σε , , ,

11 εμβληματικά εξώφυλλα των New York Times

Αξέχαστες στιγμές της ιστορίας μέσα απ’ το φίλτρο της πιο έγκυρης εφημερίδας του κόσμου

Αυτό ήταν το, όχι και τόσο ευανάγνωστο, πρώτο φύλλο των Times, το 1851. (Χαρά στο κουράγιο των αναγνωστών του.)

1 31

Η πρώτη φορά που αγόρασα τους κυριακάτικους New York Times ήταν τον Αύγουστο του 2005 λίγο πριν πάω διακοπές – ήθελα να έχω μαζί μου ένα ανάγνωσμα διαφορετικό και να ζήσω μια καινούρια εμπειρία.

Ήξερα ότι θα μου κόστιζαν λίγο ακριβά (19 ευρώ?!!), αλλά ήμουν σίγουρος πως θα άξιζαν τα λεφτά τους. Η πωλήτρια του καταστήματος με τον ξένο τύπο δεν πίστευε στα μάτια της όταν πήγε να μου χτυπήσει την εφημερίδα. «Δεκαεννέα ευρώ; Αν είναι δυνατόν!». Χαμογέλασα ευγενικά. (Ήταν η πρώτη φορά που άκουγα καταστηματάρχη να καταφέρεται εναντίον των δικών του τιμών.)

«Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να την πάρεις;» ρώτησε, «θέλω να πω, είναι πανάκριβη!». Έμοιαζε να μην έχει ξαναπουλήσει ποτέ κυριακάτικους Times σ’ όλα τα χρόνια που είχε το κατάστημα ξένου τύπου, παρ’ όλο που είχε την εφημερίδα κάθε εβδομάδα στα ράφια.

Τους πήρα λοιπόν (γιατί πιστεύω ότι όσο κι αν τους διάβαζα online η χειροπιαστή, έντυπη εμπειρία -που σιγά σιγά γίνεται πολυτέλεια- είναι διαφορετική) και πήγαμε διακοπές. Είναι μεγάλη η ιστορία και δε θα την πω με λεπτομέρειες αλλά μια μέρα τους ξέχασα στην παραλία κι όταν γύρισα τους είχε βρει κάποιος και υποστήριζε ότι ήταν δική του η εφημερίδα και για να τον τεστάρω τον ρώτησα πόσο τους αγόρασε. («Έξι ευρώ…;» μάντεψε, αλλά ήταν ήδη προφανές ότι είχε αναγνωρίσει την ήττα του, ποτέ δε θα έβρισκε τη σωστή απάντηση.)

Δεν χρειάστηκε να διαβάσω τίποτα άλλο εκεί. Ήταν μια εφημερίδα τεράστια, με μικροσκοπικά γραμματάκια και πολλά ένθετα: μου έφαγε σχεδόν δυο βδομάδες.

Πολλά χρόνια μετά, λίγο πριν τις διακοπές, ανακάλυψα το ένθετο για τις τέχνες, ανάμεσα σε σαβούρα του παρελθόντος – είχα ξεχάσει να το διαβάσω τότε!

Κι έτσι, για να βγάλει ακόμα περισσότερο η εφημερίδα τα λεφτά της αλλά και για να έχω κάτι επιπλέον για διάβασμα στις διακοπές, ξεκοκκάλισα τις τέχνες, μαθαίνοντας για πράγματα που υποτίθεται πως θα συνέβαιναν, αλλά εγώ ήξερα πια πως δεν συνέβησαν τελικά.

Διάβασα για ανερχόμενους καλλιτέχνες που από τότε δεν ξανακούστηκαν, είδα φωτογραφίες αγαπημένων ζευγαριών που χρόνια μετά χώρισαν, γέλασα με προβλέψεις που διαψεύστηκαν και με κακά λόγια για άτομα που αργότερα μεγαλούργησαν.

Και απόλαυσα την αργή ανάγνωση. Με τη δύναμη του (εκ του ασφαλούς και εκ των υστέρων) παντογνώστη, με τις μαγικές ικανότητες διόρασης ενός μέλλοντος που έχει ήδη συμβεί – αλλά έχει παραμείνει παγωμένο και άγνωστο στους καλοκαιρινούς Times του ’05…

[Και τι δε θα ‘δινα όμως για να είχα στα χέρια μου τους Times του 2025. Ή, ακόμα καλύτερα, ένα χαρτί με τις εξελίξεις που θα έχουν συμβεί στη ζωή μου τότε. Αυτή ναι, θα ήταν μια πραγματική μαγική δύναμη.]

11 εμβληματικά πρωτοσέλιδα των New York Times

16/4/1912 | Τιτανικός

2 19

28/7/1914 | Ξεκινά ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος – κι ας μην λεγόταν έτσι ακόμα.

03

30/10/1929 | Το περίφημο κραχ του 1929. Οι New York Times ήταν απ’ τις λίγες εφημερίδες που το αντιμετώπισαν ψύχραιμα, χωρίς πολύ σαματά στην αρχή. Κάποιοι είπαν πως αυτό ήταν ένα δημοσιογραφικό σφάλμα.

4 15

23/11/1963 | Δολοφονία Κένεντι.

5 15

22/7/1969 | Μεγάλες στιγμές – δημοσιογραφικά και όχι μόνο.

6 14

29/7/1981 | Ενώ ο Ρίγκαν έλυνε κι έδενε ο πλανήτης έκανε “awww” για έναν (στην πραγματικότητα πολύ αποτυχημένο) γάμο.

7 11

26/12/1991 | Το (χριστουγεννιάτικο) επίσημο τέλος της Σοβιετικής Ένωσης.

8 11

12/9/2001

9 11

5/11/2008 | Η νίκη του Ομπάμα

10 10

26/6/2009 | Εύστοχος πρωτοσέλιδος τίτλος για το θάνατο του Μ. Τζάκσον

11 6

9/11/2016 | H νίκη του Τραμπ…

CwzjNXoVEAAPoLX

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
3 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ashton Heston III
Ashton Heston III
4 χρόνια πριν

Το πρωτοσέλιδο για το ναυάγιο του Τιτανικού ως σατιρικό πρωτοσέλιδο στο Onion: https://m.facebook.com/20950654496/posts/10150732650689497/ World’s Largest Metaphor Hits Ice-berg: Titanic, Representation of Man’s Hubris, Sinks in North Atlantic 1,500 Dead in Symbolic Tragedy New York, April 15 — Officials of the White Star Line have confirmed the sinking, during her maiden voyage, of the R.M.S. Titanic, the world’s largest symbol of man’s mortality and vulnerability. First reports of the calamity were received Monday at the London telegraph office of the White Star Line, which owns the nautical archetype. Message from the Carpathia At 4:23 a.m. Greenwich Standard Time, the following message… Διαβάστε περισσότερα »

Ashton Heston III
Ashton Heston III
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Είναι από το Our Dumb Century:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Our_Dumb_Century

Μπορείς να το βρεις στο Amazon, αξίζει τον κόπο. Εκδόθηκε το 1999 για να σατιρίσει τα διάφορα αφιερώματα που έκαναν την ίδια εποχή οι NYT ή το Time/Life για τον εικοστό αιώνα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!