σε ,

Όταν ο Μιχαήλ Άγγελος έκανε τον καλύτερο χιονάνθρωπο του κόσμου

Οι New York Times θεωρούν ότι ήταν μια πρόγευση για το γλυπτό του Δαβίδ του θα ακολουθούσε.

Στις αρχές του 1494 ο Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni ήταν νεαρός καλλιτέχνης υπό την αιγίδα του Piero de Medici. Τουλάχιστον μια δεκαετία πριν τη δημιουργία του παγκοσμίου φήμης  «Δαβίδ», ο 20χρονος Μιχαήλ Άγγελος αν και εξαιρετικά ταλαντούχος, δεν ήταν ακόμα ο τιτάνας της αναγεννησιακής τέχνης όπως θα μείνει γνωστός στην ιστορία, λέει το knowledgenuts.

Ο χειμώνας του 1493- 94 ήταν ασυνήθιστα κρύος στη Φλωρεντία. Τον Ιανουάριο συνέβη κάτι εντελώς απροσδόκητο. Μια τεράστια χιονοθύελλα κάλυψε ολόκληρη την πόλη που δεν είχε συνηθίσει σε τέτοια φαινόμενα, αφού αυτό το είδος χιονοπτώσεως ταιριάζει περισσότερο στα κλίματα της Βόρειας Ευρώπης. Ο Piero de Medici δεν έχασε την ευκαιρία και έστειλε τον νεαρό μαθητευόμενο καλλιτέχνη του στην χιονισμένη αυλή με οδηγίες για το πώς να κατασκευάσει έναν χιονάνθρωπο.

Σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης του 15ου αιώνα Giorgio Vasari, ο χιονάνθρωπος που έφτιαξε ο Michelangelo δεν ήταν απλά ένας συνηθισμένος χιονάνθρωπος. Ήταν ίσως το ομορφότερο γλυπτό από χιόνι στην παγκόσμια ιστορία.

Οι New York Times ισχυρίζονται ότι ήταν μια πρόγευση για το γλυπτό του Δαβίδ του θα ακολουθούσε. Αν είναι αλήθεια, ο χιονάνθρωπος του Μιχαήλ Άγγελου ήταν μια ηρωική φιγούρα που κάλυψε όλη την αυλή με τη σιγουριά, τη δύναμη και την μεγαλοπρέπεια του. Ήταν ένα πραγματικό έργο τέχνης και όσοι το είδαν έμειναν έκθαμβοι.

Δυστυχώς, το γλυπτό δεν θα μπορούσε να διαρκέσει. Ο Vasari δεν αναφέρει για πόσο καιρό παρέμενε εκεί μέχρι να λιώσει από τις ακτίνες του ήλιου, αλλά δεν θα ήταν περισσότερο από μια- δυο μέρες πριν εξαφανιστεί για πάντα. Ένα από τα αριστουργήματα του Μιχαήλ Άγγελου και, κατά πάσα πιθανότητα, ο καλύτερος χιονάνθρωπος στην ανθρώπινη ιστορία.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΓΚΑΛΟΠ: Ποιος είναι ο καλύτερος (ξένος) ζωγράφος όλων των εποχών;

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση