σε , ,

Όταν η Μαρία Κάλλας εμφανίστηκε στην Επίδαυρο

Η πρώτη της εμφάνιση το 1960 είχε ματαιωθεί λόγω ισχυρής νεροποντής. Η δεύτερη έμεινε στην ιστορία

img 7408

Στις 6 Αυγούστου του 1961, περίπου 2.250 αυτοκίνητα, 120 πούλμαν, 80 λεωφορεία, 10 φορτηγά, 70 αυτοκίνητα ξένων αποστολών και 60 δίτροχα ήταν σταματημένα έξω από το θέατρο της Επιδαύρου. Ήταν η μέρα που η Μαρία Κάλλας εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στο κατάμεστο θέατρο με τους 17.000 θεατές να την αποθεώνουν όρθιοι.

Η Μαρία Κάλλας θα υποδυόταν τη Μήδεια, από το ομώνυμο έργο του Λουίτζι Κερουμπίνι, ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του είδους του με τους θεατές να ταξιδεύουν απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για να παρακολουθήσουν το καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς. Τον Κρέοντα υποδύθηκε ο Τζουζέππε Μοντέστι ενώ σκηνοθέτης ήταν ο Αλέξης Μινωτής και σκηνογράφος ο Γιάννης Τσαρούχης, ο οποίος αποκαλούσε την Κάλλας: «Μεγάλη σαν τον Γκρέκο». Μάλιστα τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί αρκετές μέρες πριν από την παράσταση με αρκετούς θαυμαστές της να στέκονται έξω από το θέατρο επειδή δεν κατάφεραν να βρουν εισιτήρια.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Ανάμεσα στους θεατές ήταν ο πρίγκιπας Μιχαήλ, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, και αρκετοί πολιτικοί και άνθρωποι της τέχνης ενώ στο τέλος της παράστασης, ο πρωθυπουργός Καραμανλής ανέβηκε στη σκηνή και τη συνεχάρη.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Κάλλας εμφανίστηκε στην Επίδαυρο.

epidauros
Από την εφημερίδα «Το Βήμα» 1961

Στις 24 Αυγούστου του 1960, ερμήνευσε πάλι στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου την όπερα του Μπελλίνι «Νόρμα». Τη στιγμή μάλιστα που τραγουδούσε την άρια «Κάστα ντίβα» είχαν αφεθεί αφεθεί στην ορχήστρα δύο λευκά περιστέρια, προκαλώντας θύελλα χειροκροτημάτων. Στο τέλος, ο ενθουσιασμός του κοινού ήταν τόσο μεγάλος που κάλεσαν την Κάλλας 10 φορές στη σκηνή. Τα σκηνικά, στην ιστορική αυτή παράσταση, είχε επιμεληθεί ο Γιάννης Τσαρούχης, τα κοστούμια φιλοτέχνησε ο Αντώνης Φωκάς και η σκηνοθεσία ήταν του Αλέξη Μινωτή. Τη σύμπραξη της Μαρίας Κάλλας με την Εθνική Λυρική Σκηνή διηύθυνε από το πόντιουμ ο Τούλιο Σεραφίν. Ανάμεσα στους θεατές ήταν ο αγαπημένος της Ωνάσης, ο πατέρας της, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Κατίνα Παξινού και όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος. Η αμοιβή της Μαρίας Κάλλας ήταν 5.000 δραχμές για κάθε παράσταση και χάρισε τα κέρδη της στη Λυρική σκηνή για να δημιουργηθεί η «Υποτροφία Κάλλας» για νέους καλλιτέχνες της όπερας.

Η πρεμιέρα όμως της συγκεκριμένης παράστασης είχε προγραμματιστεί για τις 21 Αυγούστου όμως είχε αναβληθεί λόγω νεροποντής. Η εφημερίδα «Τα Νέα» είχε γράψει χαρακτηριστικά στο φύλλο της Δευτέρας 22 Αυγούστου 1960:

Η βροχή εματαίωσε την χθεσινή πρώτη εμφάνισι της Μαρίας Κάλλας στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Ενώ τα πάντα ήσαν έτοιμα και θεαταί από όλα τα σημεία της χώρας και με παντός είδους μεταφορικά μέσα είχαν αρχίσει να κατευθύνωνται προς την Επίδαυρον, ο καιρός άρχισε να μεταβάλλεται. Λίγο μετά το μεσημέρι, ο καιρός είχε πλέον σαφώς μεταβληθή εις βροχερόν και από τις 2 μ.μ. σ` ολόκληρη την Πελοπόννησο ήρχισαν να πίπτουν σποραδικαί βροχαί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχαν διατεθή περί τα 12.000 εισιτήρια για την χθεσινή παράστασι.

Δύο και πλέον ώρες προ της ορισθείσης ενάρξεως της παραστάσεως είχαν ήδη εισέλθει στο θέατρο περί τους 4.000 θεαταί ιδίως των μη ηριθμημένων θέσεων του άνω διαζώματος. Όλοι αυτοί παρά την βροχή, η οποία άρχισε να πέφτη κατά διαλείμματα παρέμειναν στις κερκίδες προσπαθούντες να προφυλαχθούν με εφημερίδες και ό,τι άλλο είχαν. Μέχρι τις 6.30 περίπου, που άρχισε να πέφτη ραγδαία βροχή, είχαν ήδη φθάσει στην Επίδαυρο περί τους 10.000 θεαταί, οι οποίοι συνωθούντο αφορήτως στους ελαχίστους εστεγασμένους χώρους της Επιδαύρου. Επί τέλους περί την 7ην απογευματινήν, αφού ήδη το κοινόν είχε υποστεί δίωρον νεροποντήν, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να ανακοινώσουν διά μεγαφώνων -τα οποία μάλιστα δεν ηκούσθησαν από τους εντός του θεάτρου- την ματαίωσιν της παραστάσεως. Αμέσως τότε ήρχισεν ομαδική φυγή και συνωστισμός προς τα αυτοκίνητα .

Μέχρι το θέατρο έφθασαν από πλευράς επισήμων ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ροδόπουλος και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων κ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Καραμανλής, ειδοποιηθείς για την ματαίωσι της παραστάσεως, παρέμεινε στο Ναύπλιον μαζί με υπουργούς και άλλους επισήμους.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!