σε , ,

20 ξεχωριστοί πίνακες του Σπύρου Βασιλείου – γεμάτοι Ελλάδα

35 χρόνια μετά το θάνατο του θυμόμαστε έργα ενός απ’ τους πιο παραγωγικούς Έλληνες εικαστικούς

13 Οκτωβρίου 1985: Πεθαίνει ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου.

Ζωγράφος, αγιογράφος, χαράκτης, σκηνογράφος, γραφίστας, διακοσμητής, συγγραφέας-κριτικός, δάσκαλος. Ο Σπύρος Βασιλείου ήταν ένας από τους πλέον παραγωγικούς, αναγνωρίσιμους και δημοφιλείς Έλληνες εικαστικούς.

Γεννήθηκε το 1903 στο Γαλαξίδι. Σπούδασε στην Αθήνα με υποτροφία, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, από το 1921 έως το 1926 έχοντας ως δασκάλους τους Καλούδη και Λύτρα. Άρχισε να παρουσιάζει τα έργα του σε εκθέσεις αμέσως μετά την αποφοίτησή του (το 1926 εκθέτει στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Αθηνών μαζί με τους Πολύκλειτο Ρέγκο, Σπύρο Κόκκινο και Αντώνη Πολυκανδριώτη, στην «Έκθεση των Τεσσάρων» όπως την αποκάλεσαν). Ο Βασιλείου έκανε την πρώτη ατομική έκθεσή του το 1929 στην γκαλερί Στρατηγοπούλου.

Το έργο του

Μέσα από τα έργα του, ο Βασιλείου απεικονίζει το φυσικό και αστικό τοπίο καθώς και σκηνές της κοινωνικής ζωής, προσεγγίζει την καθημερινότητα με λυρική και ονειρική διάθεση ενώ συνδύασε το λόγιο με το λαϊκό στοιχείο και την παράδοση με τον νεωτερισμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος κατά τον οποίο μέσα από τους πίνακες του αποτυπώνεται η εξέλιξη του αθηναϊκού τοπίου από τη μεσοπολεμική περίοδο στις δεκαετίες της αντιπαροχής.

Το όνομα του καλλιτέχνη συνόδευσε τη σκηνογραφία 127 παραστάσεων αλλά και έξι ταινιών. Το σπίτι του κάτω από την Ακρόπολη στον αριθμό 5 της οδού Γουέμπστερ έχει μετατραπεί από το 2004 σε μουσείο. Φιλοξενεί έργα του Βασιλείου προερχόμενα από ιδιωτικές συλλογές, τα οποία σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλάζουν και η έκθεση ανανεώνεται. Το 2014 τη διεύθυνση του μουσείου ανέλαβαν δυο από τις εγγονές του ζωγράφου.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 20 πίνακες του ίδιου.

Άποψη Εθνικού Κήπου Ζαππείου (τρίπτυχο)

Αίγινα, βάρκα μπρος στην εκκλησία, 1955

Αμμουδιά, 1972

Αναπαλαίωση

Άνεμος

Άνθρωποι στην παραλία, 1963

Ανοιξιάτικο στεφάνι

Ανοιχτό παράθυρο, 1980

Αποψη Εθνικού Κήπου Ζαππείου (τρίπτυχο), 1978

Άποψη Εθνικού Κήπου Ζαππείου (λεπτιμέρεια), 1978

Γαλλικός Στόλος

Γαλάτσι, 1931

Γαλαξειδιώτικο παράθυρο, 1975

Γαλαξίδι

Βενετία

Βάρκα, 1953

Βάρκα στο λιμάνι

Βάζο και καθρέφτης

Αυτοπροσωπογραφία

Άποψη Εθνικού Κήπου Ζαππείου (τρίπτυχο), 1978

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

11 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε