σε , ,

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου μπορεί να σε κάνει να πέσεις κάτω από τα γέλια

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης συνομιλούμε με τους αγαπημένους μας κωμικούς

Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Ξεκίνησε να ασχολείται με το stand up comedy επαγγελματικά από το 2007, είναι ο πρώτος που στέγασε μόνιμα σε θέατρο παραστάσεις stand up comedy στην Ελλάδα, δημιούργησε το Stand up for U, το Comedy club για παιδιά καθώς επίσης είναι και μέλος της ομάδας που δημιούργησε το comedylab.gr. Έχει συνεργαστεί σε παραστάσεις και περιοδείες στην Ελλάδα με Άγγλους κωμικούς του Comedy Store ενώ το 2015 η τρίτη σόλο παράστασή του προβλήθηκε στην τηλεόραση του Alpha. Ο Γιώργος Χατζηπαύλου συμμετέχει στο Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης με την παράσταση «Work in Progress» (νέο υλικό) αλλά και με το  Stand up comedy για παιδιά.

Λίγες ώρες προτού εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης, είχαμε τη χαρά να  κάνουμε μια πολύ όμορφη κουβέντα μαζί του.

Η πρώτη φορά που ο Γιώργος Χατζηπαύλου σκέφτηκε να ασχοληθεί με το Stand Up comedy ήταν όταν παρακολούθησε το 2001 μία παράσταση στις Νύχτες Κωμωδίας. Τότε ήταν που ένιωσε ότι του ταιριάζει σαν είδος τέχνης, κυρίως γιατί εμπεριέχει το κείμενο που αποτελούσε πάντα ενασχόλησή του στον ελεύθερο χρόνο που είχε. Πόσο όμως έχει αλλάξει το Stand up comedy στην Ελλάδα από την πρώτη φορά που βγήκε πάνω στην σκηνή έως σήμερα;

unnamed 1 2014 11 18 14 35 45 b

«Πρώτα απ΄ όλα υπάρχουν πολλοί κωμικοί και πολλές διαφορετικές σχολές χιούμορ πια. Υπάρχουν πολλές παραστάσεις από ομάδες αλλά και σόλο κωμικών που παίζουν ταυτόχρονα και γίνονται sold out. Θεματολογικά επίσης το είδος έχει καταφέρει να καλύπτει πολύ μεγαλύτερο εύρος θεμάτων σε σχέση με το παρελθόν και με αρκετά βαθύ τρόπο. Τέλος είναι πιο καλά διαβασμένοι και το κοινό και οι κωμικοί.»

Ο ίδιος θεωρεί ότι ο Έλληνας έχει μια διάθεση να είναι κάπου ανάμεσα στο χιούμορ και το χαβαλέ, τον καλώς εννοούμενο χαβαλέ. Παράλληλα θεωρεί ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα κοινού που έχει χιούμορ και δεν έχει βρει τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπροσώπηση, έτσι την αναζητεί στο θέατρο, στις παραστάσεις του stand up.

– Υπάρχει όμως κάποια μανιέρα στα αστεία;

«Δεν υπάρχει μανιέρα ούτε σίγουρα θέματα ή αστεία. Μπορείς να μιλήσεις για το πιο απλό ή αναμενόμενο θέμα με τρόπο που να μην είναι καθόλου αναμενόμενος. Η έκπληξη, θεματολογικά και ως προς τη δομή του αστείου, αλλά και η προσωπική ματιά μέσα από την παρατήρηση ή την άποψη πάνω σε ένα θέμα είναι το πρώτο βασικό βήμα για να χτίσεις κάθε αστείο. Αυτό είναι το λεγόμενο premise στην ορολογία του stand up comedy. Από εκεί και πέρα έρχεται το αναλυτικό γράψιμο σε συνδυασμό με τεχνικές, την εμπειρία στο γράψιμο και στην σκηνή και φυσικά τις δοκιμές. Είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Η φράση – κλειδί για μένα είναι: ψάχνω τα θέματά μου και χτίζω τα αστεία μου».

IMG 4873 1
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

– Είσαι ο δημιουργός του Comedy Club για παιδιά. Πώς είναι να βγαίνεις σε ένα κοινό που σε παρακολουθούν πολύ μικρότερες ηλικίες απ’ αυτές που έχεις συνηθίσει; Σου πήρε χρόνο να προσαρμοστείς;

«Η παράσταση αυτή χρειάστηκε 6 μήνες έρευνας, ετοιμασίας και δοκιμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε κλειστά γκρουπ θεατών πριν παρουσιαστεί στο κοινό επίσημα. Οπότε το διάστημα προσαρμογής ήταν αυτό το 6μηνο ουσιαστικά που διαμορφώθηκε το περιεχόμενο, η κεντρική ιδέα. Όλα αυτά φυσικά εφόσον είχα γράψει τα κείμενα. Δεν υπάρχει συνεπώς καμία διαφοροποίηση στη διάθεση παρά μόνο στα θέματα και τη γλώσσα. Για κάποιο λόγο ήταν πολύ εύκολο από την αρχή να προσαρμοστώ στις ανάγκες μιας παράστασης κωμωδίας για παιδιά και τους γονείς τους».

zpzradcrqr5a60abaf8630c– Στο εξωτερικό, είναι γνωστό, ότι πάρα πολλοί Stand Up Comedians, είναι υπεύθυνοι για τα αστεία που γίνονται στις μεγαλύτερες παραγωγές (Show και Σειρές) της τηλεόρασης. Τι πάει λάθος στη χώρα μας και γιατί δε βλέπουμε συχνά στις ομάδες παραγωγής τέτοιους ανθρώπους;

«Η τηλεόραση στην Ελλάδα έχει μια εσωστρέφεια, σου δίνει την εντύπωση ότι την αφορά μόνο ο εαυτός της και είναι σαν να μην υπάρχει ζωή πέραν από τα όρια του πλατό. Παρακολουθεί όσα γίνονται στο live θέαμα μόνο ως ψυχαγωγία κι όχι ως υλικό εμπλουτισμού του μέσου. Οι αιτίες είναι πολλές και μια συζήτηση γι΄ αυτές θα αδικούσε ορισμένους, λίγους η αλήθεια είναι, που προσπάθησαν να στηρίξουν απόπειρες να γίνει και στην τηλεόραση ορατή η εξέλιξη της κωμωδίας. Από την άλλη, στο σημείο που είμαστε νομίζω ότι σιγά σιγά το μοντέλο της τηλεόρασης που ξέραμε ξεπερνιέται από το web που σαφώς είναι πλέον ο νέος τρόπος να παρακολουθείς ψυχαγωγικά προγράμματα και αυτό αφορά όλο και περισσότερο τους δημιουργούς που στρέφονται προς τα εκεί».

– Το πρώτο φεστιβάλ κωμωδίας Θεσσαλονίκης είναι γεγονός. Φαντάζομαι τα οφέλη που έχει το κοινό από τέτοια φεστιβάλ. Προσπαθώ όμως να σκεφτώ, τα οφέλη από πλευράς των Stand Up Comedian όσον αφορά το κείμενο και το αστείο πάνω στο οποίο δουλεύουν. Μπορείς να με βοηθήσεις;

«Συμμετέχεις σε μια γιορτή κωμωδίας που αποτελεί πάντα ένα ωραίο και σωστό περιβάλλον να ξεκινήσει ή να κλείσει μια παράσταση τον κύκλο της. Επίσης μπορείς να παρουσιάσεις κάτι διαφορετικό όπως μία one off συνεργασία ή ένα ιδιαίτερο concept που δεν θα άντεχε σε μεγάλο κύκλο παραστάσεων αλλά μέσα σε ένα φεστιβάλ λειτουργεί εξαιρετικά. Τέλος, υπάρχει και κάτι ενδιάμεσο σε όλα αυτά, να παρουσιάσεις την πρώτη εκδοχή μιας παράστασης που ακόμα χτίζεται. Όλα αυτά μπροστά σε ένα ακροατήριο που σου ανταποδίδει τη χαρά της γιορτής με ενέργεια κι ενθουσιασμό».

Ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα (απόσπασμα παράστασης)

Αποσπάσματα από την Stand up comedy παράσταση του Γιώργου Χατζηπαύλου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Προβλήθηκε στον Alpha στις 3/1/2016. Η παράσταση παρουσιάστηκε live τις σεζόν 2013, 2014 και 2015 Κείμενα, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Γιώργος Χατζηπαύλου Παραγωγή: Αλέξανδρος Ζώης Δημόσιες σχέσεις: Βάσω Σωτηρίου Ήχος, φώτα: Γιώργος Ελένης Τηλεοπτική παραγωγή: Comedylab.gr

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης

Περισσότεροι από 40 καταξιωμένοι και ανερχόμενοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Θέατρο, standupcomedy, improvcomedy, comix – σκίτσο, χορός, θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, παιδικό θέατρο, μουσική κωμωδία, μαγικά, λογοπαίγνια, internet–youtube, animation, workshops και ομιλίες, στη γιορτή γέλιου που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 20 Μαΐου 2018, σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στόχος της διοργάνωσης είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο δράσεων και ένα σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και ομάδων που θα παρουσιάσουν παραστάσεις και θεάματα από όλο το φάσμα της κωμωδίας και παράλληλα θα αποτελέσουν μια μοναδική εμπειρία ψυχαγωγίας για το κοινό της Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις του Φεστιβάλ, θα φιλοξενηθούν στο θέατρο Αλέξανδρος, στο θέατρο Ολύμπιον, στο θέατρο Αυλαία, στο Υπόγειο live stage και στον πολυχώρο SpaceLab.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!