σε , ,

Καλή ελληνική τηλεόραση: Ομιλείτε Ελληνικά

H ιστορία του τηλεπαιχνιδιού που ξεκίνησε να μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 1986, στις 20:15, με παρουσιάστρια τη Λιάνα Κανέλλη

photomix image 37

Αν ψάχνεις με τα κιάλια λίγη καλή ελληνική τηλεόραση εκεί έξω και αν έχεις μπουχτίσει από τις ξένες σειρές, σου έχουμε άσχημα νέα. Τσάμπα ψάχνεις!

Ανάμεσα στον ορυμαγδό των ριάλιτι, των αμέτρητων τηλεπαιχνιδιών και της περίπου ενημέρωσης, η ελληνική τηλεόραση έχει μόνο λίγα καλά παραδείγματα εκπομπών να παρουσιάσει τα οποία τις περισσότερες φορές προβάλλονται είτε μεταμεσονύκτια είτε σε ακατάπαυστη επανάληψη λες και κάποιος έχει ξεχάσει το πρόγραμμα στην λούπα.

Τι μπορεί να φταίει για όλο αυτό;

Κανείς θα πει ότι πλέον η χώρα δε διαθέτει τους σταρ εκείνου του βεληνεκούς, οι οποίοι είχαν να μοιραστούν μεγάλες ιστορίες. Με συνοχή στο λόγο, υποκείμενο – ρήμα- αντικείμενο στην πρόταση και λέξεις οι οποίες άγγιζαν αμέσως τον τηλεθεατή. Άλλοι θεωρούν ότι άλλαξαν οι ίδιοι οι τηλεθεατές. Ότι δεν τους ενδιαφέρει πλέον η πληροφορία γύρω από μια περσόνα, ότι οι πληροφορίες πλέον καταναλώνονται σαν σφηνάκια και ότι ο ελάχιστος χρόνος που απομένει στην καθημερινότητα δεν διατίθεται για βαρύγδουπες συνεντεύξεις

Ποια είναι η λύση;

Η ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης και η ανάλυση για το πού αυτή οδεύει δεν μπορεί να γίνει από ένα μόνο άρθρο και σίγουρα υπάρχουν καταλληλότεροι για να θίξουν το ζήτημα αυτό. Αν κάτι όμως σίγουρα μπορούμε να κάνουμε είναι να βρίσκουμε λύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην επιβίωση μας. Μια τέτοια λύση είναι η εκπομπή «Ομιλείτε Ελληνικά», την οποία παρουσίαζε η Λιάνα Κανέλλη από το 1986 – 1989 στην ΕΡΤ και το 2002 η Μαρία Χούκλη ως ένα αρκετά πετυχημένο reboot.

hqdefault 1

Το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι στηριζόταν στις λέξεις, τις φράσεις, τις εκφράσεις, την ιστορία και σαφώς τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας. Δυο παίκτες κάθε φορά έπρεπε να ανακαλύψουν τη σωστή χρήση των λέξεων όπως επίσης και την ετυμολογία, τα συνώνυμα, τα ομόηχα, τα ομόρριζα και τα παράγωγα. Σύμβουλος του παιχνιδιού ήταν ο Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης ενώ οι ηθοποιοί, Χρυσούλα Διαβάτη, Μιχάλης Μητρούσης και Τάσος Υφάντης προσπαθούσαν να αποπροσανατολίσουν τους συμμετέχοντες μέσα από μικρά μονόπρακτα. Τα κείμενα έγραφε ο Γιάννης Νεγρεπόντης, τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Γιώργος Μούλιος ενώ προς τα τελευταία επεισόδια τον Τάσο Υφάντη αντικατέστησε η Ντίνα Κώνστα.

“ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ” (ΕΡΤ 1986-87)

Τηλεπαιχνίδι που παρουσίαζε η Λιάνα Κανέλλη και σχετιζόταν με την σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας.Στην εκπομπή έπαιρναν μέρος και τρείς ηθοποιοί.Ο Τάσος Υφάντης,ο Μιχάλης Μητρούσης,και η Χρυσούλα Διαβάτη.Η εκπομπή προβλήθηκε απο την ΕΡΤ-1 κατα την τηλεοπτική περίοδο 1986-87

Πώς παιζόταν το Ομιλείτε Ελληνικά;

Το Ομιλείτε ελληνικά αποτελούνταν από τρια μέρη. Το πρώτο, είχε να κάνει με την αναζήτηση της σημασίας διαφόρων λέξεων ή φράσεων από τους παίκτες με τη βοήθεια των ηθοποιών. Οι τρεις ηθοποιοί διάβαζαν από μια πρόταση με τον έναν να δίνει τη σωστή σημασία, ενώ οι άλλοι δύο τις λανθασμένες προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποπροσανατολίσουν τους παίκτες. Το δεύτερο, περιλάμβανε τα γνωστά σε όλους «γλωσσικά μαργαριτάρια», λάθη δηλαδή που γινόταν σε λέξεις ή φράσεις οι οποίες υπάρχουν στην καθημερινή ζωή μας. Μέσα από θεατρικούς διαλόγους οι ηθοποιοί προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους παίκτες να βρουν τα «γλωσσικά μαργαριτάρια». Και πάλι ένας απ’ αυτούς είχε τη σωστή απάντηση.  Όσον αφορά το τρίτο κομμάτι, το κυριότερο μέρος του ονομαζόταν «Πες το ελληνικά». Η παρουσιάστρια έδινε μία ξένη λέξη και οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να εντοπίσουν την αντίστοιχη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη γλώσσα μας. Τέλος, σε κάθε εκπομπή πραγματοποιούνταν και ένα ρεπορτάζ στους δρόμους της Αθήνας, το οποίο παρουσίαζε τι γνωρίζουν αλλά και πως καταλαβαίνουν ορισμένες λέξεις και φράσεις κάποια τυχαία πρόσωπα που περπατούσαν στο δρόμο.

sosta ellinika

απο την εκπομπη Ομιλείτε ελληνικά

Δυστυχώς, το Ομιλείτε Ελληνικά και τα 120 περίπου επεισόδια δε σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ όπως και τα περισσότερα προγράμματά της από τη δεκαετία του 1980. Διεγράφη μεταξύ των ετών 1988 και 1992.

*Δείτε Επίσης

Καλή ελληνική τηλεόραση: 9 συνεντεύξεις που πήρε η Έλενα Ακρίτα στα Φώτα Πορείας

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!