σε ,

Η αποτρόπαια συνέντευξη που πήρε ο Μαστοράκης απ’ τους συλληφθέντες του Πολυτεχνείου

Με αφορμή την εμφάνισή του στο Βινύλιο

μαστοράκης χούντα

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα comeback κι αν κάνει (κι έχει κάνει πολλά), η ρετσινιά ακολουθεί τον Νίκο Μαστοράκη.

Όταν ήταν μεγάλος τηλεοπτικός αστέρας (παρουσίαζε τηλεπαιχνίδια και άλλες εκπομπές) η χούντα του ζήτησε να πάρει μια συνέντευξη ανθρώπων που συνελήφθησαν στο Πολυτεχνείο.

Ζήτησε και του δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πάθαιναν τίποτα. Τελικά έπαθαν.

Αυτές τις ημέρες ήρθαν στην επικαιρότητα οι δουλειές που έκανε ο πατέρας του Αλέξη Τσίπρα με τη χούντα και οι ισολογισμοί που το αποδεικνύουν. Ήρθε όμως ξανά στην επικαιρότητα και ο Μαστοράκης και η περίφημη συνέντευξη-ανάκριση.

Ξαναείδα ένα απόσπασμα από δύο παλιές εκπομπές που έχουν και κομμάτια της συνέντευξης και το τι είπαν έκτοτε οι φοιτητές που συμμετείχαν *με το ζόρι* σ’ αυτήν. Δεν ένιωσα καθόλου άνετα.

Δεν λεώ πως πρέπει ο κ. Μαστοράκης να τεθεί στο περιθώριο για κάτι που έκανε ως παρουσιαστής πριν από 45 χρόνια (έκανε τη δουλειά του ως εργαζόμενος στην τηλεόραση), όμως αυτή η συνέντευξη πρέπει να μείνει, ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (Ανακριση) ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ – 1973

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

10 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση
 1. Γράφετε: «Δεν λέω πως πρέπει ο κ. Μαστοράκης να τεθεί στο περιθώριο για κάτι που έκανε ως παρουσιαστής πριν από 45 χρόνια (έκανε τη δουλειά του ως εργαζόμενος στην τηλεόραση)»

  Και παραπάνω: «ήρθαν στην επικαιρότητα οι δουλειές που έκανε ο πατέρας του Αλέξη Τσίπρα με τη χούντα και οι ισολογισμοί που το αποδεικνύουν.»

  Δεν νομίζετε ότι εδώ κρατάτε «δυο μέτρα και δυο σταθμά»? Γιατί ο ένας είναι «εργαζόμενος» και ο άλλος παρουσιάζεται σαν συνεργάτης? Στο κάτω κάτω ο δημοσιογράφος δεν είναι απλός εργαζόμενος, εκτελεί λειτούργημα.

  Αυτά τα γράφω γιατί νομίζω ότι το παρακάνετε σε κάποια πράγματα και κινδυνεύει η δημοσιογραφική σας δραστηριότητα να χαρακτηριστεί. Διαβάζω εσάς και γενικότερα lifo και πρέπει κάθε τόσο να απολογούμαι στους φίλους μου. Βοηθήστε με λίγο.

  Και προς θεού, μην δίνετε συνέχεια σε άθλιους χαρακτηρισμούς για επιλογές νεκρών ανθρώπων, σε τελική ανάλυση ούτε διαλέγουμε τους γονείς μας, ούτε έχουμε τρόπο να καθορίσουμε τις επιλογές τους πριν γεννηθούμε. Και το έγραψα και αλλού. Ο πατέρας του Έβερτ συνεργάστηκε με τους Γερμανούς την κατοχή (μάλιστα πολλοί λένε ότι από αυτή τη θέση βοήθησε πολλούς Έλληνες Εβραίους, τώρα πόσο είναι αλήθεια μόνο αυτός το ξέρει). Αυτό όμως δεν εμπόδισε το γιο του να πολιτευθεί με εντιμότητα και δεν άκουσα ποτέ να ψέγεται για αυτό. Άλλες εποχές άλλο ήθος…αλλά μπορούμε να ξαναπάμε προς τα εκεί…

  • Δεν είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά: Δύο ιστορίες ήρθαν στην επικαιρότητα ξανά. Ο ένας ήταν υπάλληλος της χούντας, ο άλλος έκανε δουλειές επί χούντας (και το έκρυβαν). Ούτε ο ένας πρέπει να τιμωρείται για πάντα ούτε ο άλλος. Ας μη μας κοροϊδεύουν όμως.

   • Όλοι όσοι ήταν επαγγελματίες επί χούντας κάνανε κατά κάποιο τρόπο ‘δουλειές με τη χούντα’. Αλλιώς δεν θα μπορούσαν να ζήσουν. Αλλά όπως γράφω και παραπάνω γιατί να συνδέεται αυτό με το τι κάνει ο γιος του? Δεν είναι λίγο φθηνό?
    Επίσης ο δημοσιογράφος είναι λειτουργός, δεν είναι το ίδιο με έναν εργολάβο, πως να το κάνουμε. Και στο φινάλε γιατί σε ένα άρθρο για το Μαστοράκη αναφέρουμε και τον μπαμπά του Τσίπρα? Στη λογική «όλοι ίδιοι είναι»?

    • Συνδέθηκε με το γιο του επειδή ο γιος του συνέδεσε τον γιο άλλου αρχηγού κόμματος με τον πατέρα του κι εκείνος (ο Μητσοτάκης) βλακωδώς απάντησε.

     Η χούντα και οι συνεργάτες της είναι στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κι αυτό αναφέρθηκε. Ευχαριστώ για το feedback, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μυγιαζόμαστε.

 2. Για την αποκατάσταση της όλης ιστορίας τουλάχιστον από αυτά που έχω ερευνήσει μέχρι σήμερα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα:
  1. Ο Ν. Μαστοράκης δεν ήταν ένας έμμισθος δημοσιογράφος αλλά ένας δημοσιογράφος ο οποίος την ίδια στιγμή έκανε την στρατιωτική του θητεία ως εργαζόμενος στην τότε τηλεόραση (Ειπώθηκε και στην εκπομπή Βινύλιο). Αλήθεια ποιος στρατιώτης και μάλιστα επί χούντας θα αρνιόταν εντολή από τους χουντικούς αξιωματικούς;
  2. Η συνέντευξη πάρθηκε με θετική τη γνώμη Λαμπρία (δεξί χέρι του ίδιου του Καραμανλή) με την λογική ως η πρώτη “ελεύθερη” συνέντευξη σε δημόσια τηλεόραση.
  3. Κάποιοι από τους συνεντευξιαζόμενους συλληφθέντες που ανήκαν μάλιστα σε συγκεκριμένο κομματικό χώρο, συσκέφθηκαν και αποφάσισαν θετικά να δώσουν την συνέντευξη.
  4. Ποιος μπορούσε αλήθεια τότε να διαβεβαιώσει ότι κανένας δεν θα πάθαινε τίποτα όταν την επόμενη ημέρα μάλιστα από την χούντα του Παπαδόπουλου είχαμε περάσει στην Χούντα του Ιωαννίδη ?
  5. Σε ποια άλλη περίπτωση ο Μαστοράκης εμπλέκεται με την χούντα ως δημοσιογράφος (σε καμία απολύτως) ?
  6. Αν ο Μαστοράκης ήταν χουντικός γιατί αποτέλεσε δημοσιογραφικό στέλεχος δημοκρατικών εφημερίδων και δεν έγινε στέλεχος της χούντας;

  Σημείωση : Όλα τα παραπάνω ειπώθηκαν και στο βινύλιο αλλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς και σε πολλές ακόμη εκπομπές και ρεπορτάζ. Ωστόσο είναι γνωστό ότι ένα από τα “δημοκρατικά δίδυμα” της δημοσιογραφίας (Κακαουνάκης κτλ, κτλ) ήταν αρκετά επί Πασόκων χρόνων για να σπιλώσουν το όνομα ενός δημοσιογράφου, κινηματογραφιστή, και στελέχους της μουσικής σκηνής από το 1974 μέχρι και σήμερα.

 3. κυριε Δημοκίδη,
  συμφωνώ με τον παραπάνω σχολιαστή.

  Πραγματικά ειναι πολύ καιρό που ήθελα να το πώ και εγώ. Γενικά μου δίνεται την αίσθηση οτι στα πάντα θα πρέπει να πάρετε θέση υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και κατά του Συριζα, του Τσίπρα και οποίων άλλων σχετικών. Πριν κάν διαβάσω κάποιο άρθρο σας ξέρω απο την αρχή προς τα πού θα το πάτε.

  Δεν σας κατηγορώ, Φυσικά αυτές ειναι οι απόψεις σας και ειναι σεβαστές αλλά μου δίνεται συχνα την αίσθηση οτι ψάχνεται αφορμή για να κατηγορήσεται τον Συριζα ή να προστατεύσεται τον κ. Μητσοτάκη και την Ν.Δ.

  Για παράδειγμα σας αναφέρω δυο περιπτώσεις που μου έκαναν εντύπωση οτι ασχοληθήκατε εαν και δεν υπήρχε πραγματικά λόγος κατα την γνώμη μου.

  Η πρώτη περίπτωση ήταν τότε που φαινόταν οτι ο κ. Μητσοτάκης χαιρέταγε μια κούκλα, που έμενα μου φάνηκε απλά αστείο, ενω εσείς ψαξατε ολο το σχετικό υλικο για να αποδείξετε το αντιθετο.

  Η δευτερη αφορά την στάση της κόρης του κ. Μητσοτάκη στην εκκλησία την οποία θεωρήσατε οτι πρέπει να υπερασπιστείτε.

  Προσωπικά δεν με ενοχλεί αλλα δεν θυμάμαι ουτε μια φορά να κάνετε κάτι αντίστοιχο για τον κ. Τσίπρα ή κάποιο μέλος της οικογένειας του.

  Οχι οτι έχει σήμασία αλλα ίσως αποδεικνύει τα δύο μέτρα και σταθμά που ανέφερε ο mouxoumou

  Υ.Γ.: Φανταστείτε οτι μου φαίνεται περίεργο ενω δεν υποστηρίζω ούτε το ένα κόμμα ούτε το άλλο.

  • Γεια σας Σωτήρη κι ευχαριστώ για την επικοινωνία.

   Δεν ψηφίζω ούτε στηρίζω ΝΔ. Περισσότερο όμως με ενοχλεί ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι κυβέρνηση και έχει την εξουσία. Αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση (κι εκτός αν με κάποιο μαγικό τρόπο, που δε το νομίζω, είναι άψογη) θα υπάρχει η ίδια κριτική.

   Λέτε πως δεν θυμάστε να έχω υπερασπιστεί τον κ. Τσίπρα όμως -και θα δώσω μόνο ένα απ’ τα χτυπητά παραδείγματα- το πολυσυζητημένο (και ξανά επίκαιρο) άρθρο «Όχι, δεν είναι ο πατέρας του Τσίπρα σ’ αυτήν την ασπρόμαυρη φωτογραφία» ποιος νομίζετε πως το έγραψε; https://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/79028 (Ξαναδιαβάζοντάς το έχω μετανιώσει για κάτι: Όχι για τη φωτογραφία, που ήταν όντως fake, αλλά γιατί είχα πιστέψει πως όντως ο πατέρας του ήταν αυτός ο… αντιστασιακός που υποστήριζε ψευδόμενος ο Πρωθυπουργός και το περιβάλλον του.)

   Ούτε εγώ δεν υποστηρίζω κάποιο απ’ τα δύο μεγάλα κόμματα, όμως σε αντίθεση με εσάς δε μου φαίνεται καθόλου περίεργο η κριτική βασικά να εστιάζεται στην εκάστοτε κυβέρνηση.

 4. Sotiris, ευχαριστώ, νομίζω ώρες ώρες ότι μιλάω μόνος μου στα σχόλια στη lifo.

  Και για να εξηγηθώ: Δεν θεωρώ κακό να υποστηρίζει κανείς κάποιο κόμμα, ίσα ίσα που αυτό είναι θεμιτό.

  Το κακό είναι να αναπαράγεται ο λαϊκισμός. Το τι έκανε ο μπαμπάς του Τσίπρα είναι σκέτο ad hominem (συνέχει το λέω αυτό, μου αρέσει :))
  Άμα μιλάγαμε και υποστηρίζαμε το ένα ή το άλλο κόμμα πάνω στις θέσεις τους θα ήμουν ΟΚ. Και θα συμμετείχα στο διάλογο. Αλλά το να αναπαράγουμε την λάσπη που αυτοί διάλεξαν για να πολιτευθούν με εξοργίζει.

  Εγώ είμαι κέντρο-αριστερός (έχω ψηφίσει και κέντρο-δεξιά όταν δεν λαϊκίζει). Αλλά με ενδιαφέρει να έχει και η δεξιά ένα καθαρό και ώριμο πολιτικό λόγο, χωρίς λαϊκισμούς.

  Ο λαϊκισμός είναι το κλειδί. Τίποτα δεν θα αλλάξει αν απλά κάθε τέσσερα χρόνια τα δυο-τρία κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα. Οι πολιτικές δεν θα συζητούνται δημοσίως, γιατί όλη η συζήτηση πάει στα κότερα και στους μπαμπάδες, και οι πολιτικοί δεν θα κρίνονται από τις θέσεις τους αλλά από τη λάσπη που πετάνε. Τα υπουργεία θα είναι τα δωράκια στους πιστότερους στρατιώτες και έτσι πάει η δουλειά. Ακόμη και καλές αποφάσεις να παίρνονται, αυτές δεν θα τις έχει επιλέξει ο λαός, αλλά θα επαφίονται στην καλή κρίση κάποιων κυβερνήσεων, σαν πεφωτισμένη βασιλεία δηλαδή.

  Τώρα για τη lifo, πραγματικά έχετε καθημερινά 2-3 άρθρα που κράζετε το Σύριζα και τίποτα από την άλλη. Είστε εντελώς μονόπλευροι δυστυχώς. Και ο Μητσοτάκης έκανε πατάτα με την επταήμερη εργασία, το θίξατε? Το αναλύσατε έστω?

  Και αν θέλετε να κατηγορήσετε την κυβέρνηση, κάντε το, είμαι μαζί σας, αλλά στις θέσεις τους και τις πολιτικές τους, όχι για τον μπαμπά τους.

  Άλλο ένα παράδειγμα: H lifo προσπαθεί, και μπράβο της, να στηρίξει τους gay, είναι ένας λόγος που την παρακολουθώ. Τι έχετε να πείτε για τη στάση της ΝΔ στο σύμφωνο συμβίωσης για παράδειγμα? Θα μου πείτε δεν είναι της επικαιρότητας, αλλά ούτε το Μάτι είναι, το έφερε στην επικαιρότητα ένα ρεπορτάζ. Και εσείς έχετε αυτή τη δύναμη. Τώρα πλησιάζουν εκλογές και πρέπει να κριθούν όλοι για τη στάση τους, δεν πρέπει?

  • Ισχύει η απάντηση που έδωσα στον Σωτήρη. Οι κυβερνώντες (πρέπει να) κρίνονται πάντα πιο αυστηρά. Ειδικά όταν λένε ψέματα. Ο Τσίπρας είπε ψέματα για τον πατέρα του, σε ad hominem συζήτηση για πατέρες την οποία ο ίδιος άνοιξε, και δεν είναι λαϊκισμός να αναδείξουμε το ψέμα του.

   YΓ. Αυτά που λέτε όλοι ότι «δεν έχεις υποστηρίξει ποτέ τον Τσίπρα» ή «δεν κατακρίνατε τη ΝΔ για το Σύμφωνο» κλπ χωρίς να έχετε ψάξει αν ισχύουν… Αν είχα ώρα θα με έκαναν να ψάξω και να παραθέσω δεκάδες λινκς. Δεν προλαβαίνω για περισσότερα, αλλά όταν ο ίδιος ο εκδότης μας έχει γράψει αυτό https://www.lifo.gr/articles/opinions/148261 βρίσκω άδικη τη γκρίνια, και παρακαλώ να μείνουμε εντός θέματος, το οποίο είναι η σχέση ανθρώπων με τη χούντα και η συνέντευξη Μαστοράκη.

 5. Mouxoumou σε ευχαριστώ που το ξεκίνησες και όχι δεν είσαι μόνος σου σε αυτό.

  Απλά πολλές φορές είτε δεν έχω χρόνο, είτε επειδή δεν μου αρέσει να εμφανίζομαι σαν μειοψηφία δεν μπαίνω στη διαδικασία να σχολιάσω ότι με χαλάει.

  Πάντως ίσως από μια διεστραμμένη λογική μου αρέσει παντού η ισορροπία και η όσο το δυνατόν η αντικειμενικότητα στην παρουσίαση των θεμάτων πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ΜΜΕ.

  Με την ίδια λογική δεν μπορώ να δω ειδήσεις ούτε στον ΣΚΑΙ ούτε στην ΕΡΤ, για την ακρίβεια πλέον δεν βλέπω ειδήσεις στην τηλεόραση, όπως προτιμώ να διαβάζω άρθρα στην Lifo και όχι στην Athens Voice που κατά την γνώμη μου είναι συνήθως πιο ισορροπημένα.

  Για να επανέλθω στο βασικό μας θέμα κ. Δημοκίδη η αφορμή για την προηγούμενη μου ανάρτηση ήταν η αναφορά στο θέμα του πατέρα του Τσίπρα, σε ένα άρθρο άσχετο με αυτόν, η οποία τουλάχιστον στα δικά μου μάτια δείχνει εμπάθεια.

  Όσον αφορά το άρθρο που μου στείλατε ομολογώ ότι δεν το είχα διαβάσει όμως εάν αυτό είναι ένα στα πενήντα δεν είναι αρκετό για να διαπιστώσει κανείς την διάθεσή σας για την τήρηση ισορροπιών. Φυσικά και εγώ θα μπορούσα να σας αναφέρω πολλά άρθρα που συνέβη το αντίθετο αλλά δεν έχει καμία σημασία.

  Ανεξάρτητα από αυτό εννοείται ότι θα πρέπει να υπάρχει πιο σκληρή κριτική στο κυβερνόν κόμμα όποιο και να είναι αυτό αλλά υπάρχουν τρόποι να παρουσιάσει κανείς μια είδηση εφαρμόζοντας κάποιους κανόνες δεοντολογίας ή τουλάχιστον να ασκεί την αντίστοιχή κριτική για τα ίδια θέματα και στα υπόλοιπα κόμματα και τα στελέχη τους.

  Τέλος πάντων το κλείνω εδώ το θέμα και δεν νομίζω ότι έχει σημασία να το συνεχίσουμε άλλο. Άλλωστε αυτό που ήθελα να πω το είπα. Σε κάθε περίπτωση σας διαβάζω επειδή σας θεωρώ καλύτερο από πολλούς συναδέλφους σας, απλά κατά την γνώμη μου δεν είστε πάντα αντικειμενικός… αλλά ποιος είναι;

Αφήστε μια απάντηση