes and comments. Thank you my friend.

Σύμφωνα πάντως με ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι ΗΠΑ και οι δύο σύμμαχοί τους χρησιμοποίησαν πολεμικά αεροσκάφη και πλοία για να εκτοξεύσουν περισσότερους από 100 πυραύλους cruise και εδάφους-αέρος σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία. Τα χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν από δύο αμερικανικά πλοία που έπλεαν στην Ερυθρά θάλασσα ενώ αναπτύχθηκαν και βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-1 Lancer για αεροπορική υποστήριξη στον εναέριο χώρο πάνω από τη Μεσόγειο.

Ποιοι ήταν οι στόχοι;

1360714 targets edited 1
Πηγή: The Guardian

Οι Βρετανοί έπληξαν, όπως οι ίδιοι ανακοίνωσαν, μια παλιά βάση πυραύλων, σε απόσταση 24 χλμ. δυτικά της Χομς, όπου το καθεστώς φέρεται να διατηρεί χημικά όπλα. Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, τα Γαλλικά πλήγματα περιορίσθηκαν στα μέσα του συριακού καθεστώτος που επιτρέπουν την παραγωγή και τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων ενώ  όπως δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι δυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, ο ένας κοντά στη Δαμασκό και οι δύο άλλοι στην περιοχή της Χομς, στο κέντρο της Συρίας.

Raw Footage of U.S. Airstrikes on Syria

Flares lit up the skies over Damascus, the Syrian capital, early Saturday as President Trump announced military airstrikes by the U.S. & Allies. Credit: SouthFront Majd Fahd @Syria_Protector

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ανακοίνωσε ότι στόχοι έγιναν και κέντρα επιστημονικής έρευνας, στρατιωτικές βάσεις καθώς και οι εγκαταστάσεις της Προεδρικής φρουράς στη Δαμασκό αλλά τα περίχωρά της. Σύμφωνα πάντως με το Πεντάγωνο οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα.

Υπάρχουν θύματα;

Όπως τόνισε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, τρεις πολίτες τραυματίστηκαν στο Χομς μετά από αναχαίτιση πυραύλων από τη Συρία ενώ μάρτυρες στη Δαμασκό ανέφεραν ότι σημειώθηκε έκρηξη στην πρωτεύουσα της χώρας, όπου ζουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι! Από την πλευρά του, το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για θύματα μεταξύ αμάχων από τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν.

Η αντίδραση της Συρίας

Μερικές ώρες μετά την επιδρομή στη Συρία, η Συριακή προεδρία ανήρτησε ένα βίντεο στο οποίο εικονίζεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ να πηγαίνει για δουλειά σήμερα. Η λεζάντα που συνοδεύει το βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Telegram, γράφει: «Το πρωί της ανθεκτικότητας» και εικονίζει τον Άσαντ με κοστούμι και γραβάτα να κρατά έναν χαρτοφύλακα καθώς περπατά στη μαρμάρινη είσοδο ενός κτιρίου. Ο Άσαντ δεν μιλάει στη διάρκεια του βίντεο, που διαρκεί 8 δευτερόλεπτα.

Syrian Presidency on Twitter

صباح الصمود.. رئاسة الجمهورية العربية السورية https://t.co/hhIZT6cOTe

Η θέση της Τερέζα Μέι

2018 04 14T083548Z 267422646 RC16B82E6E00 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA BRITAIN

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης κατά του καθεστώτος Άσαντ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι τόνισε:

Δεν είχαμε άλλη επιλογή από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης προκειμένου να υποβαθμίσουμε την ικανότητα της Συρίας όσον αφορά στη χρήση χημικών όπλων. Δεν ήταν ανάμιξη σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Δεν έγινε για την ανατροπή του καθεστώτος.

Επίσης, χαρακτήρισε την επίθεση «περιορισμένη και στοχευμένη», σημειώνοντας ότι η σχετική εντολή δόθηκε καθώς τα στοιχεία έδειξαν πως η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν υπεύθυνη για την επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα την περασμένη εβδομάδα.

rtx341qy

Η χαρά του Τραμπ

Λίγες ώρες αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της αεροπορικής επίθεσης που εξαπέλυσαν στη Συρία. Συγκεκριμένα έγραψε στο Twitter ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Δύσης κατά της συριακής κυβέρνησης «εκτελέστηκαν άψογα», προσθέτοντας ότι: «Η Αποστολή Εξετελέσθη».

Donald J. Trump on Twitter

A perfectly executed strike last night. Thank you to France and the United Kingdom for their wisdom and the power of their fine Military. Could not have had a better result. Mission Accomplished!

Ο αεροπορικός βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε άψογα χθες το βράδυ. Ευχαριστώ την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για την σοφία και την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών τους. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η Αποστολή Εξετελέσθη!», έγραψε χαρακτηριστικά. Είμαστε τόσο περήφανοι για τον σπουδαίο στρατό μας

Donald J. Trump on Twitter

So proud of our great Military which will soon be, after the spending of billions of fully approved dollars, the finest that our Country has ever had. There won’t be anything, or anyone, even close!

Οι Ρώσοι όμως θριαμβολογούν

xx

Παρ’ όλα αυτά, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να αναχαιτίσει 71 από τους 103 πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος. Σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι δήλωσε:

Αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη αποτελεσματικότητα αυτών των (αντιαεροπορικών) συστημάτων και την εξαιρετική εκπαίδευση του συριακού στρατιωτικού προσωπικού από τους ειδικούς μας

Syria: Gov. forces mount defence of Damascus following US-led airstrikes *EXCLUSIVE*

The US, UK and France have launched airstrikes against multiple government targets in Damascus early on Saturday morning, targeting alleged chemical weapons sites. Subscribe to our channel! rupt.ly/subscribe Video ID: 20180414-008 Video on Demand: http://www.ruptly.tv Contact: cd@ruptly.tv Twitter: http://twitter.com/Ruptly Facebook: http://www.facebook.com/Ruptly

Επίσης, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία συνιστά μια επιθετική ενέργεια εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους και ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επέδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο, ενώ τα αεροπορικά πλήγματα υπό τις ΗΠΑ απειλούν την προσπάθεια του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη σύρραξη στη Συρία.

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας;

Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πήρε θέση για την επίθεση, τονίζοντας την απερίφραστη καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων, καλώντας, παράλληλα, στη διεξοδική διερεύνηση σχετικών περιστατικών Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων και στηρίζει τις προσπάθειες για την εξάλειψή τους. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να διερευνήσει διεξοδικά κάθε σχετικό περιστατικό και οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Παράλληλα, στόχος της διεθνούς κοινότητας πρέπει να παραμείνει η προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής και βιώσιμης λύσης στη Συρία, που θα τερματίσει τον πόλεμο και θα αποκαταστήσει την ειρήνη στη χώρα και την περιοχή. Που θα επιτρέψει την επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων στις εστίες τους και που θα προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων όλων των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε άμεσα στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και στην ενίσχυση των προσπαθειών για την κατάπαυση του πυρός και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους βαλλόμενους πληθυσμούς. Η διπλωματία πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και να συνεχισθούν οι προσπάθειες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Gutierez ohe
Αντόνιο Γκουτέρες

Αυτοσυγκράτηση από τον ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του παγκόσμιου οργανισμού να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση μετά τα δυτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας.

Καλώ όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σ’ αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες και να αποφύγουν όλες τις πράξεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν μια κλιμάκωση της κατάστασης και να επιδεινώσουν τα βάσανα του συριακού λαού

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
3 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Up Stories
Up Stories
6 χρόνια πριν

Το Ρώσικο παραμύθι οδηγείτε στο τέλος του.
Μια χώρα που διαθέτει τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου λεηλατώντας κρατική περιουσία και που το μοναδικό εξαγώγημο προϊόν της είναι τα οπλικά συστήματα εκτίθεται για ακόμη μια φορά απέναντι στους φίλους της που δεν μπορεί να αποκτήσει επειδή η όροι της για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον ληστρικοί.
Η Ρωσική Αρκούδα παραπαίει και χάνει της συμμαχίες της την μια μετά την άλλη και αυτο ειναι πολυ επικίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη.

απορών
απορών
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Up Stories

Φίλη/φίλε up drones νομίζω ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά. 1) η στρατηγική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ ηττήθηκε, αν και όχι οριστικά, στη Συρία ενώ και στο βασικό μέτωπο αντιπαράθεσης με Ρωσία-Κίνα αυτό του Ειρηνικού οι εξελίξεις με Κορέες κτλ συνιστούν μαλλον νίκη των αντιπάλων δυνάμεων στις ΗΠΑ, όχι; Άρα ποιος παραπαίει; 2) Επιπλέον ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία τι ακριβώς βομβάρδισαν; και αν χτύπησαν στόχους με χημικά πώς εξασφάλισαν οτι δε θα υπάρξει διαρροή στην ατμόσφαιρα και γιατί οντως δεν υπήρξε; μήπως γιατι γιοκ χημικά; Δες πόσο ενοχλείται ο υπ. αμ σε σχετική ερώτηση:https://www.youtube.com/watch?v=RIJjckhLVSs&feature=youtu.be (στο 13ο… Διαβάστε περισσότερα »

giouria
giouria
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  απορών

αφου τα ψάχνεις για πες μου,που να πάμε σε περίπτωση πολέμου από Θεσσαλονίκη?έχω πανικοληθεί

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!