σε , ,

14 από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Πωλ Γκωγκέν

Ο ζωγράφος που ενέπνευσε μέχρι και τον Πικάσο

Για πολλούς αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες στις τέχνες που ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά ενώ για αρκετούς  ήταν ένας άνθρωπος που ξυλοκοπούσε την γυναίκα του, την οποία μάλιστα εγκατέλειψε για να κάνει «σεξουαλικό τουρισμό» στην Ταϊτή. Ο Πωλ Γκωγκέν πέθανε από σύφιλη και το αλκοόλ όμως μέχρι τότε φρόντισε να αφήσει πίσω του σπουδαία έργα και μια αμφιλεγόμενη ζωή.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στο Παρίσι όμως πέρασε όλα τα παιδικά του χρόνια στη Λίμα του Περού. Αμέσως μετά πήγε για σπουδές στην Ορλεάνη της Γαλλίας όπου εκεί δούλεψε ως βοηθός χρηματιστή. Παράλληλα, ζωγράφιζε με τον Καμίλ Πισαρό και τον Σεζάν ενώ μέχρι το 1886 βρίσκονταν σε επαφή με τους ιμπρεσιονιστές καλλιτέχνες και συμμετείχε με έργα του στις εκθέσεις τους.

Πάντως οι περισσότεροι έμποροι τέχνης της Βρετάνης είχαν αρχικά απορρίψει τους πίνακές του με αποτέλεσμα ο Γκωγκέν να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα εγκαταλείποντας την Ευρώπη για την Πολυνησία. Επηρεασμένος από την αφρικανική τέχνη και την τέχνη της Ασίας, ζωγράφιζε κυρίως γυμνές νεαρές κοπέλες ενώ είναι γνωστό ότι με
πολλές από τις μούσες του είχε ερωτικές σχέσεις. Μάλιστα είχε παντρευτεί μια 13χρονη ιθαγενή. Παρ’ όλα αυτά το Γαλλικό κοινό συνέχιζε να μη δείχνει κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τους πίνακες του. Προσβεβλημένος από σύφιλη, ο Πωλ Γκωγκέν πέθανε μόνος.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 14 από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Πωλ Γκωγκέν

1. Από πού ερχόμαστε; Τι είμαστε; Πού πάμε;

2. Ταϊτινές γυναίκες στην παραλία

3. Όραμα μετά το κήρυγμα

4. Ο Κίτρινος Χριστός

5. Χαίρε Μαρία

6. Πότε θα παντρευτείς;

7. Το πνεύμα των νεκρών αγρυπνά

8. Αρεαρέα

9. Οι δύο Ταϊτινές

10. Ημέρα του Θεού

11. Θεά της ομορφιάς

12. Οι πρωτόγονοι της Τεχαμάνα

13. Τι! Ζηλεύεις;

14. Αυτοπροσωπογραφία

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

10 points
Upvote Downvote

Total votes: 12

Upvotes: 11

Upvotes percentage: 91.666667%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 8.333333%

Αφήστε μια απάντηση