Πλησιάζοντας όλο και περισσότερο προς το καλοκαίρι, ζαχαροπλαστεία και χώροι εστίασης έχουν ξεκινήσει ήδη να σερβίρουν τα πρώτα παγωτά στους ανυπόμονους πελάτες τους. Τις προάλλες, είδα σε μια επιγραφή έξω από εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης να αναγράφεται το περίεργο: «Μόνο gelato, όχι παγωτό». Μα καλά υπάρχει διαφορά; Κι όμως, υπάρχει!
Όχι μια. Συγκεκριμένα υπάρχουν τρεις μεγάλες και βασικές διαφορές ανάμεσα σε ένα παγωτό και ένα gelato: η ποσότητα του αέρα, η περιεκτικότητα σε λίπος και η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος.
Εξηγούμε παρακάτω αναλυτικά:
Το πιο σημαντικό συστατικό για το παγωτό δεν πρόκειται να το διαβάσουμε στην ετικέτα της συσκευασίας, αφού δεν είναι ούτε κάποια κρέμα ούτε κάποιο συγκεκριμένο γαλακτοκομικό προϊόν. Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει το παγωτό; Ο αέρας. Ναι, καλά διαβάσατε. Το παγωτό είναι πιο αφράτο από το gelato και συνήθως περιέχει πάνω από 50% αέρα μετά την ανάδευση του, κάτι που δε συμβαίνει στο gelato. Για παράδειγμα, μια μπάλα σοκολάτας gelato έχει τουλάχιστον 25% λιγότερο όγκο από μια μπάλα παγωτού – κι’ αυτό οφείλεται καθαρά και μόνο στον τρόπο ανάδευσης τους. Το gelato παρασκευάζεται σε μικρές μερίδες και αναδεύεται πολύ πιο αργά από το παγωτό. Τι πρακτικά σημαίνει αυτό; Ότι μια μπάλα gelato είναι πιο πυκνή από την αντίστοιχη του παγωτού και για πολλούς κάτι τέτοιο σημαίνει πλουσιότερη και πιο νόστιμη γεύση.
Το gelato επίσης σερβίρεται στους -14 βαθμούς Κελσίου, είναι θερμότερο από το παγωτό (το οποίο σερβίρεται από τους -18 εως -22 βαθμούς Κελσίου) δίνοντας του το πλεονέκτημα να λιώνει γρηγορότερα στο στόμα χωρίς να αφήνει εκείνη την αίσθηση του παγώματος, χαρίζοντας ταυτόχρονα κρεμώδη απόλαυση. Μια ακόμα σημαντική διαφορά, ανάμεσα στο παγωτό και στο gelato είναι η περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το gelato περιέχει από 4% έως 8% ενώ το βιομηχανικό παγωτό από 10% έως 35% λιπαρά.
Know Your Food Differences: Ice Cream Vs Gelato
For all things delicious, follow us: Facebook: https://www.facebook.com/swiggy.in/ Twitter: https://twitter.com/swiggy_in Instagram: https://www.instagram.com/swiggyindia/ Snapchat: swiggyindia
Όσον αφορά τα συστατικά, πρέπει να αναφερθεί ότι για την παρασκευή του gelato χρησιμοποιούμε περισσότερο γάλα, λιγότερη κρέμα και ζάχαρη σε σύγκριση με το παγωτό.