σε , ,

Η ιστορία πίσω από τις δυο κλοπές του πίνακα «Κραυγή», του Έντβαρτ Μουνκ

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα στην ιστορία της παγκόσμιας ζωγραφικής έχει γίνει στόχος κλεφτών

media.newmindmedia

«Η Κραυγή», μια σειρά από εξπρεσιονιστικούς πίνακες του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρτ Μουνκ, απεικονίζει μια αγωνιούσα μορφή με φόντο ουρανό σε χρώμα κόκκινο του αίματος και θεωρείται από μερικούς πως συμβολίζει το ανθρώπινο είδος κάτω από τη συντριβή του υπαρξιακού τρόμου. Ο ζωγράφος είχε φιλοτεχνήσει τέσσερις εκδοχές της περίφημης «Κραυγής» του, μια κίνηση που αποδείχτηκε σοφή καθώς δυο απ’ αυτές τις εκδοχές έπεσαν στα χέρια ληστών με διαφορά μιας δεκαετίας.

Munchs Skrik
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στο Μουσείο Μουνκ

Η «Κραυγή» είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα στην ιστορία της παγκόσμιας ζωγραφικής. Ολοκληρώθηκε το 1893, με το ρυθμό των χρωμάτων και των γραμμών να αποτυπώνει με ενάργεια, την υστερική ένταση. Μάλιστα, πολλοί έχουν συσχετίσει το έργο -που αργότερα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης των Γερμανών εξπρεσιονιστών- με τον καταθλιπτικό χαρακτήρα του ζωγράφου.

Η πρώτη κλοπή

Φεβρουάριος του 1994 και ενώ η Νορβηγία έχει στραμμένο το βλέμμα της στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη Λίλεχάμερ τρεις κλέφτες βρίσκουν την ευκαιρία και εισβάλλουν στην Εθνική Πινακοθήκη κλέβοντας την «Κραυγή». Καταφέρνουν να διαφύγουν μέσω ενός παραθύρου σε ελάχιστα λεπτά και με το λάφυρό τους αγκαλιά. Τρεις μήνες αργότερα και προσπαθώντας να πουλήσουν τον πίνακα ζητώντας λύτρα από την νορβηγική κυβέρνηση, οι κλέφτες θα προδοθούν και θα συλληφθούν, όπως είχε μεταδώσει το BBC.

040822 scream bcol.fit 560w
Από την κλοπή του 2004

Η δεύτερη κλοπή

Τη δεύτερη φορά, και συγκεκριμένα το 2004, δύο οπλισμένοι ληστές θα μπουν μέρα μεσημέρι στο μουσείο Μουνχ, και πάλι στο Όσλο, ακινητοποίησαν επισκέπτες και φύλακες. Οι ληστές φορούσαν μάσκες και ήταν οπλισμένοι ενώ η τακτική που χρησιμοποίησαν έμοιαζε πάρα πολύ με αυτή μιας κλοπής σε τράπεζα. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εκθεσιακοί χώροι ήταν γεμάτοι από επισκέπτες που δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι είχαν γίνει αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος. Οι δυο δράστες διέφυγαν στη συνέχεια με την «Κραυγή» και τη «Μαντόνα» του Μουνκ και μπήκαν σε κλεμμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε τρίτος συνεργάτης τους. Τμήματα των πλαισίων των πινάκων βρέθηκαν σε ένα δρόμο περίπου 1,5  χιλιόμετρο μακριά από το μουσείο ενώ σοβαρή κριτική για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας είχαν δεχθεί οι υπεύθυνοι του Μουσείου Μουνκ με το πιο ισχυρό επιχείρημα να  υποστηρίζει ότι πίνακες ήταν αναρτημένοι στους τοίχους με σύρμα και δεν είχε τοποθετηθεί ποτέ συναγερμός. Παρότι το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης είχε καταγράψει το γεγονός, κάτι τέτοιο δεν είχε βοηθήσει και πολύ την αστυνομία καθώς οι δράστες ήταν κουκουλοφόροι.

Δυο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2006, οι πίνακες θα εντοπιστούν και θα επιστραφούν στο μουσείο.

* Διαβάστε Ακόμα

Ποιος είχε κλέψει την Μόνα Λίζα από το Λούβρο το 1911;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!