σε , ,

Όταν οι άνθρωποι έστελναν του Αγίου Βαλεντίνου κάρτες μίσους

Αυτή ήταν η παράδοση κατά την οποία «τα άτυχα θύματα λάμβαναν από τους κρυφούς εχθρούς τους Βαλεντίνους από ξύδι»

Μπορεί η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να καθιερώθηκε επισήμως 200 χρόνια μετά τον θάνατο του Αγίου της καθολικής εκκλησίας και να συνδέεται αρχικά με τα ρομαντικά μυθιστορήματα του Geoffrey Chaucer του 14ου αιώνα, ο τρόπος όμως που την γιορτάζουμε σήμερα είναι σχετικά πρόσφατη επινόηση.

Μάλιστα κατά τη βικτωριανή εποχή ως και τις αρχές του 20ού αιώνα, υπήρχε μια παράδοση κατά την οποία «τα άτυχα θύματα λάμβαναν από τους κρυφούς εχθρούς τους βαλεντίνους από ξύδι», αναφέρει το Smithsonian.

Η ερευνήτρια Annebella Pollen, που έχει γράψει για το θέμα, λέει ότι οι άνθρωποι συχνά την ρωτούν αν αυτές οι κάρτες ήταν μια πρώιμη μορφή τρόλινγκ. Ίσως αυτή η σύγκριση να μην είναι απόλυτα ακριβής. Στα τρολ αρέσουν οι φάρσες και κυρίως απολαμβάνουν να βλέπουν τις αντιδράσεων των θυμάτων τους. Ωστόσο οι κυνικοί Βαλεντίνοι της Βικτωριανής εποχής να ήταν εξ ίσου χαιρέκακοι αφού σκοπός τους ήταν να προσβάλλουν και να ντροπιάσουν τον παραλήπτη και η συνήθεια τους αυτή αποδείχθηκε μάλιστα πολύ κερδοφόρα.

Οι «Βαλεντίνοι από ξύδι» ήταν καρτ-ποστάλ που περιείχαν ένα προσβλητικό ποίημα ή εικόνα και στέλνονταν ανώνυμα, οπότε ο παραλήπτης έπρεπε να μαντέψει ποιος ήταν αυτός που τον μισούσε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήταν ο παραλήπτης αυτός που κατέβαλε τα ταχυδρομικά τέλη κατά την παράδοση.

Οι κάρτες ήταν συχνά κακόγουστες και χυδαίες και αποστέλλονταν συνήθως σε μέθυσους, εργένηδες, ανύπαντρες γυναίκες μεγάλης ηλικίας, δανδήδες κτλ. Το 1847 οι πωλήσεις τους έφτασαν αυτές των κανονικών καρτών του Αγίου Βαλεντίνου.

Ορισμένοι δημιουργοί τέτοιων καρτών εξέφραζαν επίσης το μίσος τους για τον φεμινισμό. Το κίνημα των σουφραζέτων στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα έφερε μια αναβίωση του φαινομένου με στόχο τις γυναίκες που αγωνίζονταν για το δικαίωμα ψήφου. Απεικόνιζαν τις σουφραζέτες ως άσχημες, βίαιες και ανεπιθύμητες.

Μια τέτοια κάρτα για παράδειγμα απεικόνιζε μια όμορφη γυναίκα να περιβάλλεται από καρδιές με την έκκληση: «Σε αυτές τις άγριες μέρες των σουφραζέτων, είμαι βέβαιη ότι δεν θα αγνοούσατε μια κοπέλα που δεν μπορεί να αγωνιστεί, ξέρει όμως να μαγειρεύει.»

Οι κάρτες, που τότε ονομαζόταν «κωμικοί Βαλεντίνοι», είχαν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην εποχή τους. Οι δάσκαλοι ανησυχούσαν για την επίδραση τους στους μαθητές και ανησυχόυσαν για την εμφάνιση πιθανών φαινομένων εκφοβισμού. Ένα περιοδικό της εποχής συνιστούσε στους δασκάλους να κάνουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μια μέρα ευχάριστων αναμνήσεων κι όχι μια μέρα εκδίκησης, λέει το openculture.

Εξ άλλου οι κάρτες σχεδιάζονταν με σκοπό να επεκτείνουν την γιορτή σε κάτι που θα περιλάμβανε μια ευρύτερη γκάμα ανθρώπων και συναισθημάτων μαζί με την περιφρόνηση για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ό,τι πιο f*cked up σε ζευγάρι υπάρχει – για όσους μισούν τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε