σε , ,

Αυτή είναι η ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας που επαναλειτούργησε μετά από 40 χρόνια

Το πιο εντυπωσιακό μνημείο της αρχαίας Ερέτριας υποδέχτηκε ξανά το κοινό του

1ERETRIA2018 1

Μετά από 40 χρόνια το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας υποδέχτηκε ξανά το κοινό του με την «Ελένη» του Ευριπίδη, τον «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή και τους «Πέρσες» του Αισχύλου, στο πλαίσιο του Πιλοτικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Αυτή είναι η ιστορία του.

Που βρίσκεται;

Το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας βρίσκεται στη συνοικία Θεάτρου, στον δήμο Ερέτριας του νομού Εύβοιας μεταξύ της δυτικής πύλης, του σταδίου και του άνω γυμνασίου. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα και πιο εντυπωσιακά γνωστά μνημεία του είδους το οποίο, σύμφωνα με τις ενδείξεις που παρέχουν τα αρχιτεκτονικά λείψανα της σκηνής, πρέπει να κατασκευάσθηκε αρχικά τον 5ο αι. π.Χ., μετά την περσική καταστροφή και την ανοικοδόμηση της πόλης, ενώ η περίοδος της μεγαλύτερης ακμής του ήταν ο 4ος αι. π.Χ. Κάτι που καθιστά το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας ακόμα πιο ιδιαίτερο είναι ότι το κοίλο του θεάτρου δεν αξιοποίησε τις φυσικές πλαγιές της ακρόπολης, αλλά κατασκευάσθηκε πάνω σε τεχνητό λόφο με επιχωμάτωση και πολλούς αναλημματικούς τοίχους.

 

1ERETRIA2018

Για την κατασκευή του θεάτρου χρησιμοποιήθηκε τοπικός πωρόλιθος στη θεμελίωση και ασβεστόλιθος στις παρόδους -οι πάροδοι, μάλιστα, απέκτησαν κλίση προς την ορχήστρα, για να μειωθεί με τον τρόπο αυτό η διαφορά ύψους με το κοίλο. Η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 6.300 θεατές και η μορφή του παρουσιάζει ομοιότητες με το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα, μετά τις μετατροπές που υπέστη αυτό το 330 π.Χ. .

Οι τρεις οικοδομικές φάσεις

Κατά τη διάρκεια της πρώτης οικοδομικής του φάση το κτίριο της σκηνής έμοιαζε με ανάκτορο. Διέθετε πέντε συνεχόμενα ορθογώνια δωμάτια και βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με την κυκλική ορχήστρα, με την οποία επικοινωνούσε με τρεις εισόδους. Στην περίοδο ακμής του, τον 4ο αι. π.Χ., το θέατρο υπέστη μετατροπές και έλαβε σε μεγάλο βαθμό τη μορφή που βλέπουμε σήμερα. Το κοίλο σ’ αυτήν τη φάση δεν στηρίζεται στον φυσικό λόφο, όπως συμβαίνει με τα ελληνικά θέατρα, αλλά σε τεχνητό ημικυκλικό ανάχωμα. Χωρίζεται σε έντεκα κερκίδες από δώδεκα κλίμακες που δίνουν πρόσβαση στα εδώλια. Το θέατρο είχε χωρητικότητα 6.000 θεατών περίπου, από τους οποίους οι επιφανέστεροι κάθονταν στην προεδρία. Η κυκλική ορχήστρα μεταφέρθηκε κατά 8 μ. βορειότερα και κατασκευάσθηκε 3 μ. βαθύτερα από την προγενέστερη. Η σκηνή ενισχύθηκε, απέκτησε δύο παρασκήνια και στοά με ιωνική πρόσοψη που τα συνέδεε, ωστόσο, βρισκόταν πια σε υψηλότερο επίπεδο από την ορχήστρα. Αυτή η διαφορά ύψους καλύφθηκε με τη δημιουργία μιας θολωτής υπόγειας στοάς, η οποία οδηγούσε από τη σκηνή στο κέντρο της ορχήστρας, και πιθανότατα ήταν η «χαρώνεια κλίμακα», που εξυπηρετούσε την εμφάνιση στην ορχήστρα των θεών του Κάτω Κόσμου και των νεκρών κατά τις παραστάσεις.

Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας, Εύβοια / Ancient Theater of Eretria, Evia, Greece

Uploaded by Ελληνικός Ήλιος on 2017-12-28.

Κατά την τρίτη οικοδομική φάση, στις αρχές του 2ου αιώνα π. Χ., η σκηνή επεκτάθηκε με την προσθήκη δύο πτερύγων που διακοσμούνται με ζωγραφικά σχέδια. Τοποθετήθηκε επίσης ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα στην πρώτη σειρά των εδωλίων για να προστατεύει τους θεατές κατά τους αγώνες των μονομάχων.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα;

Το θέατρο, μετά την καταστροφή της Ερέτριας από τους Ρωμαίους το 198 π.Χ., ανακατασκευάσθηκε με πιο ευτελή υλικά. Σήμερα διατηρείται περίπου το ένα πέμπτο του αρχικού συνόλου του κοίλου με το μεγαλύτερο μέρος των λίθινων  εδωλίων έχει διαρραγεί. Επίσης σήμερα σώζονται οι κατώτεροι δόμοι από ασβεστολιθικούς λιθόπλινθους των αναλημμάτων που στήριζαν τις επιχώσεις του κοίλου στις παρόδους και του σκηνής.

Οnline ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας από ομάδα μαθητών της Β’ τάξης του ΓΕΛ Ερέτριας.

Ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας

Οnline ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας από ομάδα μαθητών της Β’ τάξης του ΓΕΛ Ερέτριας. Μάθετε την ιστορία της περιοχής, των μνημείων και εμβληματικών προσωπικοτήτων της Ερέτριας.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!