Μενού

Ένα μεσημέρι αυτά τα δύο αδέρφια βρέθηκαν στραγγαλισμένα στο δάσος. Αυτό είναι το μυστήριο της δολοφονίας τους

Απ’ την εβδομαδιαία στήλη «Καρτ ποστάλ θανάτου» που εξετάζει λιγότερο γνωστές ανεξιχνίαστες υποθέσεις

Η Monika και ο Janusz

Τι αντίκρισαν οι αστυνομικοί; Τι ρόλο έπαιζε η οικογένεια του θύματος; Γιατί δεν έχει αποδοθεί ακόμα δικαιοσύνη; Ποιος τελικά ήταν ο δολοφόνος;

Τις απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να δώσει ο Βαγγέλης Γιαννίσης, συγγραφέας της σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων με τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα) και περήφανος γατομπαμπάς του Jax.

Υπόθεση #37 – Η δολοφονία των Janusz και Monika Faszczewski

Jeńki, Οκτώβριος 1989

Το αγόρι προχώρησε μέχρι το ξέφωτο. Με τα χέρια του σχημάτισε ένα χωνί γύρω από τα χείλη και βάλθηκε, για ακόμα μία φορά, να φωνάζει.

«Monika! Janusz!»

Αφουγκράστηκε, ωστόσο πέρα από τους γνώριμους ήχους του δάσους, δεν κατάφερε να ξεχωρίσει κάποιον ανθρώπινο θόρυβο. Συνέχισε για μερικά μέτρα, μέχρι που στο οπτικό του πεδίο εμφανίστηκε μία σκυφτή φιγούρα. Ήταν ο παππούς του, ο οποίος νωρίτερα είχε βγει για να μαζέψει ξύλα. Κοίταξε το αγόρι παραξενεμένος.

«Τι συμβαίνει;» τον ρώτησε.

«Είδες τη Monika και τον Janusz;»

«Όχι. Γιατί;»

«Βγήκαν για να παίξουν, αλλά…»

Ο παππούς πλησίασε τον Leszek. Τα ξύλα που κρατούσε είχαν βαρύνει.

«Δεν τους βρίσκω, παππού».

«Πάμε σπίτι, Leszek».

Η οικογένεια Faszczewski κατοικούσε τα τελευταία τριάντα χρόνια στο Jeńki, ένα χωριό 500 κατοίκων στην Πολωνία, τόσο μικρό που δεν είχε ούτε εκκλησία, ούτε νεκροταφείο. Η κοινότητα ήταν κλειστή – όλοι γνωρίζονταν. Στις 23 Οκτωβρίου 1989, η εντεκάχρονη Monika κι ο εννιάχρονος αδερφός της, Janusz, γύρισαν όπως κάθε μέρα από το σχολείο και γύρω στις 14:30 ζήτησαν από τη μητέρα τους την άδεια να πάνε στο διπλανό χωράφι για να παίξουν. Η μητέρα τους, Cecylia, συμφώνησε, με την προϋπόθεση να γυρίσουν νωρίς. Προτού φύγουν, η Monika πήρε μαζί το σχοινάκι της.

Είχε περάσει μία ώρα, όταν η Cecylia άρχισε να ανησυχεί. Βγήκε στην αυλή, ωστόσο δεν κατάφερε να εντοπίσει τα παιδιά στο διπλανό χωράφι, οπότε ζήτησε από τον μεγαλύτερο γιο της, τον δεκατριάχρονο Leszek να ψάξει στο δάσος. Μισή ώρα αργότερα, ο πατέρας των παιδιών θα επιστρέψει από τη δουλειά και σύντομα όλη η οικογένεια θα αρχίσει να ψάχνει για τα δύο αδέρφια, μαζί με αρκετούς από τους κατοίκους του Jeńki. Λίγες ώρες αργότερα, αφού οι έρευνες αποδειχθούν άκαρπες, θα ειδοποιηθεί και η τοπική αστυνομία.

Η Monika και ο Janusz θα βρεθούν την επόμενη μέρα, λίγο μετά το μεσημέρι, από τον πατέρα τους.

Το κορίτσι είχε το σχοινάκι του τυλιγμένο γύρω από τον λαιμό. Η άλλη άκρη του σχοινιού ήταν δεμένη στον κορμό ενός δέντρου. Τα εσώρουχά της είχαν αφαιρεθεί. Δίπλα της βρέθηκε ο αδερφός της. Και τα δύο παιδιά είχαν στραγγαλιστεί με το σχοινί. Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, η Monika βιάστηκε προτού δολοφονηθεί, ωστόσο δε βρέθηκε ίχνος σπέρματος στο σώμα της, ενώ η ώρα θανάτου προσδιορίστηκε γύρω στις 15:00.

Εκείνη την ώρα ο παππούς των παιδιών βρισκόταν στο δάσος και μάζευε ξύλα, ωστόσο δεν άκουσε τίποτα που να πρόδιδε πως τα δύο αδέρφια βρίσκονταν σε κίνδυνο. Τίποτα δεν άκουσαν ο θείος των αδερφών και οι δύο γιοι του, οι οποίοι επισκεύαζαν ένα παλιό τροχόσπιτο, κοντά στο δάσος. Για την αστυνομία, υπήρχαν δύο πιθανότητες: είτε ο παππούς και ο θείος με τους γιους του έλεγαν ψέματα πως δεν άκουσαν κάτι, είτε τα παιδιά δολοφονήθηκαν προτού προλάβουν να ουρλιάξουν, πιθανότατα επειδή γνώριζαν τον δολοφόνο ή τους δολοφόνους και δεν υποψιάστηκαν πως κινδύνευαν. Η αστυνομία μέχρι σήμερα εικάζει πως η δεύτερη θεωρία είναι και η πιο πιθανή. Σύμφωνα με αυτή, τα παιδιά για κάποιο λόγο χωρίστηκαν και η Monika δέχθηκε πρώτη την επίθεση του δράστη. Ο Janusz έγινε μάρτυρας της επίθεσης, πιθανότατα διακόπτοντας τον δράστη εν μέσω του βιασμού -αυτό, άλλωστε, θα εξηγούσε και την απουσία σπέρματος από το πτώμα του κοριτσιού. Ο δράστης, αφού στραγγάλισε βιαστικά τα δύο παιδιά, κάλυψε τα πτώματα με πευκοβελόνες κι εξαφανίστηκε. Λίγο αργότερα, λιγότερα από εκατό μέτρα από το σημείο όπου την επόμενη μέρα θα βρίσκονταν τα πτώματα των δύο παιδιών, θα περνούσε ο Leszek, ψάχνοντας τα αδέρφια του. Αν η μητέρα των παιδιών του είχε ζητήσει νωρίτερα να βγει και να τα ψάξει, πιθανότατα εκείνη την ημέρα θα είχε δολοφονηθεί άλλο ένα μέλος της οικογένειας Faszczewski.

Ποιος θα μπορούσε να είχε σκοτώσει τα παιδιά; Σαφέστατα, οι υποψίες πέφτουν επάνω στον παππού και στον θείο τους, ωστόσο, άλλα τέσσερα πρόσωπα βρίσκονται στον κατάλογο των υπόπτων. Αρχικά, μία χωριανή κατέθεσε πως το πρωί της 23ης Οκτωβρίου γύριζε σπίτι της έπειτα από τα ψώνια, όταν κατάλαβε πως ένας άγνωστος άντρας την ακολουθούσε, κρατώντας ένα τιρμπουσόν. Δύο ώρες αργότερα, τον είδε να παραφυλάει έξω από το σπίτι της. Ο άγνωστος, μόλις κατάλαβε πως η γυναίκα τον είδε, εξαφανίστηκε. Μία δεύτερη μάρτυρας είδε έναν άγνωστο άντρα με παρόμοια χαρακτηριστικά να τρέχει στο χωράφι, κοντά στο σπίτι των Faszczewski. Όταν κατάλαβε πως τον παρακολουθούσαν, κρύφτηκε πίσω από μία θημωνιά, μέχρι να βεβαιωθεί πως ήταν ελεύθερος να φύγει.

Τα επόμενα δύο πρόσωπα του μυστηρίου είναι ένα ζευγάρι αγνώστων, οι οποίοι εκείνη τη μέρα τράβηξαν την προσοχή των χωριανών, οι οποίοι δεν είχαν συνηθίσει την παρουσία ξένων στα μέρη τους. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, το ζευγάρι συμπεριφερόταν παράξενα και ο άντρας περπατούσε με τρόπο που πρόδιδε πως ήταν μεθυσμένος ή άρρωστος. Η αστυνομία προσπάθησε δίχως επιτυχία να τους εντοπίσει. Τέλος, ο δεκαοχτάχρονος Andrzej Machowski, το Κτήνος της Σιλεσίας που καταδικάστηκε για τη δολοφονία των δίδυμων κοριτσιών Roxana και Sylwia από το Gliwice, φέρεται πως ομολόγησε τη δολοφονία των δύο παιδιών, το 1992, ωστόσο η εισαγγελία αφού εξέτασε την περίπτωση αυτή, έκρινε πως ο Machowski δε θα μπορούσε να είχε δολοφονήσει τη Monika και τον Janusz.

Είκοσι εννιά χρόνια αργότερα, το 2018, η αστυνομία θα συλλάβει τον θείο των παιδιών κι έναν από τους γιους του, μαζί με τον οποίο τη μέρα της δολοφονίας βρίσκονταν κοντά στο δάσος όπου βρέθηκαν η Monika κι ο Janusz. Θα ανακριθούν και θα δώσουν δείγμα DNA, ωστόσο μέσα στις επόμενες ημέρες θα απαλλαχθούν από κάθε κατηγορία. Το 2019 η αστυνομία θα έχει μία τελευταία ευκαιρία να επιλύσει την ανεξιχνίαστη υπόθεση, καθώς μετά την πάροδο τριάντα χρόνων, το έγκλημα θα παραγραφεί και ο δολοφόνος της Monika και του Janusz θα παραμείνει ατιμώρητος.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To ζευγάρι που έκανε κάμπινγκ σ’ αυτή τη σκηνή δολοφονήθηκε (από έξω) με 20 μαχαιριές. Γιατί;