σε ,

Με απλά λόγια: Τι είναι η γρίπη τύπου Β που ευθύνεται για το θάνατο του Σκλαβενίτη;

Μόνο για το φετινό κύμα εποχικής γρίπης έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 95 περιστατικά σοβαρής γρίπης και 28 θάνατοι

photomix image 5

Εντελώς ξαφνικά και χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, πέθανε την Κυριακή 1 Απριλίου ο επιχειρηματίας Στέλιος Σκλαβενίτης, ένα από τα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας πίσω από την μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Το νοσοκομείο «Υγεία», αναφορικά με τον αιφνίδιο θάνατο του επιχειρηματία Στυλιανού Σκλαβενίτη, εξέδωσε ιατρικό ανακοινωθέν στο οποίο ανέφερε ότι:

Ο Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του ΥΓΕΙΑ στις 31/03/2018 και ώρα 22:00 λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β.

efyge se ilikia 52 eton o stelios sklavenitis nosileyotan me pneymonia

Τι γνωρίζουμε όμως για την Γρίπη τύπου Β, ποια είναι τα συμπτώματα της, ποιες οι επιπτώσεις και πώς θεραπεύεται; Ας τα εξετάσουμε όλα με τη σειρά.

Πώς μεταδίδεται;

Η Γρίπη τύπου Β είναι μια νόσος η οποία προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο ειδικά όταν ο ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή διασπείροντας τους ιούς στον αέρα με τη μορφή μικρών, αόρατων, σταγονιδίων όταν μιλάει. Ο συγκεκριμένος τύπος γρίπης μπορεί επίσης να μεταδοθεί όταν ο ασθενής αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες, ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται λόγω παραγόντων όπως ο ψυχρός καιρός και ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ στη δημοσιότητα, μόνο για το φετινό κύμα εποχικής γρίπης, το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, έχουν καταγραφεί 95 περιστατικά σοβαρής γρίπης και 28 θάνατοι.

Οι ενήλικες πάντως μπορούν να μεταδώσουν τη γρίπη μία ημέρα πριν νοσήσουν έως και 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα.

vpj5QvpHEfFvn8gODeO4

Τι επιπλοκές μπορεί να έχει;

Η γρίπη αυτή, συνήθως, ξεπερνιέται χωρίς να παρουσιαστούν επιπλοκές και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, πολλοί ασθενείς δε γνωρίζουν ότι περνάνε τη συγκεκριμένη γρίπη. Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όμως, όπως οι άνω των 60 ετών, οι πάσχοντες από νευρομυϊικά νοσήματα, οι έγκυες, όσοι βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών και οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγεία, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο. Τι εννοούμε όμως με τον όρο επιπλοκές;

Για παράδειγμα πνευμονία από τον ίδιο ιό της γρίπης ή μικρόβια, κυρίως πνευμονιόκοκκο, αφυδάτωση, κρίσεις άσθματος σε άτομα με βρογχικό άσθμα, ή παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη ενώ τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Πώς θεραπεύεται η γρίπη τύπου Β;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη θεραπεία της γρίπης, αφού δεν καταπολεμούν τους ιούς. Αυτό που χρειάζεται σίγουρα είναι αρκετή ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος και λήψη αντιπυρετικών και παυσίπονων. Η γρίπη θα κάνει τον κύκλο της και θα «φύγει». Οι περισσότεροι με ήπια συμπτώματα γρίπης βελτιώνονται μέσα σε 3-4 ημέρες και δεν χρειάζεται να πάρουν αντιϊικά φάρμακα. Ο γιατρός χορηγεί αντιϊικά σε ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα. Για τη συγκεκριμένη γρίπη υπάρχουν δύο κατηγορίες αντιϊικών φαρμάκων: οι αναστολείς νευραμινιδάσης, κυρίως η ζαναμιβίρη και η οσελταμιβίρη, που είναι δραστικοί κατά των τύπων Α και Β της γρίπης και τα παλαιότερα αμανταδίνη και ριμανταδίνη, που όμως είναι δραστικά έναντι μόνο του τύπου Α. Τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται από του στόματος, εκτός της ζαναμιβίρης, η οποία είναι σε εισπνεόμενη μορφή.

gripi39809528

Σχετικά με το εμβόλιο

Ο οργανισμός χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργήσει τα προστατευτικά αντισώματα και γι’ αυτόν το λόγο το εμβόλιο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Το εμβόλιο αποτελείται νεκρούς ιούς γρίπης ή τμήματα του ιού με αποτέλεσμα να μην προκαλεί τη νόσο. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί, ότι το αντιγριπικό εμβόλιο που περιλαμβάνει τους ιούς που κυριαρχούν μια δεδομένη περίοδο μπορεί να προσφέρει προστασία στο 70-90% των εμβολιασμένων ατόμων. Στους ενήλικες αρκεί μια δόση του εμβολίου κάθε χρόνο αλλά στα παιδιά κάτω των 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά κατά της γρίπης, γίνονται δύο δόσεις σε διάστημα ενός μήνα η μια από την άλλη.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!