σε ,

12 πληροφορίες για την Ζωή Κουρούκλη η οποία πέθανε χθες

Ξαδέρφη της ήταν η Ζωή Λάσκαρη και Νονά της η Μελίνα Μερκούρη

koy thumb large

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών η τραγουδίστρια Ζωή Κουρούκλη, μετά από μάχη με τον καρκίνο. Καλλιτέχνης με σημαντική πορεία στον χώρο του τραγουδιού, ειδικά την δεκαετία του ’60, η οποία ξεκίνησε από το θέατρο και σε ηλικία μόλις 11 ετών την ανακάλυψε ο Μίμης Πλέσσας.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 12 πληροφορίες για τη ζωή της που ίσως να μην γνώριζεις

1. Μιλούσε 4 γλώσσες. Φοίτησε στη δραματική σχολή του Μιχαηλίδη και έγινε η πρώτη τραγουδίστρια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

2. Ξαδέρφη της ήταν η Ζωή Λάσκαρη και Νονά της η Μελίνα Μερκούρη, σύζυγος τότε του Παναγή Χαροκόπου.

3. Βαπτίστηκε όταν ήταν 4 ετών. Ο μπαμπάς της ήθελε να την πουν Ζωή–Χαρίκλεια αλλά στην εκκλησία η Μελίνα Μερκούρη πρόσθεσε και το Πηνελόπη.

4. Είχε μεγαλώσει σε αστικό κοσμοπολίτικο περιβάλλον ενώ η γιαγιά της, η Ζωή Καλέντση, είχε είχε συγγένεια με τον Διονύσιο Σολωμό.

zoi kouroukli

5. Το 1966 συνεργάζεται με τους Stormies, ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα της εποχής, ενώ η «Τραμοντάνα», με την χαρακτηριστική της ερμηνεία θα «ντύνει» για χρόνια, τα εφηβικά πάρτι.

6. Η Ζωή Κουρούκλη είχε δεχθεί πρόταση από τον μεγάλο συνθέτη Henry Mancini, να τον ακολουθήσει στο Λος Άντζελες, αλλά δεν πήγε γιατί δεν της το επέτρεψε ο τότε σύζυγός της.

7. Ο Μίμης Πλέσσας της έμαθε τη Σάρα Βον και τι πρέπει να τραγουδάει. Αργότερα πήγε σε δραματική σχολή, αλλά δεν είχε ταλέντο για το θέατρο. Η ίδια δεν καμάρωνε για τις ταινίες όπου εμφανίστηκε, αφού θεωρούσε ότι ήταν σαν αγγούρι.

8. Σε ανύποπτο χρόνο είχε εκμυστηρευτεί στην κόρη της ότι «Πρωτομαγιά θα φύγω από αυτή τη ζωή»

9. Η Ζωή Κουρούκλη είχε τραγουδήσει το πρώτο τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή στο Τρίτο Φεστιβάλ Ελληνικού τραγουδιού. Η απήχησή της την εποχή εκείνη ήταν τόσο μεγάλη που το τραγούδι «Μην λες τίποτα» το τραγούδησε και στα ισπανικά και κυκλοφόρησε σε όλες τις ισπανόφωνες χώρες με μεγάλη επιτυχία.

ΖΩΗ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗ – ΜΗ ΛΕΣ ΤΙΠΟΤΑ (Α’ ΕΚΤΕΛΕΣΗ)

Περιγραφή 1965 Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ / 7ο FESTIVAL DE LA CANCION MEDITERRANEA ΜΟΥΣΙΚΗ – ΣΤΙΧΟΙ ΑΝΔΡΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ

10. Στα 25 της, αφού παντρεύτηκε, σταμάτησε αμέσως το τραγούδι. Όπως η ίδια έχει πει: «Ηταν ένας ατυχής γάμος που κρατήθηκε με τα δόντια. Ο σύζυγός μου δεν ήθελε να έχω επαφή με το τραγούδι ούτε με τους παλιούς φίλους».

11. Ο Μίμης Πλέσσας της έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και έκανε μια δεύτερη καριέρα στα χρόνια της δεκαετίας του ΄90 τραγουδώντας στον ΖΥΓΟ στην Πλάκα, αλλά και σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα

12. Η Ζωή Κουρούκλη ξεκίνησε ως ελαφρά τραγουδίστρια κερδίζοντας την πρώτη της διάκριση με το τραγούδι «Εδώ Τελειώνει ο Ουρανός» που απέσπασε το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1964.

Μίμης Πλέσσας – Ζωιτσα Κουρούκλη – Εδώ Τελειώνει ο Ουρανός (Mimis Plessas – The sky ends here)

VA – Big Orchestras of the Sixties Μίμης Πλέσσας – Κώστας Κινδυνης – 1963

13. Μεταξύ άλλων έχει εμφανιστεί στην ταινία «Να Ζει Κανείς ή Να Μην Ζει», με το τραγούδι «Άκου Με» (Μουσική – Στίχοι Κώστας Κλάβας) του 1966, με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Καρπός της συνεργασίας τους μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των 60ς, το 45άρι «Let’s Shake Baby / The Girl of Ye Ye» το 1965 στην Pan Vox.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!