σε , ,

6 απαγωγές που συγκλονίσαν την κοινή γνώμη στην Ελλάδα – και τι έγινε τελικά

Ποιοι ήταν οι δράστες και γιατί το έκαναν

1. Υπόθεση Μαρσελίνο / 1990

Ήταν Μάρτιος του 1990, όταν ο Κώστας Σπινάρης απήγαγε τον 17χρονο  ποδοσφαιριστή της ομάδας «Κεραυνός» Αγίας Βαρβάρας, Γιάννη Τσατσάνη, γνωστό και ως «Μαρσελίνο», για να εισπράξει λύτρα 150.000.000 δραχμών από την οικογένειά του. Ο εγκέφαλος μαζί με τους συνεργούς τους προσποιούνταν τους Ιταλούς ζητώντας λύτρα από την οικογένεια του νεαρού, ακόμα και όταν τον είχαν σκοτώσει.

Το πτώμα του Γιάννη Τσατσάνη είχε βρεθεί θαμμένο σε στάνη στα Σκούρτα Βοιωτίας σε προχωρημένη αποσύνθεση γιατί είχε θαφτεί σε κοπριά, ενώ το κεφάλι βρέθηκε 50 μέτρα μακριά από τη υπόλοιπη σορό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους δράστες του συγκεκριμένου εγκλήματος ήταν αδερφικοί φίλοι και συγγενείς του θύματος.

Οι δράστες αποφάσισαν να σκοτώσουν τον Μαρσελίνο, γιατί από τη μια ο πατέρας καθυστερούσε να παραδώσει τα λύτρα και από την άλλη οι απαγωγείς είχαν υποθέσει ότι ο 17χρονος είχε αναγνωρίσει τον Σπινάρη και τον Αγαπητό (ένας από τους συνεργούς) που ήταν φίλοι του.

2. Υπόθεση Δαλάκα /1995

Το Νοέμβριο του 1995 ο τότε 11χρονος Κωστάκης Δαλάκας επιστρέφει σπίτι του από το σχολείο. Λίγους μήνες πριν, η γιαγιά του είχε κερδίσει 130 εκατ. δραχμές στο λαχείο. Η οικογένεια του δεν το είχε κάνει ευρύτερα γνωστό παρά μόνο στο στενό της κύκλο αλλά όπως αποδείχτηκε αυτό ήταν αρκετό! Η σπείρα, που αποκαλούσε τον εαυτό της «Συμμορία φορέα του AIDS» και απειλούσε πως όλα τα μέλη της είναι φορείς και πως αν δεν έπαιρναν άμεσα τα χρήματα θα μετέδιδαν τον ιό στο παιδί, άρπαξε τον μικρό Δαλάκα, τον έβαλε σε ένα φορτηγό και λίγο αργότερα κάλεσε την οικογένεια. Πέντε ημέρες αργότερα λάβουν το ποσό των 41 εκατ. δρχ. αφήνοντας έτσι ελεύθερο τον ∆αλάκα. Ο 11χρονος θα αναφέρει στους αστυνομικούς, πως είχε προσέξει ότι μετά την απαγωγή του, μεταφέρθηκε σε ένα κοντινό σπίτι από το δικό του, μόλις 5 λεπτά μακριά, και πως ανέβηκε «επτά σκαλιά» για το σπίτι. Οι αστυνομικοί με μια μικρή βόλτα στη γειτονιά θα ανακαλύψουν ότι το σπίτι άνηκε σε έναν έμπορο αυτοκινήτων από την Γλυφάδα, φίλο της οικογένειας, που διατηρούσε σχέσεις με μια μακρινή θεία του απαχθέντος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ίδια σπείρα που απήγαγε τον μικρό Δαλάκα ήταν η ίδια πριν από τέσσερα χρόνια απήγαγαν την 12χρονη βελγίδα Ταμάρ Οσκανιάν, κόρη εμπόρου πολύτιμων λίθων. Η μικρή είχε πέσει θύμα απαγωγής στην χώρα μας όταν δυο άγνωστοι εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειας στην περιοχή Αυλάκι, στο Πόρτο Ράφτη. Οι απαγωγείς απελευθέρωσαν την μικρή χωρίς να πάρουν δραχμή από τα δύο εκατομμύρια δολάρια που ζήτησαν, φοβούμενοι ίσως τις συνέπειες.

3. Υπόθεση Μεταξά /1996

Ο Μιχάλης Μεταξάς, γιος του ιδιοκτήτη των ξενοδοχείων «Maris» στην Κρήτη, Νίκου Μεταξά, κατευθυνόταν τον Φεβρουάριο του 1996 στο σημείο όπου είχε σταθμεύσει το τζιπ του στο Ηράκλειο της Κρήτης, για να μεταβεί στην επιχείρηση κεραμοποιίας που ο ίδιος διατηρούσε. Ξαφνικά του επιτέθηκαν πέντε κουκουλοφόροι ζητώντας από τη σύζυγο του και λύτρα ενός δις δραχμών! Μετά από τέσσερις ημέρες αγωνίας και διαπραγματεύσεων, οι απαγωγείς τον απελευθερώνουν για 50 εκατομμύρια δραχμές. Οι απαγωγείς προειδοποίησαν τον αδερφό του θύματος να μην καταγγείλει το γεγονός στην Αστυνομία όμως ο αδερφός κατέφυγε στην αστυνομία και ανέφερε την απαγωγή. Οι απαγωγείς έδωσαν εντολή στον αδερφό του Μεταξά να αφήσει τον σάκο με τα 50.000.000 σε συγκεκριμένο σημείο έξω από την ταβέρνα “Μπλε παράθυρα” του Ηρακλείου Κρήτης. Τρεις ώρες μετά την τοποθέτηση του του σάκου οι απαγωγείς ελευθερώνουν τον Νίκο Μεταξά οι οποίοι ουδέποτε εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από τις Αρχές.

4. Υπόθεση Μυλωνά

Τρεις οπλισμένοι κουκουλοφόροι είχαν κρυφτεί στο πάρκινγκ του σπιτιού του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή. Μόλις είδαν το πολυτελές αυτοκίνητό του να φτάνει, πετάχτηκαν μπροστά και το ακινητοποίησαν απάγοντας τον επιχειρηματία και αφήνοντας ελεύθερη τη γυναίκα του. Οι απαγωγείς κρατούσαν τον Μυλωνά όμηρο σε μονοκατοικία έξω από τη Θεσσαλονίκη, ζητώντας λύτρα από τη σύζυγό του. Τελικά, αφού κατάφεραν να πάρουν το αστρονομικό ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ, τον άφησαν ελεύθερο να επιστρέψει στη γυναίκα και τα παιδιά του. Όπως αποδείχτηκε αργότερα, εγκέφαλος της συγκεκριμένης απαγωγής ήταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

5. Υπόθεση Παπαγεωργίου (2012)

Η υπόθεση του Μάριου Παπαγεωργίου συγκλονίζει ακόμα και σήμερα. Ο Μάριος ήταν 26 χρόνων όταν έπεσε θύμα απαγωγής στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου τη νύχτα της Πέμπτης 9 Αυγούστου του 2012. Εγκέφαλος των απαγωγέων ήταν ο οικογενειακός φίλος Πέτρος Μιχαλεάκος, που συνελήφθη και καταδικάστηκε, αλλά ουδέποτε αποκάλυψε την τύχη του άτυχου Μάριου. Ο Μάριος είχε αναχωρήσει με το αυτοκίνητό του από το Διακοφτό Αχαΐας, όπου βρισκόταν με τη μητέρα του, για το Αίγιο.

Ο 26χρονος, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, συνάντησε τη μοιραία εκείνη ημέρα τον 72χρονο «οικογενειακό φίλο», ο οποίος κατηγορείται ως ο οργανωτής της απαγωγής, καθώς φέρεται να γνώριζε ότι η μητέρα του θύματος είχε κερδίσει ένα ποσό στο λαχείο. Ένα άλλο μέλος της σπείρας απαίτησε λύτρα 620.000 ευρώ προκειμένου να τον αφήσουν ελεύθερο, απειλώντας παράλληλα για τη ζωή του. Οι απαγωγείς επικοινωνούσαν με τη μητέρα του Μάριου ως τις 17 Αυγούστου 2012 και από τότε ως σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα ίχνος ζωής του την ώρα που ο Μιχαλεάκος προσποιούνταν και τον άνθρωπο που θα βοηθούσε την τραγική μητέρα να βρει το παιδί της.

Δύο μήνες μετά, συνελήφθησαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που ευθύνεται για την απαγωγή αλλά και για την απόπειρα – σε δεύτερη φάση – ληστείας της μητέρας του, η οποία είχε συγκεντρώσει μεγάλο ποσό για τα λύτρα. Μερικούς μήνες αργότερα, κατηγορήθηκε για συμμετοχή στο σχέδιο της ίδιας υπόθεσης και η σύζυγος του Π. Μιχαλεάκου. Έως και σήμερα, δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος του τραγικού θύματος.

6. Η απαγωγή της μικρής Έλενας Λουλάκη

Η απαγωγή της 6χρονης Έλενας Λουλάκη, κόρη του εμπόρου αυτοκινήτων Δημήτρη Λουλάκη συγκλόνισε το Ηράκλειο και την χώρα γιατί «εγκέφαλος» αποδείχτηκε πως ήταν η ιδιοκτήτρια βρεφονηπιακού σταθμού, μαζί με τον γιο της, η οποία μάλιστα είχε δώσει εντολή πως αν δεν καταβάλλονταν τα λύτρα τότε οι συνεργοί της να σκότωναν το παιδί!

Το μεσημέρι της 23ης Ιανουαρίου του 1997 η μικρή Έλενα έπεσε θύμα απαγωγής έξω από το Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο. Η «σατανική» ιδιοκτήτρια του βρεφονηπιακού σταθμού πήρε το παιδί από το σχολείο, παριστάνοντας την θεία της οικογένειας και το παρέδωσε σε συγκατηγορούμενη της.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε χάριν στην παρατηρητικότητα του οδηγού του σχολικού λεωφορείου, ο οποίος είχε αντιληφθεί έξω από το Παγκρήτιο την συνεργό που παρέλαβε το παιδί, όμως εκείνη συμπεριφέρθηκε ύποπτα και προσπάθησε να τον αποφύγει αν και τον γνώριζε.

Η συνεργός κράτησε το παιδί στο σπίτι της για δύο 24ωρα. Ισχυρίστηκε στη συνέχεια στις Αρχές, ότι δεν γνώριζε αρχικά για την απαγωγή και ότι φοβήθηκε να πάει στην Αστυνομία όταν είδε την είδηση στην τηλεόραση. Οι απαγωγείς απαίτησαν από την οικογένεια της 6χρονης 200 εκατομμύρια δραχμές και για την υπόθεση αυτή καταδικάστηκαν τέσσερα άτομα.

Σημειώνεται, ότι το κοριτσάκι ακόμα και μετά την απελευθέρωσή του αντιμετώπισε επί σειρά ετών ισχυρό μετατραυματικό σοκ.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Lucretia
Μέλος
Lucretia

Για τον Καραμολεγκο και τον Παναγοπουλο δεν γραψατε. Η υποθεση Καραμολεγκου εχει ιδιαιτερο ενδιαφερον, γιατι ο ιδιος επεισε εναν απαγωγεα να τον απελευθερωσει.