σε , ,

5 τσακωμοί μεταξύ μελών βασιλικών οικογενειών που κατέληξαν σε θάνατο

Οι μεγαλύτερες κόντρες που έγιναν για τους πιο απίθανους λόγους

Η δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στη βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας και την πεθερά της Σοφία έκανε πέρσι το γύρο του κόσμου, έχοντας προκαλέσει πολλές συζητήσεις για τη σχέση των δύο γυναικών. Παρ’ όλα αυτά η συγκεκριμένη αντιπαράθεση δεν είναι η μόνη που έχει καταγραφεί στους κύκλους διαφόρων βασιλικών οικογενειών.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τους πέντε μεγαλύτερους τσακωμούς μεταξύ βασιλικών οικογενειών οι οποίοι στο τέλος κατέληξαν σε θάνατο.

Βασίλισσα Ισαβέλλα Vs Πριγκίπισσες της Γαλλίας

Ένας από τους μεγαλύτερους τσακωμούς μεταξύ βασιλικών οικογενειών είναι και ο παρακάτω. Όλα είχαν ξεκινήσει το 1313. Η Ισαβέλλα, κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου του Δ’, ήταν παντρεμένη με τον βασιλιά Εδουάρδο Β´ και μαζί ζούσανε μόνιμα στην Αγγλία. Όταν αποφάσισε το ζευγάρι να επισκεφτεί τον πατέρα της Ισαβέλλας στη Γαλλία, οι γιοι του Βασιλιά Φιλίππου του Δ’, οργάνωσαν εκδηλώσεις προς τιμή τους. Θέλοντας να ανταποδώσουν τη φιλοξενία, η Ισαβέλλα έκανα δώρο στα αδέρφια και τις γυναίκες τους από ένα κεντητό πορτοφόλι. Λίγο καιρό αργότερα, η Ισαβέλλα και ο Άγγλος σύζυγός της οργάνωσαν ένα μεγάλο δείπνο στο Λονδίνο για να γιορτάσουν την επιστροφή τους. Τότε η Ισαβέλλα παρατήρησε ότι τα κεντητά πορτοφόλια που είχε κάνει δώρο στις κουνιάδες της, τα κρατούσαν δύο Νορμανδοί ιππότες. Η Ισαβέλλα ενημερώνει τον πατέρα της και μετά από έρευνα ανακαλύπτουν ότι οι πριγκίπισσες διατηρούσαν παράνομους δεσμούς με τους ιππότες, τους οποίους συναντούσαν κρυφά σε έναν παλιό Πύργο στο Παρίσι κοντά στον Σηκουάνα, που ονομαζόταν «Tour de Nesle».

isabella of france 2

Ο Φίλιππος, συνέλαβε τους ιππότες και τους βασάνισε μέχρι να ομολογήσουν. Αφού εκείνοι το ομολόγησαν, ο Βασιλιάς τους ευνούχισε και μετά τους διαμέλισε ζωντανούς, μια θανατική ποινή δηλαδή που εφάρμοζαν σε περίπτωση εσχάτης προδοσίας. Όσον αφορά τις πριγκίπισσες, εκείνες κατέληξαν κατηγορούμενες σε δίκη. Οι δύο από τις τρεις, η Μάργκαρετ και η Μπλανς δηλαδή, κρίθηκαν ένοχες για μοιχεία, ξυρίζοντας ‘τες το κεφάλι και καταδικάζοντας ‘τες σε ισόβια κάθειρξη. Η Μάργκαρετ, πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες μετά από ένα χρόνο μέσα στη φυλακή ενώ η Μπλανς, έμεινε σε υπόγειο μπουντρούμι για 8 χρόνια.
tour de nesles site histoire historyweb2
Tour De Nesle
Αξίζει να αναφερθεί ότι κάποιοι ιστορικοί αμφισβήτησαν την ενοχή των γυναικών και πιστεύουν ότι η Ισαβέλλα κατηγόρησε τις νύφες της για δικό της όφελος. Πρόσφατα είχε φέρει στον κόσμο τον πρωτότοκο γιο της και αν εξόντωνε τα αδέρφια και τις οικογένειες τους, ο γιος της θα έμενε ο μοναδικός κληρονόμος του θρόνου της Γαλλίας.

2. Μαρία Α΄ της Σκωτίας Vs Ελισάβετ Α’

Ένας από τους πέντε μεγαλύτερους τσακωμούς μεταξύ βασιλικών οικογενειών είναι και αυτός ανάμεσα στην Μαρία της Σκοτίας και της Ελισάβετ Α’. H Μαρία επέστρεψε στην Σκωτία από τη Γαλλία αμέσως μετά τον θάνατο του συζύγου της (1561), εποχή που βρισκόταν η χώρα της σε μεγάλες ταραχές με πολλούς κινδύνους.  Σύμφωνα όμως με τους ισχύοντες νόμους διαδοχής στον Αγγλικό θρόνο, η Μαρία ήταν διάδοχος της ήδη άτεκνης βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ και για πολλούς θα έπρεπε να ήταν ήδη βασίλισσα, αφού η Ελισάβετ ήταν νόθη. Η Μαρία είχε έντονο ενδιαφέρον να συναντήσει την βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Α’, προκειμένου να συμφιλιωθούν και να την διαδεχθεί ομαλά στον θρόνο της Αγγλίας αλλά εκείνη πάντα αρνιόταν. Το 1565, η Μαρία παντρεύτηκε σε 2ο γάμο τον πρώτο εξάδελφό της, Ερρίκο Στιούαρτ, γνωστό και ως Λόρδο Ντάρνλεϊ, μια πράξη που εξόργισε την Ελισάβετ Α΄, που ταυτόχρονα τρομοκρατήθηκε και για την δική της θέση. Και οι δύο ήταν απόγονοι της Μαργαρίτας Τυδώρ, αδελφής του Ερρίκου Η΄, οπότε το παιδί τους θα είχε όλα τα νόμιμα δικαιώματα να διεκδικήσει τον Αγγλικό θρόνο.

8ae800a1ca
Η Μαρία Α΄ της Σκοτίας με τον γιο της

Η Μαρία λίγα χρόνια αργότερα θα κατηγορηθεί για τον φόνο του Λόρδου Ντάρνλεϊ και η Ελισάβετ Α’ θα την παραπέμψει σε δίκη. Οι λόγοι ήταν βασικά πολιτικοί, αλλά η Ελισάβετ Α’ δεν ήθελε τον φόνο της Μαρίας, παρά μόνο την φυλάκιση. Με την επέμβαση της Ελισάβετ Α’, που φοβόταν πολύ την δύναμή της, φυλακίστηκε και παρέμεινε φυλακισμένη 18 χρόνια. Οι οπαδοί της Μαρίας όλα αυτά τα χρόνια έκαναν πληθώρα συνωμοσιών κατά της Ελισάβετ Α’, ώστε να την δολοφονήσουν και να ανεβάσουν την Μαρία στον θρόνο, σπουδαιότερη από τις οποίες ήταν η συνωμοσία του Μπάμπιγκτον. Η Μαρία κατηγορήθηκε ως υποκινητής της ανταρσίας του Μπάμπιγκτον, που είχε ως στόχο τη δολοφονία της ίδιας της βασίλισσας Ελισάβετ Α’ και παραπέμφθηκε σε δίκη. Αν και αρνήθηκε την οποιαδήποτε ανάμειξή της σε αυτήν, καταδικάστηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό. Λίγο πριν οδηγηθεί στο ικρίωμα, εξέφρασε τις τελευταίες της επιθυμίες για την αποφυλάκιση των υπηρετών της και την ταφή της στην Γαλλία.

3. Βασίλισσα Βικτώρια της Μεγάλης Βρετανίας Vs Λαίδη Φλόρα Δούκισσας του Κεντ

Άλλος ένας τσακωμός μεταξύ βασιλικών οικογενειών είναι και αυτός ανάμεσα στην Μαρία της Σκοτίας και της Ελισάβετ Α’.H νεαρή βασίλισσα Βικτώρια έτρεφε μια δυνατή απέχθεια για την Λαίδη Φλόρα Δούκισσας του Κεντ, λόγω της στενής σχέσης που διατηρούσε με την μητέρα της αλλά και με τον έμπιστο της βασιλομήτωρος, Σερ Τζον Κονρόυ. Η Βικτωρία, όντας αγανακτισμένη με τις ραδιουργίες και τις προσπάθειες των τριών ευγενών να ελέγξουν κάθε πτυχή της ζωής της ως πριγκίπισσα, αποφάσισε αμέσως μόλις κατέλαβε τον θρόνο να εμποδίσει τα σχέδιά τους να ασκούν εξουσία από το παρασκήνιο.

Queen Victoria
Η Βασίλισσα Βικτώρια

Η Βικτωρία όταν κατάλαβε ότι η Λαίδη Φλόρα ήταν έγκυος και γνωρίζοντας ότι εκείνη και ο Σερ Τζον Κονρόυ είχαν ταξιδέψει πρόσφατα μαζί με μια άμαξα υπέθεσε ότι ήταν εραστές και την διέταξε να εξεταστεί ιατρικά. Σε εκείνη την εποχή μια τέτοια ιατρική εξέταση αποτελούσε εξαιρετική ταπείνωση, ειδικά για μια κυρία της αριστοκρατίας και όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια, ότι η Λαίδη Φλόρα ήταν ακόμη παρθένα και πως η φαινομενική εγκυμοσύνη της οφειλόταν σε ένα κακοήθη όγκο, η λαϊκή απαίτηση για την καθαίρεση της Βικτωρίας είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις. Οι ενέργειες της Βικτωρίας, αλλά κυρίως η αρχική άρνησή της να ζητήσει συγγνώμη προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα και οδήγησε σε ένα αίτημα για παραίτηση της από τον θρόνο. Τελικά όμως η βασίλισσα επισκέφθηκε την Λαίδη Φλόρα λίγο πριν πεθάνει για να ζητήσει τη συγχώρεση της. Η Λαίδη Φλόρα φέρεται να της αποκρίθηκε:

Για να είναι κάποια βασίλισσα θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από ένα μικρό κορίτσι με ένα στέμμα στο κεφάλι. Οι υπήκοοι σας δεν είναι κούκλες για να παίζετε μαζί τους

4. Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ vs Λαιδη Alice

rs 1024x759 160419180310 1024.Queen Elizabeth II Then Now.ms .041916

Η Ελισάβετ Β’ αντιμετώπιζε με υπομονή τις αταξίες του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου. Στα 68 χρόνια της κοινής τους ζωής ο Φίλιππος δεν σταμάτησε να έχει αδυναμία στο γυναικείο φύλο. Μάλιστα, εννέα μόλις μήνες μετά το βασιλικό γάμο, ο Φίλιππος είχε ήδη σχέση με μια άγνωστη νεαρή. Το παραστράτημά του ήταν το αγαπημένο θέμα της αυλής αλλά και των εφημερίδων της εποχής. Τότε η λαίδη Alice, φίλη της βασίλισσας, μίλησε ανοιχτά στη βασίλισσα σχετικά με τις αταξίες του συζύγου της. Δέκα μέρες αργότερα η Λαίδη Alice θα βρεθεί μυστηριωδώς νεκρή. Κάποιοι υπέθεσαν ότι ο θάνατός της δεν ήταν τυχαίος.

5. Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ vs Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας

how queen elizabeth ii felt about princess dianas death according to a letter she wrote six days later

Η δεκαετία του 1990 βρίσκει τη βασιλική οικογένεια σε κρίση. Το διαζύγιο του Κάρολου από την Diana και η εξωσυζυγική σχέση του διαδόχου με την Camilla αποτέλεσαν τους ισχυρότερους κλυδωνισμούς που γνώρισε η αγγλική μοναρχία. Αμέσως μετά την έκδοση του διαζυγίου η Νταϊάνα, αν και πλέον δεν είχε τίτλο, ήταν αυτή που πρωταγωνιστούσε στα πρωτοσέλιδα και η αγαπημένη όλων. Η Νταϊάνα μετατρεπόταν σε μια δημοφιλή διεθνή φιγούρα, με ιδιαίτερα αντίκτυπο, ειδικά στην Αμερική. Για τη βασίλισσα αυτό ήταν ένας επιπλέον λόγος άγχους αλλά και ένας ακόμα από τους πολλούς τσακωμούς μεταξύ βασιλικών οικογενειών που είχε να αντιμετωπίσει. Όσο περισσότερο έλαμπε το αστέρι της Νταϊάνα, τόσο υπογραμμίζονταν οι ελλείψεις της οικογένειας που είχε μείνει πίσω. Οι κινήσεις της Ελισάβετ μετά τον περίεργο θάνατο της Νταϊάνα, φαίνεται ότι εξόργισαν το λαό. Το ότι δεν επέστρεψε αμέσως από τις διακοπές της και ότι η σημαία δεν κυμάτιζε μεσίστια στο Μπάκιγχαμ ίσως να εξηγεί πολλά. Παρ’ όλα αυτά, η Ελισάβετ κατάφερε να βγει αλώβητη από το σαρωτικό κύμα του Diana-gate. Το παλάτι άντεξε!

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΚΟΥΙΖ: Ξέρεις τίποτα από το Βασιλικό Πρωτόκολλο;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
1 Comment
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Master Kenobi
Master Kenobi
4 χρόνια πριν

1. Δηλαδή ο Εκατονταετής Πόλεμος έγινε τελικά για δυο πορτοφόλια;!

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!