σε , ,

Η κόντρα του Τόμας Έντισον με τον Νίκολα Τέσλα (κι άλλα 10 τρίβια για τον Αμερικανό εφευρέτη)

Όλα όσα τυχόν δε γνωρίζατε για τον εφευρέτη που κατείχε 1.093 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ

tomas

Ο αυτοδίδακτος Τόμας Έντισον δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς και από τις γνωστότερες εφευρέσεις του είναι το μικρόφωνο, ο φωνόγραφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Βέβαια, πολλές από τις κατασκευές τού ήταν βελτιώσεις άλλων εφευρέσεων είτε πρότυπα, τα οποία τελειοποιήθηκαν στη συνέχεια από άλλους τεχνικούς.

Thomas Edison Vintage GIF by US National Archives – Find & Share on GIPHY

Animated history from the holdings of the U.S. National Archives. Vintage archival GIFs featuring major historic events, celebrities, National Parks, newsreels, animated patents, dancing dogs and more!

Γεννήθηκε στο Μέιλαν της πολιτείας Οχάιο από πατέρα που εμπορευόταν δημητριακά και δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στη γνωστή γιγαντιαία εταιρία General Electric.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 11 πληροφορίες για τη ζωή και το πολύ σημαντικό έργο του

1. Κάποια από τα πειράματα του Edison είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός από τους υπαλλήλους του ο οποίος δέχτηκε εθελοντικά να γίνει το πειραματόζωο του με την υπέρυθρη ακτινοβολία.

2. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Τόμας Έντισον κατείχε 1093 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο.

3. Ο Τόμας Έντισον είχε ένα σλόγκαν που τοποθετούσε σε πινακίδες σε διάφορα σημεία στο βιομηχανικό του εργαστήριο. Το απόσπασμα ήταν από τον Joshua Reynolds και ανέφερε, «Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος στο οποίο ένας άνδρας δεν θα καταφύγει για να αποφευχθεί μια πραγματική εργασία της σκέψης.»

4. Ο Έντισον έκανε συνήθως ηλεκτροπληξία δημοσίως σε ζώα, κυρίως σκύλους και γάτες, προκειμένου να αποδείξει στους ανθρώπους πως το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) ήταν πιο επικίνδυνο από το συνεχές (DC). Μάλιστα, μια φορά έκανε ηλεκτροπληξία σε έναν ελέφαντα!

edison elephant hp orig

5. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου, o Τόμας Έντισον ηγήθηκε το διοικητικό συμβούλιο του Ναυτικού, το οποίο εξέταζε μαζικά εφευρέσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικούς σκοπούς.

6. Πέθανε από επιπλοκές της νόσου του διαβήτη που τον ταλαιπωρούσε στις 18 Οκτωβρίου 1931 στην οικία του.

7. Στη δεκαετία του 1880 αφού πατεντάρισε τον ηλεκτρικό του λαμπτήρα έβαλε σκοπό να ιδρύσει μια εταιρία που θα έφερνε τον ηλεκτρισμό σε κάθε σπίτι και θα φωταγωγούσε τις πόλεις της Αμερικής.

8. Στον Τόμας Έντισον πιστώνεται η εφεύρεση της Ηλεκτρικής Καρέκλας αν και στην πραγματικότητα, εφευρέθηκε από τους υπαλλήλους του Edison, Harold Brown και Arthur Kennelly.

9. Λίγο χρόνια προτού πεθάνει είχε αναφέρει ότι μετανιώνει που δεν έδωσε στον Τέσλα περισσότερο σεβασμό και που δεν εκτίμησε το έργο του.

Thomas Edison on creative thinking habits1

10. Η κόντρα των δυο αντρών ξεκίνησε είτε επειδή ο Έντισον είχε αθετήσει την υπόσχεση του (είχε υποσχεθεί στον Τέσλα 50.000$ αν κατάφερνε να κάνει ορισμένες βελτιώσεις στην γεννήτρια του και όταν ο Τέσλα το έκανε εκείνος αρνήθηκε να του καταβάλλει το ποσό που του υποσχέθηκε λέγοντας του ότι του έκανε πλάκα) είτε επειδή ο Τέσλα απεχθάνονταν τον τρόπο που λειτουργούσε το ερευνητικό εργαστήριο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Έντισον του αρνήθηκε μια αύξηση (από 18$ την εβδομάδα σε 25$) αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

11. Δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στη γνωστή γιγαντιαία εταιρία General Electric.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video

The History of Thomas Edison – a Short Story

Friend me on Facebook! http://on.fb.me/gCSs8F For freelance/business inquiries – business@jeremiahwarren.com Read more about Thomas Edison http://www.todayifoundout.com/index.php/2012/09/thomas-edison-facts/ Made for the 165th anniversary of the birth of Thomas Edison. I figured I should do a video on him since I did one on Tesla. 😀

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!