σε , ,

Στο Hell’s Kitchen σέρβιραν στους καλεσμένους καλαμάρι γόνο – και αυτό είναι πρόβλημα

Παρόλη τη δημοσιότητα που πήρε τελευταία το εμπόριο προστατευόμενων θαλασσινών, στο ριάλιτι αδιαφορούν

Screenshot 15 1

«Το παράνομο εμπόριο προστατευόμενων θαλασσινών ανθεί για να καλύψει τη ζήτηση στα εστιατόρια και οι λάτρεις των σπάνιων αυτών λιχουδιών καταστρέφουν το περιβάλλον και επιβαρύνουν την υγεία τους» έγραφε η Ειρήνη στο πρόσφατο ρεπορτάζ της LIFO Γιατί συνεχίζουμε να τρώμε προστατευόμενα είδη θαλασσινών στα ελληνικά εστιατόρια; Εκεί αναφερόταν και πρόσφατη έρευνα:

«H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 70 εστιατόρια της Αθήνας και του Πειραιά στα οποία παρουσιάστηκαν μέλη της ερευνητικής ομάδας ως πελάτες, προκειμένου να διαπιστώσουν αν το μενού προσφέρει πιάτα με προστατευόμενα είδη όπως πετροσωλήνες, πίνες, μπουρούδες, κοχύλα ή γόνο (υπομεγέθη ψάρια ή γαρίδες διαφόρων ειδών). Το 80% παρείχε στους πελάτες τους παράνομα προστατευόμενα είδη

Στην πρεμιέρα του HELL’S KITCHEN σέρβιραν δημόσια στους καλεσμένους καλαμάρι γόνο και βρήκαμε κι αυτό το βιντεάκι:

This video is unavailable.

No Description

Για να είμαστε δίκαιοι, το καλαμάρι-γόνος (έστω και πολύ κακώς) δεν βρίσκεται ακόμα -σύμφωνα με τον απαρχαιωμένο ελληνικό νόμο- στη λίστα των παράνομων προς εμπορία και κατανάλωση θαλασσινών.

Ο Χρήστος Γραμματίδης είχε γράψει στο LIFO.gr πριν χρόνια:

Η ελληνική νομοθεσία για την αλιεία αποτελείται από πλήθος νομοθετημάτων, με κυριότερο τον Αλιευτικό Κώδικα του 1970 όπως έχει τροποποιηθεί και τα Προεδρικά Διατάγματα που έχουν κατά καιρούς εκδοθεί με βάση τις διατάξεις του. Ήδη όμως από 1η Ιουνίου 2010 εφαρμογή έχουν οι υπέρτερης τυπικής ισχύος διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού 1967/2006 (γνωστός και ως Μεσογειακός Κανονισμός Αλιείας).

Με βάση τον Κανονισμό θεσπίζονται ελάχιστα μεγέθη που πρέπει να έχουν ορισμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί όταν τους αλιεύουμε, προκειμένου να προστατεύονται τα νεογνά τους (γόνοι).

Τα είδη αυτά είναι τα εξής:

Τα ψάρια Λαβράκι, Σπάρος, Ούγαινα, Σαργός, Καραγκιόζης, Γαύρος, Σφυρίδες, Μουρµούρα, Βακαλάος, Μπαρµπούνια, Μουσµούλι, Κεφαλάς, Λυθρίνι, Φαγγρί, Βλάχος, Σαρδέλα, Κολιός, Γλώσσα, Τσιπούρα και Σαυρίδι.

Τα μαλακόστρακα Αστακογαρίδα, Καραβίδα, Αστακοί, Κόκκινη γαρίδα

Τα δίθυρα µαλάκια Μεγάλο χτένι, Κοχύλια και Αχιβάδες.

Συνεπώς, για η αθερίνα και το καλαμάρι δεν περιλαμβάνονται στο νόμο.

Squid Baby b

Παρ’ όλα αυτά όμως, μιλώντας με τον κύριο Θοδωρή Τσιμπίδη, διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» πειστήκαμε πως η προβολή της κατανάλωσης γόνου (ακόμα και καλαμαριού που δεν είναι παράνομο ακόμα) δεν είναι ό,τι πιο συνετό.

«Το ότι δεν υπάρχει νόμος ακόμα -θα περιμένουμε την επόμενη ευρωπαϊκή αναθεώρηση του κανονισμού- δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Στην Ελλάδα έτσι κι αλλιώς οι σχετικοί νόμοι ψηφίστηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και αναμφίβολα το ίδιο μπορεί να γίνει και με το καλαμάρι. Το ότι δεν έχει απαγορευτεί ακόμα είναι εξαιτίας του ότι σχεδόν τίποτα δε λειτουργεί εδώ, ούτε οι έλεγχοι φυσικά!

Αν δεν τρως γόνους δεν προστατεύεις μόνο τη θάλασσα και τα είδη της, αλλά και τον εαυτό σου. Το καλαμάρι διπλασιάζει το βάρος του κάθε μήνα. Γιατί να το φας όταν είναι 5 γραμμάρια και να μην το φας σε λίγο όταν θα είναι 30 γραμμάρια και θα έχει αναπαραχθεί -πράγμα πολύ σημαντικό για το είδος;

[+] Από το NATURAnrg

Η κατανάλωση γόνου απειλεί το περιβάλλον, αλλά και τα αλιευτικά μας αποθέματα. O γόνος όταν φτάνει στο πιάτο μας είναι προϊόν παρανομίας. Κι εμείς, δυστυχώς, το τρώμε ευχαρίστως!

  • Σας αρέσει να συνοδεύετε το ουζάκι σας δίπλα στη θάλασσα με το νοστιμότατο, φρεσκοτηγανισμένο μαριδάκι, γόνο καλαμάρι και μικρές κουτσομούρες;
  • Γνωρίζετε ότι είναι πολύ πιθανό σε μερικά χρόνια το αντίστοιχο ενήλικο ψάρι ή καλαμάρι απλώς να μην υπάρχει;

Είμαστε περίεργα πλάσματα εμείς οι Έλληνες. Αν δούμε έναν τεράστιο ροφό, εκστασιαζόμαστε. Αν, από την άλλη, μας υποσχεθούν καλαμάρι γόνο, μαριδάκι ψιλό, γοπάκι, κουτσομουράκι, τότε πέφτουμε με τα μούτρα στην λιχουδιά που πρόκειται να γευτούμε. Και φυσικά διαπράττουμε ένα ολέθριο σφάλμα, αφού στερούμε από τις θάλασσές μας τη ζωή. Ή μήπως δεν γνωρίζουμε -παράλογο, αφού σε θαλασσινή χώρα ζούμε- ότι οι πληθυσμοί ψαριών, όπως η σαρδέλα, το λυθρίνι, ο κολιός, το χταπόδι και το μπαρμπούνι έχουν υποστεί πολύ μεγάλη μείωση και αν δεν προσέξουμε σε λίγα χρόνια η καταστροφή θα χτυπήσει κόκκινο και θα μπουν στα απειλούμενα είδη;

Δεν φταίνε μόνον οι ψαράδες και ο εστιάτορας που ψαρεύουν και μαγειρεύουν γόνο. Φταίμε και εμείς, οι καταναλωτές, που δεν αρνούμαστε τέτοια πιάτα προκειμένου να ικανοποιήσουμε  τη βουλιμική μας όρεξη. Δεν μας ανησυχεί το γεγονός, πως αν εξαφανιστεί ο γόνος, θα φτωχύνουν οι θάλασσές μας και δεν θα έχουν ψάρια οι επόμενες γενιές;

Τι είναι ο γόνος;

Εδώ χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε το τι είναι οι γόνοι. Γόνοι είναι τα μικρά ψάρια που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο της αναπαραγωγής. Προφανώς, οι γόνοι δεν πρέπει να αλιεύονται, ώστε τα ψάρια να μεγαλώσουν.Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε αθερίνα πάνω από 8 εκατοστά, μπαρμπούνι και σαρδέλα πάνω από 11, χταπόδι πάνω από μισό κιλό, κολιό οπωσδήποτε πάνω από 18 εκατοστά και λυθρίνι πάνω από 12. Μέχρι αυτό το μέγεθος τα ψάρια, όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο, είναι γόνοι, διότι δεν έχουν την ικανότητα να αφήσουν απογόνους.

Τι κάνουμε για να προστατευθεί;

Το ψάρεμα γόνου απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πράγματι, η  Ε.Ε έχει θεσπίσει ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για όλα τα είδη που ψαρεύονται. Όμως, η νομοθεσία δεν αρκεί για να προστατευθεί ο γόνος. Εδώ, στην «αλιευτική» και «τουριστική» Ελλάδα, οφείλουμε περισσότερο από άλλες χώρες να είμαστε ευαισθητοποιημένοι καταναλωτές. Επιστημονικές και επαγγελματικές κοινότητες που σχετίζονται με τη διατροφική μας αλυσίδα (ψαράδες, σεφ, διαιτολόγοι, τεχνολόγοι τροφίμων, ιατροί, επιμελητήρια, δάσκαλοι, σχολεία κ.ά.) οφείλουν να ενημερωθούν και ύστερα να ενημερώσουν για τη σημασία της προστασίας του γόνου. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε επαρκώς τι δεν πρέπει να καταναλώνουμε και επομένως να μην αλιεύεται. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ενημερωθούμε για το μικρότερο επιτρεπόμενο μέγεθος πώλησης κάθε ψαριού και να ελέγχουμε το μέγεθος κάθε είδους πριν το αγοράσουμε από τον ψαρά ή το φάμε στην ταβέρνα.Εν ολίγοις, να μη φερόμαστε σαν να είμαστε άποικοι στην ίδια μας τη χώρα. Σαν να ήρθαμε από αλλού και έχουμε το δικαίωμα να εξαντλήσουμε όλο το φυσικό πλούτο, αφήνοντας πίσω μας καμένη γη και άδειες θάλασσες.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όλοι μιλάνε για τα μπινελίκια του Μποτρίνι στην πρεμιέρα του Hell’s Kitchen

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!