σε , ,

13 άγνωστες πληροφορίες για τον Άλφρεντ Χίτσκοκ που λάτρευε τον αριθμό 13

Με αφορμή τα 119 χρόνια από τη γέννηση του, παρουσιάζουμε ενδιαφέροντα τρίβια για τη ζωή του μεγάλου σκηνοθέτη

174360g alphrent khitskok 03

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1899 και μέσα από τις ταινίες που σκηνοθέτησε διαμόρφωσε την 7η τέχνη όσο ποτέ κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει.

Να κάποια πράγματα που , ίσως, δεν ξέρετε για αυτόν.

1. Ο γνωστός σκηνοθέτης δεν έχει δοκιμάσει ποτέ στη ζωή του αυγό αφού το θεωρούσε το πιο αηδιαστικό πράγμα στον κόσμο. Συγκεκριμένα έλεγε:

Αυτό το στρογγυλό άσπρο πράγμα χωρίς τρύπες. Έχεις δει ποτέ κάτι πιο αηδιαστικό από ένα κρόκο που σπάει και χύνεται; Το αίμα είναι εντυπωσιακό, κόκκινο. Άλλα ο κρόκος του αυγού είναι κίτρινος, αηδιαστικός.

2. Όταν κυκλοφόρησε η διασημότερη ταινία του, «Ψυχώ», ο σκηνοθέτης δεν ήθελε να μάθει κανείς το ανατρεπτικό φινάλε προτού κυκλοφορήσω η ταινία γι’ αυτό είχε πάρει και τα απαραίτητα μέτρα. Γύρισε την ταινία σε κλειστό στούντιο ενώ το συνεργείο είχε υπογράψει ειδική συμφωνία που απαγόρευε να αποκαλύψουν σε τρίτους τόσο την πλοκή όσο και το τέλος της ταινίας. Επίσης, προσπάθησε να αγοράσει όλα τα αντίτυπα του ομώνυμου βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η ταινία για να μη διαβάσει κανείς το τέλος.

psycho5
Η σκηνή του ντους στο «Ψυχώ»

3. O Άλφρεντ Χίτσκοκ δεν έμαθε ποτέ να οδηγεί και ο λόγος ήταν ότι φοβόταν τους αστυνομικούς. Όταν ήταν μικρός ο πατέρας του, τον έστειλε στο αστυνομικό τμήμα με ένα γράμμα στο χέρι. Αφού διάβασε το γράμμα ο αστυνομικός υπηρεσίας, έπιασε τον μικρό Χίτσκοκ από το χέρι και τον οδήγησε σε ένα κελί κλειδώνοντας τον και αφήνοντας τον μόνο του για πολλές ώρες. Όταν επέστρεψε για να τον αφήσει να φύγει, ο αστυνομικός του είχε πει:

Αυτά παθαίνουν οι άνθρωποι που κάνουν κακά πράγματα

4. H σεξουαλική ζωή με την γυναίκα του Άλμα Ρελίβ παρουσίαζε πολλά προβλήματα. Ο Χίτσκοκ είχε δηλώσει ότι συνευρέθηκαν σεξουαλικά μόνο μία φορά και για όλο αυτό ήταν υπεύθυνη η κόρη τους, Πατρίσια. Έλεγε ότι το σεξ του φαινόταν μία εξαιρετικά δυσάρεστη διαδικασία, την οποία δεν ήθελε να επαναλάβει ποτέ. Βέβαια, είναι άγνωστο αν ο Χίτσκοκ είχε σεξουαλική επαφή με άλλες γυναίκες ή αν αρκούνταν στην ηδονοβλεψία.

5. O Άλφρεντ Χίτσκοκ λάτρευε τις ξανθιές και γι’ αυτό τις επέλεγε για τους ρόλους στις ταινίες του. Εξάλλου το «χιτσκοκική ξανθιά» είχε εξελιχθεί σε όρο που χρησιμοποιούνταν παγκοσμίων για να περιγράψει τις γυναίκες με κατάξανθη κόμη, οι οποίες παρουσίαζαν και ανήθικη συμπεριφορά. Στις ταινίες του Χίτσκοκ οι γυναίκες αυτές συνήθιζαν να αποπλανούν αθώους άντρες όμως στο τέλος τιμωρούνταν πάντα. Ο ίδιος έχει πει για αυτή την επιλογή του:

Οι ξανθές αποτελούν τα καλύτερα θύματα. Μοιάζουν με άσπιλο χιόνι που επιτρέπει να φανούν καλύτερα τα αιματοβαμμένα χνάρια του δολοφόνου.

6. Ο Χίτσκοκ έκανε πλάκες στους συνεργάτες του οι οποίες συνήθως ξεπερνούσαν τα όρια. Μια φορά είχε προκαλέσει ένα απ’ τα μέλη του συνεργείου του να περάσει μία νύχτα στο σκοτεινό στούντιο που έκαναν γυρίσματα, αλυσοδεμένος με ένα σωλήνα. Το στοίχημα έλεγε πώς αν αποτύγχανε, θα έχανε το μισθό μίας εβδομάδας. Ο συνεργάτης του δέχτηκε και ο Χίτσκοκ τον κέρασε ένα ποτήρι μπράντι για να τον βοηθήσει να κοιμηθεί χωρίς όμως να γνωρίζει ότι μέσα στο ποτό του είχε ρίξει καθαρτικό. Το πρωί τον βρήκε να κλαίει με λυγμούς, μέσα στις ακαθαρσίες.

event 10578

7. Μέχρι να βγει η ταινία «Ψυχώ» στους κινηματογράφους, οι θεατές συνήθιζαν να μπαίνουν στην κινηματογραφική αίθουσα όποια στιγμή ήθελαν, ακόμα και στη μέση της ταινίας, διακόπτοντας τη ροή της με την φασαρία που προκαλούσαν. Με την κυκλοφορία της ταινίας ο Χίτσκοκ απαγόρευσε στους κινηματογράφους να πωλούνται εισιτήρια αφού είχε ξεκινήσει η παράσταση θέλοντας έτσι να αναγκάσει τους θεατές να παρακολουθήσουν ολόκληρη την ταινία. Ήταν τότε που οι θεατές ξεκίνησαν να πηγαίνουν στον κινηματογράφο πριν από την έναρξη της παράστασης, συμπεριφορά που σήμερα θεωρείται δεδομένη.

8. Συνολικά ο Χίτσκοκ ήταν υποψήφιος πέντε φορές για το Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη, αλλά δεν το κέρδισε ποτέ. Η Ακαδημία αναγνώρισε το συνολικό του έργο με το βραβείο, «Lifetime Achievement» το 1979 και όταν ο Άλφρεντ Χίτσκοκ παρέλαβε το βραβείο, ο λόγος του αποτελούνταν από ακριβώς πέντε λέξεις: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Πραγματικά»

Alfred Hitchcock Accepts the AFI Life Achievement Award in 1979

Alfred Hitchcock accepts the 7th AFI Life Achievement Award (1979). Subscribe to this channel for more exclusive videos from the AFI Archive: https://www.youtube.com/subscription_center?add_user=AFI Follow AFI: https://www.facebook.com/AmericanFilmInstitute https://twitter.com/AmericanFilm https://instagram.com/americanfilminstitute http://americanfilminstitute.tumblr.com http://www.afi.com

9. O μετρ του σασπένς πέθανε στις 29 Απριλίου του 1980 σε ηλικία 80 ετών στο σπίτι του στο Λος Άντζελες. Η υγεία του είχε επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια από την αρθρίτιδα και της δυσλειτουργίας των νεφρών του.

10. Πίστευε στη σημασία ενός καλά δομημένου σεναρίου, το οποίο θα προετοιμαζόταν από τον σεναριογράφο, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη. Το σενάριο της ταινίας έλεγε ότι καθορίζει το διάλογο, περιγράφει τις κινήσεις και τις αντιδράσεις των ηθοποιών, και την ίδια στιγμή κατανέμει σωστά τις επιμέρους σκηνές.

Όταν ένας ηθοποιός με πλησιάζει για να συζητήσουμε τον χαρακτήρα του, του λέω ότι τα πάντα είναι γραμμένα στο σενάριο. Αν επιμένει και ρωτήσει ‘‘Μα ποιο είναι το κίνητρό μου;’’, του απαντώ: Ο μισθός σου.

11. Όταν ο Άλφρεντ Χίτσκοκ δεν πρόλαβε να αγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου Οι Διαβολογυναίκες, που μετέφερε στον κινηματογράφο ο Ανρί-Ζωρζ Κλουζό το 1955, ζήτησε από τους συγγραφείς, τον Πιερ Μπουαλό και τον Τομά Ναρσεζεράκ, να του γράψουν ένα διήγημα αποκλειστικά για αυτόν. Το αποτέλεσμα ήταν το βιβλίο From Among the Dead, το οποίο γυρίστηκε με τον τίτλο Vertigo

Vertigo Official Trailer #1 – (1958) HD

Vertigo movie clips: http://j.mp/1uuv3Xq BUY THE MOVIE: http://amzn.to/tLFCk2 Don’t miss the HOTTEST NEW TRAILERS: http://bit.ly/1u2y6pr CLIP DESCRIPTION: A San Francisco detective (James Stewart) suffering from acrophobia investigates the strange activities of an old friend’s wife, all the while becoming dangerously obsessed with her.

12. Ο Χίτσκοκ λάτρευε να κάνει περάσματα από τις ταινίες του άλλοτε κρατώντας ρόλο κομπάρσου και άλλοτε ως σκιά η αγγελία στην εφημερίδα. Ο όρος στα αγγλικά είναι cameo appearence (=σύντομο πέρασμα).

Every Alfred Hitchcock Cameo

Well, this was a college project I was going to delete off YouTube but it seems to have got quite a few likes and views. Thanks Hitchcock fans! 😉 This video is NOT for profit BUT for educational purposes. 😉 Also my apologies for my bad spelling.

13. Το 13 ήταν ο αγαπημένος αριθμός, γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου ενώ η πρώτη ταινία που του ανατέθηκε ήταν η «Αριθμός 13» (1922), η οποία όμως δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ λόγω μιας μακράς σειράς από ατυχίες που θα κατέληγαν στην ακύρωση της παραγωγής.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!