σε , ,

Ποιοι είναι οι δημιουργοί της περίφημης καρέκλας σε παραλία της Γαύδου;

Άφησαν την χώρα τους για να μείνουν για πάντα στο νησί

gaudos

Στην παραλία της Τρυπητής, στην Γαύδο, εκεί που τελειώνουν οι βράχοι υπάρχει μια μεγάλη καρέκλα όπου μπορείς να κάτσεις και να απολαύσεις το πέλαγος από το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Μια καρέκλα που συμβολίζει πολλά περισσότερα από ένα απλό αντικείμενο ξεκούρασης. Αυτή είναι η ιστορία της καρέκλας της Γαύδου.

Η ξακουστή παραλία της Τρυπητής

Η παραλία της Τρυπητής βρίσκεται εφτά χιλιόμετρα νότια του λιμανιού της Καραβέ και θεωρείται η νοτιότερη παραλία της Ευρώπης με μοναδική θέα στο Λυβικό πέλαγος όπου στα ανατολικά της είναι γεμάτη από άμμο ενώ στα δυτικά της έχει μεγάλες πέτρες και βότσαλα. Στην Τρυπητή μπορείτε να φτάσετε με σκάφος ή με τα πόδια από μονοπάτι που ξεκινάει από τον Κόρφο. Η απόσταση είναι περίπου τρία χιλιόμετρα και η διαδρομή περνάει μέσα από πευκόφυτες εκτάσεις. Η παραλία δημιουργήθηκε στην έξοδο ενός ξεροποτάμου και σήμερα δίπλα στην παραλία υπάρχει μια αλατσολίμνη όπου το χειμώνα φιλοξενεί πολλά πτηνά που μεταναστεύουν από την Ευρώπη στην Αφρική. Σ’ αυτήν την παραλία βρίσκεται και η περίφημη καρέκλα της Γαύδου η οποία χτίστηκε από Ρώσσους.

Παραλία Τρυπητή.

Είναι από τις ελάχιστες περιοχές της Κρήτης που παραμένουν αυθεντικές! Είναι πραγματικά εκπληκτικό και αξίζει να το επισκεφτείτε . Είναι μοναδική η αντίθεση του ήρεμου τοπίου της παραλίας με το άγριο ορεινό τοπίο

Τι πήγαν να κάνουν στην Γαύδο;

Αμέσως μετά τον εφιάλτη της ραδιενέργειας του Τσέρνομπιλ, κατέφθασαν στην Γαύδο έξι Ρώσσοι επιστήμονες οι οποίοι πήγαν για να μείνουν. Ένας απ’ αυτούς μάλιστα ήταν χτυπημένος με ραδιενέργεια και είχε πάρει αποζημίωση από το Σοβιετικό καθεστώς. Οι γιατροί στην Ρωσία τους είχαν συστήσει τη Γαύδο ως ένα παρθένο μέρος με καθαρή ατμόσφαιρα και περιβάλλον. Ό,τι δηλαδή χρειάζονταν οι Ρώσοι οι οποίοι έμεναν στο νησί και ασχολήθηκαν με κάθε είδους δουλειές. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να ζουν σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Όπως είχε πει το 2015 και ο μόνιμος κάτοικος της Γαύδου, Νίκος Λουγιάκης, στο kritikaepikaira.gr:

Πάνε περίπου 17-18 χρόνια από τότε, που ήρθαν ξαφνικά στο νησί έξι Ρώσοι. Όλοι ξαφνιαστήκαμε τότε. Τί να γυρεύουν εδώ πέρα οι Ρώσοι; Γιατί αυτοί οι Ρώσοι δεν ήρθαν σαν τουρίστες. Ήρθαν για να μείνουν, να παραμείνουν στη Γαύδο. Και παρέμειναν… Αργότερα μάθαμε, ότι βασικός λόγος ήταν το Τσέρνομπιλ και ο εφιάλτης της ραδιενέργειας. Φαίνεται, ότι αυτό το γεγονός τους προβλημάτισε κι ήθελαν να αλλάξουν τρόπο ζωής, μακριά από τις σύγχρονες τεχνολογίες και τους κινδύνους της. Θεώρησαν, ότι η Γαύδος γι΄ αυτούς είναι η ιδανική περιοχή, μακριά από κόσμο, κοντά στη φύση. Κι είναι αλήθεια, ότι εδώ βρήκαν την ησυχία τους, αλλά και την υγειά τους, που την απειλούσαν τα διάφορα Τσέρνομπίλ. Είναι καλοί και χρήσιμοι άνθρωποι για την Γαύδο.

ae5090582565ab0d944f05ca26281e84

Η καρέκλα της Γαύδου

Στο νησί τελικά απέμειναν τέσσερις Ρώσοι οι οποίοι είχαν μια ιδέα! Πήραν μια τεράστια καρέκλα και την τοποθέτησαν στο βράχο της Τρυπητής, θέλοντας να δείξουν μ’ αυτόν τον τρόπο ότι η πραγματική ζωή είναι μέσα στην καθαρή φύση. Η καρέκλα είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα βράχο ύψους 2,50 μέτρων και πάνω σε μια πυξίδα με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Στην πλάτη της καρέκλας μπορεί κανείς να διαβάσει τις οδηγίες «Smile, Relax», εννοώντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσει κανείς να βρει την γαλήνη και την ηρεμία που αναζητά.

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!