σε , , ,

H CIA περιγράφει τι έγινε την 21η Απριλίου 1967

2+2 υπομνήματα της CIA για το πραξικόπημα των συνταγματαρχών

Επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 52 χρόνων από την εκδήλωση του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στις 21-4-1967, που οδήγησε στην επτάχρονη δικτατορία, ιδού τέσσερα απόρρητα υπομνήματα της CIA που συντάχθηκαν την 21η Απριλίου κατά την εκδήλωση του απριλιανού πραξικοπήματος το 1967. Σ’ αυτό το άρθρο θα παρουσιαστούν τα δύο πρώτα υπομνήματα και θα ακολουθήσουν τα δύο επόμενα.

Τα παραθέτω σε δική μου μετάφραση από την αγγλική γλώσσα, όπως τα «απελευθέρωσε» η CIA το 2007, όταν συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τα γεγονότα. Από τα υπομνήματα λείπουν εμφανώς ολόκληρες παράγραφοι που προφανώς δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια. Θα δούμε τις αρχικές εκτιμήσεις των Αμερικανών, πώς αυτές μεταβάλλονται καθώς προχωρά η μέρα, αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τη στάση της Κύπρου (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που αναφέρονται ξεχωριστά), αλλά και του βασιλιά. Τα περισσότερα στοιχεία είναι ήδη γνωστά, αξίζει όμως να «ζήσουμε» αυτή τη μέρα όπως την «έζησε» η CIA! Εννοείται ότι τα κομμάτια που λείπουν θα πρέπει να είναι και αυτά που είχαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον!

Παραθέτουμε αυτούσια τα κείμενα, και… τα συμπεράσματα δικά σας:

1ο ΥΠΟΜΝΗΜΑ.  Αρ. 0804/67 / 21-4-1967

Κατάληψη της εξουσίας από τον Στρατό στην Ελλάδα

 (αναφορά κατάστασης αρ. 1, 2 π.μ. EST [σ.τ.μ. 10 π.μ. ώρα Ελλάδος)

1. Η κυβέρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου ανατράπηκε από ένα γρήγορο και καλοσχεδιασμένο στρατιωτικό πραξικόπημα, προφανώς υπό την καθοδήγηση της ανώτατης ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας.

2. Ο Κανελλόπουλος και ο υπουργός άμυνάς του τελούν υπό κράτηση, και άλλοι πολιτικοί ηγέτες έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένων των Ανδρέα Παπανδρέου και τους ηγέτες του κρυπτο-κομμουνιστικού κόμματος της ΕΔΑ. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναφέρεται ότι βρίσκεται φρουρούμενος στο θερινό ανάκτορο του Τατοΐου έξω από την Αθήνα.

3. Το ραδιόφωνο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετέδωσε μια βασιλική ανακοίνωση που αναστέλλει συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος, σύμφωνα με το άρθρο 91 του τελευταίου, που προνοεί για την διατήρηση της δημόσιας τάξεως και ασφαλείας σε κατάσταση ανάγκης. Η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στους δρόμους έχει απαγορευθεί και το χρηματιστήριο και τα σχολεία έχουν κλείσει. Έχουν απαγορευθεί οι αναλήψεις από τις τράπεζες και οι διεθνείς συναλλαγματικές πράξεις. Η συσσώρευση τροφίμων θα τιμωρείται από τα στρατοδικεία.

4. Σύμφωνα με τελευταία αναφορά, οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας ήταν ήσυχοι και η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης παρεμποδίζεται από στρατιωτικά οδοφράγματα. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν διακοπεί και τόσο το Κρατικό ραδιόφωνο και το αεροδρόμιο των Αθηνών έχουν καταληφθεί από στρατιωτικές μονάδες. Ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ αναφέρει ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης στο βορρά έχει καταληφθεί από το Στρατό αλλά είναι ήσυχη.

5. Το πραξικόπημα φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε από ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, που είχε προηγουμένως ετοιμάσει πιθανά σχέδια για «περιορισμό» (μάντρωμα) των ανεπιθύμητων, και να φέρει εις πέρας την κατάληψη της εξουσίας από το Στρατό αν χρειαστεί προκειμένου να αποτρέψει την επιστροφή των Παπανδρέου στην εξουσία. [3 γραμμές λείπουν]6. Η ομάδα των πραξικοπηματιών μπορεί να αναμένεται ότι θα συνεχίσει τους προηγούμενους στενούς δεσμούς της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ [OCI No 9721/67]/ 21-4-1967

Κατάληψη της εξουσίας από το Στρατό στην Ελλάδα

[Αναφορά κατάστασης 2 – 11.30 ΕST [σ.τ.μ. 19.30 ώρα Ελλάδος]

1. Η Αθήνα είναι ήσυχη τις τελευταίες ώρες. [Λείπει 1 πρόταση] το πραξικόπημα οργανώθηκε από μια ομάδα μεσαίων αξιωματικών του στρατού και της αεροπορίας, που προηγουμένως αυτοπροσδιοριζόταν ως «Επαναστατικό Συμβούλιο». Ισχυρίζονται ότι είχαν ακλόνητες πληροφορίες ότι οι κομμουνιστές ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν συγκρούσεις, απεργίες και γενικότερη αναταραχή στην Αθήνα» το Σάββατο. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η πλειοψηφία της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας φαίνεται ότι τώρα υποστηρίζουν το πραξικόπημα και ο Σπαντιδάκης, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αναφέρεται ότι έχει αναλάβει την ηγεσία της ομάδας. Μένει να δούμε αν οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί θα έχουν κάποιο λόγο στις μελλοντικές δράσεις της χούντας, ή αν θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως «βιτρίνα».

2. Το «Επαναστατικό Συμβούλιο» που βρίσκεται σε λειτουργία από περίπου το 1963, προοδευτικά ένιωθε όλο και μεγαλύτερη απογοήτευση από την επιδεινούμενη πολιτική κατάσταση και την ανικανότητα των πολιτικών να επιλύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας. Πολλοί από αυτούς είχαν μετατεθεί από την Αθήνα στην επαρχία το 1964, αφότου ο Γεώργιος Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός

.3. Ο εκπρόσωπος των πραξικοπηματιών, στρατηγός Παττακός, δήλωσε στον αεροπορικό ακόλουθο των ΗΠΑ ότι το πραξικόπημα σχεδιάστηκε προκειμένου να “διασφαλίσει την εσωτερική γαλήνη, την πίστη στον βασιλιά και την υποταγή (συμμαχία) με το ΝΑΤΟ και τη Δϋση και να ενώσει το λαό» που είχε διχαστεί από τους πολιτικούς.

4. Η ανακοίνωση ότι ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνος Κόλλιας θα είναι ο νέος Πρωθυπουργός, με τον στρατηγό Σπαντιδάκη ως αντριπρόεδρο, δείχνει την πρόθεση της χούντας να επιχειρήσει έναν διαχωρισμό από τις παλιές πολιτικές φυσιογνωμίες, και την ίδια στιγμή να διατηρήσει κυρίαρχη φωνή στην Κυβέρνηση.

5. Ανεπιβεβαίωτη ανακοίνωση τύπου πως εξακολουθεί να ισχύει ότι θα διεξαχθούν εκλογές στις 28 Μαΐου όπως είχε προγραμματιστεί, είναι μια καθαρή προσπάθεια τα καθησυχάσει το φόβο της κοινής γνώμης για δικτατορία, και να διατηρήσει την εντύπωση μιας κατάστασης συνηθισμένης («business as usual».) Ωστόσο αποτελεί προεξοφλημένο αποτέλεσμα, ότι τα κύρια αντιπολιτευόμενα στελέχη, οι Παπανδρέου που τώρα είναι φυλακισμένοι, δεν θα παίξουν ρόλο στις εκλογές. Δεν υπάρχει περαιτέρω αναφορά στη μοίρα τους. Δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει αντίδραση από τους υποστηρικτές των Παπανδρέου ή από την άκρα αριστερά. Μπορεί να προσπαθήσουν να αντιδράσουν όταν συνέλθουν από το αρχικό σοκ τους, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να είναι ικανές να διατηρήσουν την τάξη.

Συνεχίζεται εδω >>>

H CIA περιγράφει τί έγινε την 21η Απριλίου 1967 (2ο μέρος)

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

5 points
Upvote Downvote