σε ,

Όταν ο ομιλητής του Συλλαλητηρίου της Αθήνας ξεκινά με το hoax περί Μεγάλης Βρετανίας, βάζω χι

Είναι ψέμα ότι οι Γάλλοι ανάγκασαν τη Βρετανία να αλλάξει όνομα για να μπει στην ΕΟΚ, κι όποιος το υποστηρίζει είναι από ανενημέρωτος μέχρι και ψεύτης

f2171 25ce259a25ce25b125cf258325ce25b925ce25bc25ce25ac25cf258425ce25b725cf25822b25ce259325ce25b925cf258e25cf258125ce25b325ce25bf25cf25822b 2b25ce259c25ce25af25c
Ο Συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης με τον Μίκη Θεοδωράκη (και τρεις Μητροπολίτες) θα είναι οι ομιλητές του Συλλαλητηρίου

Ο κύριος Γεώργιος Κασιμάτης θεωρείται σπουδαίος Συνταγματολόγος (με μεγάλη Πασοκική ιστορία) και θα μιλήσει την Κυριακή μαζί με το Μίκη Θεοδωράκη στο Συλλαλητήριο. Είναι σίγουρα άσσος στα του Συντάγματος, όμως δυσκολεύομαι να τον πάρω στα σοβαρά σε ό,τι έχει σχέση με το Μακεδονικό ζήτημα όταν το πρώτο πρώτο πράγμα που λέει όταν τον ρωτούν γιατί θα μιλήσει στο Συλλαλητήριο είναι ένα ξεκάθαρο ψέμα.

Στο άρθρο «Κάτι για το Συλλαλητήριο: Ας υποθέσουμε ότι ένας νταβατζής, ένας έμπορος ναρκωτικών και ένας μπράβος σας καλούν σε μια εκδήλωση…» που αναφέρεται η άποψη του Αντύπα Καρίπογλου, ένας σχολιαστής έβαλε λινκ με την πολύκροτη συνέντευξη του Συνταγματολόγου Γεώργιου Κασιμάτη να απαντά γιατί θα πάει (και θα μιλήσει) στο Συλλαλητήριο, γράφοντας: «ας δουμε και πως απανταει στο Αντυπα ισως ο κορυφαιος συνταγματολογος της Ελαδδας [sic]…»

Πάτησα το play από εκεί που μου έστειλαν το βίντεο, στο 3:05, κι άκουσα έκπληκτος τον κ. Κασιμάτη να χρησιμοποιεί ως πρώτο επιχείρημα ένα επινοημένο -ελληνικό- ψέμα που έχει καταρριφθεί εδώ και δεκαετίες.

Γ. Κασιμάτης : “Γιατί θα μιλήσω στο συλλαλητήριο του Συντάγματος για τη Μακεδονία “

Ο Συνταγματολόγος , Γιώργος Κασιμάτης, που την ερχόμενη Κυριακή θα είναι από τους βασικούς ομιλητές του συλλαλητηρίου στη πλατεία Συντάγματος , μίλησε στον 98.4. Είναι λαϊκό δικαίωμα να αμυνθεί ο Ελληνικός λαός, σε κάθε αλυτρωτική βλέψη των ακραίων εθνικιστικών κύκλων της FYROM, που σκοπίμως υποκινούνται σε λύση υπό την πίεση του ΝΑΤΟ.

Καταλαβαίνω ότι η -καλοπροαίρετη- αγάπη για την πατρίδα και τη Μακεδονία μπορεί να τυφλώσει ανθρώπους που κατά τα άλλα είναι ορθολογιστές, όμως λυπάμαι: Όταν κάποιος ξεκινά λέγοντας χοντροειδέστατες ανακρίβειες δεν με ενδιαφέρει να ακούσω κάτι άλλο.

Έχει καναδυό μέρες που ο Πάνος Καμμένος επανέφερε στη δημοσιότητα την ψευδή θεωρία συνωμοσίας και από τότε όλοι οι Μακεδονομάχοι το αναμασάνε σα να λένε κάποια τρομερή εξυπνάδα. Από την τελευταία συνωμοσιολόγο του Facebook που το γράφει ως τελική απόδειξη του γιατί πρέπει να διαδηλώσουμε για τη Μακεδονία μας, μέχρι τον διαπρεπή Συνταγματολόγο. Και πολύ φοβάμαι ότι θα το πει και ο Μίκης Θεοδωράκης την Κυριακή απ’ την εξέδρα.

Screenshot at Φεβ 02 18 50 08

Για να τελειώνουμε. Αυτό το ελληνικό hoax έχει καταρριφθεί δεκάδες φορές (πιο πρόσφατα απ’ τον Ανδρόνικο Κουτρουμπελη στα ellinika hoaxes), με πιο γνωστή ίσως του Νίκου Σαραντάκου ήδη απ’ το 2008 – τότε που το hoax υποστήριζαν τύποι όπως ο Καρατζαφέρης και ο Σαμαράς…

Με απλά λόγια, για να το καταλάβει ακόμα και ο κύριος Καμμένος:

Μεγάλη Βρετανία = Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία.
Ηνωμένο Βασίλειο = Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία) + Β. Ιρλανδία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο (Μεγάλη Βρετανία + Β. Ιρλανδία) μπήκε στην ΕΟΚ με το κανονικότατό όνομα που ήδη είχε: Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας!

Το παραμύθι με την ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας

Από τον Νίκο Σαραντάκο

Ένας επίμονος μύθος που κυκλοφορεί στο ελληνικό Διαδίκτυο αλλά και σε παραδοσιακά μίντια, είναι ότι, δήθεν, η Μεγάλη Βρετανία αναγκάστηκε να αλλάξει όνομα σε Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΟΚ, ύστερα από την επιμονή των Γάλλων.

Σύμφωνα με μια πηγή, ο μύθος περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Η ελληνικότητα της Μακεδονίας» του Σαράντου Καργάκου, αλλά και πάλι αυτό δεν δείχνει τίποτα για την πατρότητά του.

Screenshot at Φεβ 02 18 15 35

Τον ίδιο μύθο τον πλάσαρε το 2008 θαρρώ στους δημοσιογράφους ο Καρατζαφέρης ύστερα από συνάντησή του με την Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Ντε Γκωλ από τη δική του την πλευρά επέβαλε στην αυτοκρατορία της Μ. Βρετανίας να μπει στην Ευρώπη με το όνομα Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή είχε και αυτός τη Γαλλική Βρετάνη. Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς έχει αναφέρει τον ίδιο μύθο σε παρέμβασή του στους Φακέλους στις 11 Μαρτίου 2008.

Εννοείται ότι ούτε ο παραπάνω ιστολόγος, ούτε ο Σαμαράς ή ο Καρατζαφέρης κυριεύτηκαν από ξαφνικό καημό για την ιστορία των γαλλοβρετανικών σχέσεων· όπως και τα άλλα παπαγαλάκια που πλασάρουν το μύθο, σκοπός τους είναι παρέμβουν στην πολιτική συζήτηση για το όνομα της γειτονικής χώρας, ενισχύοντας τις θέσεις των αδιάλλακτων ενάντια σε μια σύνθετη ονομασία που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.

Ο μύθος είναι εντελώς ανυπόστατος και θα επιχειρήσω να το αποδείξω. Βέβαια, δεν είμαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που ανασκευάζει τον μύθο αυτόν· έχουν γράψει προηγουμένως κι άλλοι πολλοί και καλοί, όπως π.χ. πολλοί ιστολόγοι(πρόχειρα: το jungle report, όπου και ηχητικό απόσπασμα από τον Καρατζαφέρη ή ο Dimitris Doctor ή ο Ακίνδυνος) ή, από τα έντυπα, ο Πάσχος Μανδραβέλης στην Καθημερινή και ασφαλώς ξεχνάω αρκετούς άλλους). Επειδή όμως τα παπαγαλάκια που πλασάρουν το μύθο πάσχουν από εθνικιστική κουφαμάρα, καλό είναι να τα λέμε και να τα ξαναλέμε, δυνατά και καθαρά.

Λοιπόν, ο μύθος θέλει τη Μεγάλη Βρετανία να αλλάζει όνομα και να μπαίνει στην ΕΕ ως Ηνωμένο Βασίλειο ύστερα από αντιδράσεις της Γαλλίας η οποία φοβόταν πως το όνομα Μεγάλη Βρετανία θα έδινε λαβές για διεκδίκηση της γαλλικής Βρετάνης.

Ο μύθος αυτός είναι μια αρμαθιά από ψέματα, με έναν μόνο μικρούτσικο κόκκο αλήθειας: ο κόκκος αυτός αλήθειας είναι ότι πράγματι ο ντε Γκωλ πρόβαλε αντιρρήσεις στην ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας (όχι στην ΕΕ που δεν υπήρχε τότε, αλλά) στην ΕΟΚ· και αυτές οι αντιρρήσεις, πράγματι, σε συνδυασμό ωστόσο με την αντίθεση των Εργατικών και μεγάλου τμήματος της βρετανικής κοινής γνώμης στην ένταξη, στάθηκαν υπεύθυνες για τη μεγάλη καθυστέρηση της βρετανικής ένταξης –θυμίζουμε πως οι σχετικές συζητήσεις άρχισαν στα μέσα της δεκαετίας του 1960 αλλά η ένταξη τελικά δεν έγινε παρά το 1973, ύστερα από τη μεταστροφή των Εργατικών και όταν πλέον ο ντε Γκωλ είχε φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο.

Screenshot at Φεβ 02 19 00 21

Κατά τα άλλα, ο μύθος περιέχει πολλά και μεγάλα ψέματα. Να τα πάρουμε με τη σειρά.

1)  Δεν είναι αλήθεια πως η αντίθεση του ντε Γκωλ στη βρετανική ένταξη είχε αιτία της την ονομασία της Βρετανίας· ο ντε Γκωλ ανησυχούσε για τις επιπτώσεις της ένταξης της Μ. Βρετανίας στην κοινή αγροτική πολιτική της ΕΟΚ, ενώ φοβόταν επίσης ότι με όχημα τη Βρετανία θα αυξανόταν η αμερικανική επιρροή στην Ευρώπη. Κάποιοι θα έλεγαν πως οι φόβοι αυτοί σ’ ένα βαθμό επαληθεύτηκαν.

2) Δεν είναι αλήθεια ότι η Μ. Βρετανία υιοθέτησε το όνομα «Ηνωμένο Βασίλειο» για να μπει στην ΕΟΚ. Το όνομα «Ηνωμένο Βασίλειο» (United Kingdom) το είχε από πολύ παλιότερα.

Το 1707, με την ένωση του Βασιλείου της Αγγλίας (που περιλάμβανε και την Ουαλία) και του Βασιλείου της Σκωτίας δημιουργήθηκε το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας. Το 1800, το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας ενώθηκε με το Βασίλειο της Ιρλανδίας και δημιουργήθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας (United Kingdom of Great Britain and Ireland). Όπως μπορείτε να δείτε και στην Βικιπαίδεια, αυτή ήταν η επίσημη ονομασία του κράτους από το 1801 έως το 1927. Τότε, σε αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ιρλανδίας, η ονομασία άλλαξε ελαφρά σε Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland). Φυσικά, ένα τέτοιο μακρινάρι δεν βολεύει στην καθημερινή χρήση, κι έτσι έξω από τη διπλωματική σφαίρα χρησιμοποιήθηκαν συντετμημένες μορφές, όπως United Kingdom – Ηνωμένο Βασίλειο, Great Britain – Μεγάλη Βρετανία ή, εντελώς ανεπίσημα από τον πολύ κόσμο, Αγγλία.

3)  Δεν είναι αλήθεια ότι η Μεγάλη Βρετανία μπήκε στην ΕΟΚ (μετέπειτα ΕΕ) ως Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πονηρή διαστρέβλωση. Η Μεγάλη Βρετανία μπήκε στην ΕΕ με το επίσημο όνομά της, που είναι Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Στην καθημερινή κοινοτική χρήση, βέβαια, χρησιμοποιείται η σύντμηση United Kingdom/ Ηνωμένο Βασίλειο ή, ακόμα πιο οικονομικά, το ακρώνυμο UK. Κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένη πρακτική. Ένα άλλο παράδειγμα: το επίσημο όνομα με το οποίο έχει μπει στην ΕΕ η Ολλανδία είναι «Βασίλειο των Κάτω Χωρών». Στην καθημερινή κοινοτική χρήση, χρησιμοποιείται ο συντετμημένος όρος «Κάτω Χώρες». Και βέβαια ο πολύς κόσμος στην Ελλάδα λέει Ολλανδία και είναι μεγάλη κουτοπονηριά να μπερδεύουν κάποιοι επιτήδειοι τη φραστική οικονομία της καθημερινής χρήσης με την επίσημη διπλωματική ορολογία.

Για να καταρρίψουμε μια και καλή τον καρατζαφέρειας ποιότητας μύθο, αρκεί να παραπέμψουμε στα επίσημα κοινοτικά έγγραφα. Λοιπόν, εδώ, στο τεύχος 73, σειρά L της Επίσημης Εφημερίδας της ΕΕ του 1972, μπορείτε να βρείτε όλη τη σειρά εγγράφων σχετικά με την προσχώρηση της Δανίας, της Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, όπου φαίνεται ολοκάθαρα πως ο επίσημος τίτλος με τον οποίο έγινε η ένταξη περιείχε σαφώς τον όρο «Μεγάλη Βρετανία» και τα παράγωγά του: DOCUMENTS CONCERNING THE ACCESSION TO THE EUROPEAN COMMUNITIES OF THE KINGDOM OF DENMARK,IRELAND, THE KINGDOM OF NORWAY AND THE UNITED KINGDOM OF GREAT BRITAIN AND NORTHERN IRELAND. Το λέει καθαρά, πιο καθαρά και πιο επίσημα δεν γίνεται· αλλά βέβαια οι Σαμαροκαρατζαφέρηδες πιάνονται από το γεγονός ότι σε άλλες ιστοσελίδες της ΕΕ χρησιμοποιείται η καθημερινή, τρέχουσα ονομασία Ηνωμένο Βασίλειο.

Screenshot at Φεβ 02 18 57 33

4)  Για να προλάβω σαμαροκαρατζαφέρικες ενστάσεις. Η επίσημη ονομασία (Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας) δεν χρησιμοποιήθηκε μία και μόνη φορά, στη συνθήκη προσχώρησης του 1972, αλλά χρησιμοποιείται κάθε φορά που υπογράφονται συνθήκες, επίσημες συμφωνίες και άλλα έγγραφα που απαιτούν διπλωματική επισημότητα και ακρίβεια. Ένα τυχαίο, από τα χιλιάδες παραδείγματα: παραθέτω εδώ το ελληνικό κείμενο συνθήκης ανάμεσα στην ΕΕ και στη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου, όπου χρησιμοποιείται το επίσημο όνομα του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλ. Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, όπως και για την Ελλάδα χρησιμοποιείται το επίσημο όνομα, Ελληνική Δημοκρατία· όλα μαζί τα κράτη μέλη χαρακτηρίζονται «συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας». Αλλά και στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ, όποτε είναι διάδικος το Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιείται η πλήρης επίσημη ονομασία του, όπως σε μια πρόσφατη τυχαία απόφαση εδώ (στη δεξιά στήλη της σελίδας).

5)   Θα ρωτήσει όμως κανείς: εντάξει, καταλάβαμε ποιο είναι το επίσημο όνομα. Όμως, γιατί να μην χρησιμοποιείται, στα τρέχοντα έγγραφα της ΕΕ, η σύντομη μορφή Great Britain αντί για την United Kingdom; Μα, δεν είναι το ίδιο. Το Great Britain Μεγάλη Βρετανία σημαίνει: Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία. Από την άλλη, το United Kingdom σημαίνει Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία.

Όχι μόνο είναι ανακριβής η αναφορά σε Μεγάλη Βρετανία αλλά και θίγει τα συμφέροντα της χώρας, αφού αφήνει απέξω μια περιφέρεια του κράτους –και μάλιστα μια περιφέρεια με ισχυρότατο χωριστικό κίνημα. Ωστόσο, και σε κοινοτικά κείμενα, όταν γίνεται αναφορά ειδικώς στη Μεγάλη Βρετανία και όχι στη Βόρεια Ιρλανδία, τότε χρησιμοποιείται θαυμάσια ο όρος Great Britain, όπως σε αυτή την ιστοσελίδα της ΕΕ όπου παρέχονται πληροφορίες για κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα ίσων ευκαιριών στην απασχόληση (το Equal) που ισχύουν μόνο για τη Μεγάλη Βρετανία αλλά όχι για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο (δηλαδή όχι για τη Βόρεια Ιρλανδία).

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
9 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Great Brittany
Great Brittany
6 χρόνια πριν

Και πέραν όλων τούτων, στα Αγγλικά η Βρετανία είναι Britain, ενώ η (γαλλική) Βρετάνη είναι Brittany.
Άλλη μια απόδειξη ότι η χαζομάρα και ημιμάθεια του Έλληνα είναι απίθανη, αλλά δεν τον ενοχλεί εφόσον εξυπηρετεί το αφήγημά του…

alexander
alexander
6 χρόνια πριν

ρε παιδιά εγώ το είχα ακούσει πριν λίγες μέρες από τον Σαμαρά σε μία εκπομπή του Παπαχελά για το σκοπιανό που μάλιστα υποστήριξε ότι χρησιμοποίησε το επιχείρημα και σε μία διαμάχη με τον ομόλογο του τότε υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας όταν πρωτοξέσπασε η υπόθεση. είναι επικίνδυνοι !

σκύλος
σκύλος
6 χρόνια πριν

Είναι αλήθεια ότι χαζομάρες ακούγονται πολλές και από πολλές μεριές!

Αλλά το να βλέπω κάποιους ”αναρχοαριστερούς” να θέλουν άμεση λύση του ονοματολογικού (ακόμα και σκέτο μακεδονία) ώστε να σταματήσουμε να είμαστε εμπόδιο στην ”ανάπτυξη” των σκοπίων βάζοντας τους σε ΝΑΤΟ & ΕΕ απλά με ξεπερνά…

geoktimon
geoktimon
6 χρόνια πριν

Το γεγονός ότι το παραπάνω ,όπως πολύ ωραία αναλύεις, είναι hoax ,απαλείφει τον αλυτρωτισμό των γειτόνων και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις τους εις βάρος της Ελλάδας ? Υπάρχει μεγαλύτερο hoax από το ότι οι Μακεδόνες δεν είναι Έλληνες και μάλιστα καταπιέζονται από αυτούς ? Έχεις μιλήσει ποτέ με κάποιον απ αυτούς ? Ποιοι τους προστατεύουν και ποιοι είναι από πίσω? Ως Έλληνας από την Μακεδονία θίγομαι βαθύτατα .Μην πας στο συλλαλητήριο για τον καθηγητή που ήταν , είναι Πασόκ ή ό,τι άλλο δεν με νοιάζει , πήγαινε για την πατρίδα σου.

ροζ φλαμινγκος
ροζ φλαμινγκος
6 χρόνια πριν

Ενω οτι ο Μεγας Αλεξανδρος ειναι σκοπιανος δεν το λες HOAX. Αλλα βεβαια μονο εμεις ειμαστε εθνικιστες ποτε οι αλλοι.

ροζ φλαμινγκος
ροζ φλαμινγκος
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Σε διαβαζω πολλες φορες αλλα αυτο δεν ετυχε να το δω πραγματικα. Παιζεται πολυ μεγαλο παιχνιδι με το συλλαλητηριο. Εφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το σκοπιανο θεμα στην επικαιροτητα για να διασπασει την ΝΔ και την πατησε με το συλλαλητηριο της Θεσσαλονικης που δεν περιμενε κανεις. Προσπαθησε να το φορτωσει στη ΧΑ αλλα αυτο ειναι αβολο γιατι αν οι φασιστες ειναι κανα εκατομμυριο και δεδομενο οτι ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεχτηκε με 1.500.000 ψηφους τοτε ας το κλεισουμε το μαγαζακι. Απο τοτε ολες οι συστημικες δυναμεις εχουν σκυλιασει με το συλλαλητηριο της Αθηνας, γιατι κανεναν δεν βολευει να υπαρχει μια νεα “αγανακτισμενη” μεγαλη μαζα… Διαβάστε περισσότερα »

Mitriot
Mitriot
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ροζ φλαμινγκος

είσαι ο ορισμός του πατριώτη

Δεν θες να είσαι πάνω από τις πατρίδες των άλλων (δεν είσαι δηλαδή εθνικιστής ή ρατσιστής) αλλά σου αρέσει μια πατρίδα ομοίων

Ε λοιπόν, δυστυχώς για σένα, είμαστε και εμείς εδώ να σου χαλάμε το πανηγύρι

Μόνη μας πατρίδα τα παιδικά μας όνειρα

ροζ φλαμινγκος
ροζ φλαμινγκος
6 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mitriot

δεν υπαρχει καποιο πανηγυρι να χαλασεις αδερφε…

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!