σε , ,

Πόσο μπροστά ήταν ο Χρόνης Μίσσιος: Οι φιλοζωικές εκπομπές του στην ΕΡΤ

Τη δεκαετία του ’90, ο συγγραφέας αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ζώων – Δείτε τα σπάνια επεισόδια

Screenshot 9 1

Ο Χρόνης Μίσσιος ήταν Έλληνας συγγραφέας, λογοτέχνης, αντιστασιακός, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων και για ένα διάστημα παρουσιαστής σχετικών τηλεοπτικών εκπομπών σε σκηνοθεσία Κωστή Ζώη.

Στη μεταπολίτευση, εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού και στην ΕΑΡ και συμμετείχε στη Διεθνή Αμνηστία, πάντα με έμφαση στην οικολογία. Μεταγενέστερα είχε σχέσεις με τους Οικολόγους Πράσινους ενώ είχε δηλώσει ότι ευτυχώς που δε νίκησε ο ΔΣΕ στον εμφύλιο. Συμμετείχε σε ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ δημιούργησε τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα την προστασία της ελληνικής πανίδας στην ΕΡΤ. Από το 1994 έως το 1996 παρουσίαζε την τηλεοπτική εκπομπή «Το Βλέμμα». Στα 52 επεισόδια της εκπομπής του ο Χρόνης Μίσσιος μιλούσε για την ηθική αντιμετώπιση των συνταξιδιωτών μας, που ανήκουν σε άλλα είδη, αλλά μοιραζόμαστε μαζί τους τον ίδιο τόπο. Μιλούσε για την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση μακριά από την κερδοσκοπική αντίληψη της σημερινής βαρβαρότητας, για έναν άλλο πολιτισμό και αξίες με σεβασμό προς τα άλλα πλάσματα.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Καπανδρίτι με τη σύζυγό του Ρηνιώ Παπατσαρούχα – Μίσσιου (πρώην στέλεχος της ΕΔΑ) και τα σκυλιά τους σε αγροτόσπιτο. Υπήρξε μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της αριστεράς. Πέθανε σε ηλικία 82 ετών σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Αθήνας από καρκίνο.

Να μερικά επεισόδια από την εκπομπή «Το Βλέμμα»

«Ένα παιδί μετράει τα κάγκελα»

Χρόνης Μίσσιος: Ένα παιδί μετράει τα κάγκελα (ΕΤ 1 εκπομπή)

Έχουμε δικαίωμα εμείς οι άνθρωποι να φυλακίζουμε τα ζώα;Η ελευθερία έχει σχέση με το περιβάλλον και τα όρια του καθενός;Και ποιος μπορεί να την ορίσει τελικά…

Έχουμε δικαίωμα εμείς οι άνθρωποι να φυλακίζουμε τα ζώα; Η ελευθερία έχει σχέση με το περιβάλλον και τα όρια του καθενός; Και ποιος μπορεί να την ορίσει τελικά;

Ο αξέχαστος ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων και του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της εκπομπής” ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ”, συζητά με μαθητές του Δημοτικού για την αιχμαλωσία των ζώων και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους από τους ανθρώπους.

Τα παιδιά εκθέτουν τις απόψεις τους για την αναγκαιότητα ή μη των ζωολογικών κήπων. Συγκλονιστικές απόψεις από μικρά παιδιά που σκέφτονται ανιδιοτελώς, αιχμηρές απορίες και μεγάλες αλήθειες που οι ενήλικοι δεν τολμούν ή δεν θέλουν να παραδεχτούν….

«Η μοναξιά του αδέσποτου»

Το Βλέμμα “Η μοναξιά του αδέσποτου”

Σειρά ντοκιμαντέρ του Κωστή Ζώη με θέμα τα ζώα. Επεισόδιο τρίτο: “Η μοναξιά του αδέσποτου”.

«Εγκλεισμός χωρίς έγκλημα»

To Βλέμμα “Εγκλεισμός χωρίς έγκλημα”

Σειρά ντοκιμαντέρ του Κωστή Ζώη με θέμα τα ζώα. Επεισόδιο δεύτερο: “Εγκλεισμός χωρίς έγκλημα”

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς στο αρχείο της ΕΡΤ εδώ.

Ο Χρόνης Μίσσιος γεννήθηκε στην Καβάλα και δούλεψε ως καπνεργάτης (το επάγγελμα των γονιών του) σε νεαρή ηλικία. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά δούλεψε ως μικροπωλητής (με κασελάκι) στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγο αργότερα στέλνεται από τον Ερυθρό Σταυρό στα Γιαννιτσά μαζί με άλλα παιδιά, για να γλιτώσουν την πείνα της Κατοχής. Λόγω ανέχειας δεν κατάφερε να τελειώσει ούτε το Δημοτικό, σταμάτησε στη δεύτερη τάξη του. Το 1944 σε ηλικία 14 ετών διετέλεσε σύνδεσμος του 16ου συντάγματος του ΕΛΑΣ. Την περίοδο μετά την Απελευθέρωση, έμενε στη Βέροια όπου ήταν σύνδεσμος για τους καταδιωκόμενους ΕΑΜίτες και εντάχθηκε ως στέλεχος στην ΕΠΟΝ. Το 1947 συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο για τη συμμετοχή του στον εμφύλιο πόλεμο ως μέλος του ΔΣΕ πόλεων (ομάδα Μαζική Λαϊκή Αυτοάμυνα).

Φυλακίζεται ως το 1953 και από το 1962 ζει εξόριστος στη Μακρόνησο και τον Αϊ-Στράτη. Βασανίστηκε πολλές φορές χωρίς να αποκηρύξει την ιδεολογία του, για αυτό τον περισσότερο χρόνο τον πέρασε στην απομόνωση των κρατητηρίων σε άθλιες συνθήκες κράτησης. Μετά την αποφυλάκιση του διετέλεσε επαγγελματικό στέλεχος της νεολαίας της ΕΔΑ, μέλος του παράνομου ΚΚΕ, μέλος της πενταμελούς γραμματείας της Νεολαίας Λαμπράκη και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜ. Στη δικτατορία φυλακίστηκε (Φυλακές Αβέρωφ, Κέρκυρας, Κορυδαλλού). Αυτή τη περίοδο της φυλακίσεως του έμαθε ουσιαστικά ανάγνωση και γραφή. Αποφυλακίζεται τον Αύγουστο του 1973.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ: Ποιο είναι το spirit animal σου;

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!