σε ,

Γιατί οι Σοβιετικοί «πείραξαν» την πιο εμβληματική φωτογραφία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η κόκκινη σημαία της νίκης υψώθηκε όντως στο Ράιχσταγκ, όμως η φωτογραφία κρύβει το δικό της παρασκήνιο

χαρ2

Καμία φωτογραφία δεν συμβολίζει καλύτερα την «αμερικανική στρατιωτική υπεροχή» από την βραβευμένη με Pulitzer φωτογραφία του Joe Rosenthal Υψώνοντας την σημαία στην Ιβο Τζίμα που έλαβε χώρα στις 23 Φεβρουαρίου 1945 και δείχνει έξι Αμερικανούς πεζοναύτες να σηκώνουν τη σημαία της χώρας τους κατά τη διάρκεια της μάχης στο νησί της Ιαπωνίας.

2 21

Η Σοβιετική Ένωση είχε τη δική της αντίστοιχη φωτογραφία με τίτλο «Η Κόκκινη σημαία της νίκης υψώνεται στο Ράιχσταγκ» του Yevgeny Khaldei και απεικονίζει έναν Ρώσο στρατιώτη να σηκώνει τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στη στέγη του γερμανικού κοινοβουλίου στις 2 Μαΐου 1945 κατά τη διάρκεια της Μάχης του Βερολίνου.

Οι ομοιότητες είναι προφανείς, αλλά υπάρχει μια διαφορά: η σοβιετική φωτογραφία είναι πειραγμένη. Η φωτογραφία του Khaldei ήταν σκηνοθετημένη και κάποιες λεπτομέρειες της είχαν αλλάξει πριν τη δημοσίευση της

Δείτε το βίντεο που εξηγεί τι και πώς πειράχτηκε

Why the Soviets doctored this iconic photo

This photo conceals a clue to a brutal story of vengeance. Correction: Many of you pointed out that we erroneously used “Russia” and “Russian” interchangeably with “Soviet Union” and “Soviet” in this video. The Soviet Union was a multiethnic federation, and indeed many non-Russians bore the brunt of Hitler’s initial invasion in 1941.

Εκτός των άλλων, ο Khaldei πρόσθεσε μαύρο καπνό και σκιές για να κάνει την φωτογραφία λίγο πιο δραματική, ενώ επίσης «έσβησε» ένα ρολόι από το χέρι ενός στρατιώτη. Ο λόγος; Ο στρατιώτης φαινόταν να φοράει δύο ρολόγια, υποδηλώνοντας ότι συμμετείχε σε λεηλασία, κάτι που φυσικά δεν ταίριαζε με την εικόνα του σοβιετικού ηρωισμού που ήθελε να περάσει ο Στάλιν, σύμφωνα με το openculture.

Η Γερμανία είχε εισβάλει στη Σοβιετική Ένωση το 1941, προκαλώντας ανείπωτες καταστροφές που πότισαν τους Σοβιετικούς με δίψα για εκδίκηση. Έτσι, όταν ο Κόκκινος Στρατός εισβάλλει στο Βερολίνο διαπράττει επίσης εγκλήματα εναντίον των αμάχων που βρέθηκαν στον δρόμο του. Η λεηλασία υπήρξε ένα από αυτά. Μπορεί λοιπόν η φωτογραφία να απεικονίζει μια στιγμή δόξας για τους Σοβιετικούς, αλλά κρύβει και μια ιστορία εκδίκησης – και πρώιμου φώτοσοπ…

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αληθινή ιστορία του στρατιώτη που δεν πίστεψε ότι τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και πολέμησε για άλλα 30 χρόνια

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
2 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
toosmall
toosmall
4 χρόνια πριν

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι το δεύτερο ρολόι ήταν στην πραγματικότητα μια στρατιωτική πυξίδα Adrianov που φοριόταν στο χέρι από πολλούς βαθμοφόρους εκείνη την εποχή και ότι ο Khaldei την αφαίρεσε από το χέρι του Ισμαήλωφ μόνο και μόνο για να μην εκληφθεί ως ρολόι από λεηλασία. Αν όπως είναι γενικά παραδεκτό η φωτογράφιση έγινε υπό ελεγχόμενες συνθήκες, ίσως ένα δεύτερο ρολόι να είχε γίνει αντιληπτό και να είχε αφαιρεθεί εκ των προτέρων, χωρίς να απαιτείται ρετούς αργότερα. Και για την άλλη φωτογραφία όμως υπάρχει παρασκήνιο. Πρόκειται για τη δεύτερη σημαία που τοποθετήθηκε στο βουνό, μετά την αρχική κατάληψή του,… Διαβάστε περισσότερα »

cosygatos
cosygatos
4 χρόνια πριν

Καλά, ότι είναι πειραγμένη και μάλλον στημένη η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι γνωστό. Δεν παυει να ειναι χαλαρά η πιο εμβληματική φωτογραφία του πολέμου.
Το να γίνεται γαργάρα το πόσο καραμπινάτα στημένη είναι αυτή από την Ίβο Ζίμα με ξεπερνάει, ως και μου δείχνει προκατάληψη. ΤΈΣΣΕΡΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΗΚΏΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΙΣΤΌ ΣΗΜΑΙΑΣ; ΣΟΒΑΡΆ ΤΏΡΑ;!

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!