σε , ,

Ιστορίες πίσω από μεγάλα τραγούδια: Η Ταμπακιέρα

Ένα τραγούδι που δεν ήθελαν με τίποτα να ερμηνεύσει η Βέμπο

Screenshot 13 1
Η Σοφία Βέμπο

Τραγούδια που αγαπήσαμε και σιγοτραγουδήσαμε αμέτρητες φορές στη ζωή μας, κρύβουν από πίσω μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία όπως συνέβη και με την Ταμπακιέρα που έγραψε τους στίχους το 1950 οι Γιώργος Γιαννακόπουλους και Μίμης Τραϊφόρους και τη μουσική ο Ιωσήφ Ριτσιάρδη. Ένα σπουδαίο τραγούδι που οι περισσότεροι λανθασμένα θεωρούν ότι ανήκει στη Βίκυ Μοσχολιού. Η πρώτη εκτέλεση ανήκει δικαιωματικά στη Σοφία Βέμπο.

Η ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ – ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ

Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος & Γιώργος Γιαννακόπουλος Μουσική: Ιωσήφ Ριτσιάρδης Πρώτη εκτέλεση: Σοφία Βέμπο Άλλες ερμηνείες: Μαρίκα Νίνου Μαρινέλλα Βίκυ Μοσχολιού Χαρούλα Αλεξίου Μάρθα Φριντζήλα Τι μου τη χάρισες αυτή τη ταμπακιέρα αφού για μένα πονηρά έχεις σκεφτεί Κι αφού στο βάθος θέλεις να με κάνεις πέρα τι μου τη χάρισες την ταμπακιέρα αυτή; Την ταμπακιέρα σου δεν έπρεπε να πάρω γιατί τη βλέπω και βαθιά μελαγχολώ Μέχρι που σκέφτομαι να κόψω το τσιγάρο για να σε διώξω μια στιγμή απ’ το μυαλό.

Στίχοι

Τι μου τη χάρισες αυτή τη ταμπακιέρα
αφού για μένα πονηρά έχεις σκεφτεί
Κι αφού στο βάθος θέλεις να με κάνεις πέρα
τι μου τη χάρισες την ταμπακιέρα αυτή;

Την ταμπακιέρα σου δεν έπρεπε να πάρω
γιατί τη βλέπω και βαθιά μελαγχολώ
Μέχρι που σκέφτομαι να κόψω το τσιγάρο
για να σε διώξω μια στιγμή απ’ το μυαλό.

Ποτέ δε μ’ άφησες να δω μιαν άσπρη μέρα
και σου γουστάρει πάντα να με τυραννάς
Κι ίσως μου χάρισες αυτή την ταμπακιέρα
για να μου γίνει και το κάπνισμα βραχνάς.

taba

Βρισκόμαστε στο 1950, μια χρονιά κατά την οποία η Σοφία Βέμπο παίρνει τη μεγάλη απόφαση να αποκτήσει τη δική της καλλιτεχνική στέγη, το θέατρο «ΒΕΜΠΟ». Ένα θέατρο το οποίο βρισκόταν σε μια καλλιτεχνική γειτονιά αφού περιτριγυριζόταν από τα θέατρα Περοκέ, Σαμάρτζη, Αθήναιον καθώς και το Λυρικόν. Η πρεμιέρα στο θέατρο πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου του 1950 με την επιθεώρηση «Βίρα τις Άγκυρες». Για τις ανάγκες της συγκεκριμένες επιθεώρησης, η Σοφία Βέμπο θα ζητήσει από τον Ιωσήφ Ριτσιάρδη, ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς και ενορχηστρωτές της εποχής, να της γράψει τέσσερα τραγούδια. Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν και  η Ταμπακιέρα.

vembo mikrofono
Από την επιθεώρηση «Βίρα τις άγκυρες»

Ο συνθέτης έδειχνε προβληματισμένος για τους στίχους, αλλά η Βέμπο ήταν τόσο ξετρελαμένη που δε θα επέτρεπε σε κανέναν να της το απαγορεύσει. Οι περισσότερες αντιδράσεις ερχόταν από το κοντινό της περιβάλλον διότι οι συνεργάτες της θεωρούσαν ότι αυτό το χασικλοτράγουδο δεν ταιριάζει στο μέγεθος της Βέμπο. Η ίδια όμως είχε μαγευτεί από τους στίχους και αποφάσισε να συμπεριλάβει το τραγούδι στην παράσταση της. Κάπως έτσι γεννήθηκε το πρώτο αρχοντορεμπέτικο.

Πώς όμως κατάφεραν να ταιριάξουν το συγκεκριμένο τραγούδι σε μια επιθεώρηση;

Κάποια στιγμή και αφού έκλεισε η αυλαία για αλλαγή σκηνικού, ξεκινά να ακούγεται από την ορχήστρα η εισαγωγή του τραγουδιού. Τότε ήταν που εμφανίστηκε η Βέμπο φορώντας μια μαύρη σατέν εφαρμοστή τουαλέτα με ένα γενναίο (ειδικά για την εποχή) άνοιγμα στην πλευρά του αριστερού ποδιού. Σε αυτήν την πλευρά φαινόταν και η καλτσοδέτα της ζαρτιέρας η οποία συγκρατούσε μια ασημένια ταμπακιέρα! Η Βέμπο με ύφος μπλαζέ και τα μαλλιά της να καλύπτουν το μισό της πρόσωπο, προχωρούσε μπροστά στη σκηνή και ξεκινούσε να τραγουδά. Αμέσως μετά έπιασε την ταμπακιέρα, τράβηξε ένα τσιγάρο, το έφερε στο στόμα της και βγάζοντας από τον κόρφο της ένα κουτί σπίρτα το άναψε με μια μοναδική κίνηση.

Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Αγγέλου, μόλις τελείωσε το τραγούδι, το κοινό ξέσπασε σε ένα ξέφρενο χειροκρότημα φωνάζοντας «όλο» και  «μπις» (επιφώνημα ακροατών προς ηθοποιούς/ τραγουδιστές για να επαναλάβουν το τραγούδι). Η Βέμπο το ξανατραγούδησε κάνοντας τέσσερα μπις, και κάνοντας μια βαθιά υπόκλιση έφυγε από τη σκηνή μέσα σε ένα καταιγισμό χειροκροτημάτων και επευφημιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιστορίες πίσω από μεγάλα τραγούδια: Ο Άμλετ της σελήνης

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!