σε , ,

Aπίστευτες εικόνες απ’ τον βομβαρδισμό της Πομπηίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Όταν οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο για έναν συνεχόμενο μήνα

xar 38

Το φθινόπωρο του 1943 μια βομβιστική επίθεση των Συμμάχων προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας καταστρέφοντας μερικά από τα πιο διάσημα μνημεία αλλά και το μουσείο. Πάνω από 160 βόμβες των Συμμάχων έπληξαν την Πομπηία και «μόνο πρόσφατα η βιβλιογραφία και η επιστημονική κοινότητα έδωσε τη δέουσα προσοχή σε αυτά τα δραματικά γεγονότα, τα οποία αποτελούν θεμελιώδη καμπή στη σύγχρονη ιστορία του τόπου», γράφει η αρχαιολόγος Silvia Bertesago, σύμφωνα με το openculture.

Ο αρχαιολόγος Amedeo Maiuri βοήθησε την προστασία των κτιρίων και των κινητών αντικειμένων πριν από τις βομβαρδιστικές επιδρομές αλλά, όπως έγραψε: «ποιος θα μπορούσε να σώσει τα μνημεία, τις οικίες και τις τοιχογραφίες από τη μανία των βομβαρδισμών;». Ο πρώτος βομβαρδισμός της Πομπηίας έλαβε χώρα τη νύχτα της 24ης Αυγούστου 1943. Μεταξύ 30 Αυγούστου και τέλους Σεπτεμβρίου ακολούθησαν αρκετές ακόμα επιδρομές μέρα και νύχτα και κανένα μέρος των ανασκαφών δεν γλίτωσε από τις βόμβες. Ωστόσο, η φύση πήρε ξανά την εκδίκηση της, αφού το επόμενο έτος ο Βεζούβιος εξερράγη καταστρέφοντας τα 80 βομβαρδιστικά Β-25 και το αεροδρόμιο των Συμμάχων που βρισκόταν στους πρόποδες του βουνού.

Ο Maiuri, που τραυματίστηκε κι ο ίδιος στο αριστερό του πόδι από βόμβα, κατάρτησε μια λίστα με τα 1378 κατεστραμμένα αντικείμενα και τα πάνω από 100 κατεστραμμένα κτίρια. Μια βιαστική, επείγουσα ανοικοδόμηση τα επόμενα χρόνια θα οδηγούσε στη χρήση «πειραματικών υλικών» όπως το οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο «αργότερα θα αποδειχθεί ασυμβίβαστο με τα αρχικά υλικά».

Δείτε το βίντεο

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες της καταστροφής στη συλλογή του Μουσείου Getty, που περιλαμβάνει φωτογραφίες από τοποθεσίες της Πομπηίας που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς μαζί με έγχρωμες εικόνες των χώρων όπως είναι σήμερα.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΥΙΖ Ιστορίας: Ξέρεις τίποτα για τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.