σε , ,

Θόδωρος Βενάρδος: O ληστής με τις γλαδιόλες που τον λάτρευαν οι γυναίκες (και είχε τρανσέξουαλ μνηστή)

34 χρόνια μετά το θάνατο του, θυμόμαστε την ιστορία του ληστή που έγινε λαϊκός ήρωας για τις παρανομίες του

vernardos

Υπάρχουν πολλών ειδών κακοποιοί. Εκείνοι που προκαλούν απέχθεια στο κοινό και δέχονται την κοινωνική κατακραυγή αλλά και κάποιοι που λατρεύονται και γίνονται λαϊκοί ήρωες. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει ο Θόδωρος Βενάρδος ή όπως έγινε γνωστός ο ληστής με τις γλαδιόλες.

Οι γυναίκες κάθε ηλικίας τον λάτρεψαν και τον έστελναν στη φυλακή ερωτικά γράμματα, φωτογραφίες και λουλούδια ενώ ο παροξυσμός μερικών γυναικών είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο που όταν λίγα χρόνια αργότερα εκείνος έβαλε τέλος στη ζωή του, οι θαυμάστριες του έσπευσαν στο νεκροτομείο για να αντικρίσουν το είδωλο τους για τελευταία φορά.

1. Τα πρώτα χρόνια

Ο ληστής με τις γλαδιόλες γεννήθηκε στο Βοτανικό στις 13 Μαΐου του 1949, η μητέρα του τότε ήταν μόλις 15 χρονών. Τον βιολογικό του πατέρα τον γνώρισε ελάχιστα αφού η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε άλλον άντρα. Ήταν τότε ήταν που άρχισε το μαρτύριο του Βενάρδου αφού ο πατριός του, του κάνει τη ζωή δύσκολη. Τελικά, την κηδεμονία του την αναλαμβάνουν άτυπα ο παππούς και η γιαγιά του, βάζοντας τον να κοιμάται στο σκοτεινό υπόγειο και ρίχνοντας τον στις λάσπες όταν τον έβλεπαν να φοράει καθαρά ρούχα! Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» τον Ιούλιο του 1984 η μητέρα του θα πει:

Ο Θόδωρος δεν γελούσε ποτέ. Πικραμένο παιδί αλλά ευγενικό και υπάκουο. Εγκαταλελειμμένο από πατέρα και στις αρχές κυνηγημένο από τον πατριό

891729 naftiko

2. Ανατίναξε μία πυριτιδαποθήκη

Ο ίδιος θα σπουδάσει μηχανικός του εμπορικού ναυτικού και το 1972 θα ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία. Μια πολύ δύσκολη περίοδος της ζωής του καθώς κατηγορήθηκε ότι ανατίναξε μία πυριτιδαποθήκη. Ο ληστής με τις γλαδιόλες συνελήφθη, στο στράτευμα τον βασάνισαν ενώ αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας. Όσοι τον γνώριζαν καλά υποστήριζαν ότι κυνηγούσε πάντα την καλή και ακριβή ζωή με πολλά ταξίδια και ενδιαφέρουσες γνωριμίες. Χαρακτηριστικά όσα δήλωσε η δικηγόρος του Κ. Γιμπρέ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Εspresso» στις 24 Σεπτεμβρίου του 2002:

Ο Βενάρδος έκανε αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό […] Ένα από αυτά ήταν στη Ζυρίχη. Εκεί είχε επαφή με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Μάλιστα, έφερε μαζί του και μια κούπα με προσωπική αφιέρωση-μονογραφή του πρώην μονάρχη. Όταν του απευθύνθηκα και τον ρώτησα «Θόδωρε, τι δουλειά έχεις εσύ με τον Γλύξμπουργκ;» γύρισε και μου είπε κοφτά: «Δεν έχει σημασία τώρα. Ο Κωνσταντίνος αυτή τη στιγμή δεν έχει εξουσία».

3. Η πρώτη ληστεία σε τράπεζα

Μια ημέρα πριν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 16 Νοεμβρίου του 1973, έξω από το πολυκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Χίλτον, θα σταθμεύσει μια τζάγκουαρ. Από μέσα θα βγει ένας άντρας ο οποίος φοράει ρούχα καθολικού ιερέα και ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου. Πηγαίνει στο ταμείο, βγάζει από τα ράσα μια καραμπίνα και καταφέρνει να εισπράξει 2.375.000 δραχμές και φεύγει σαν κύριος. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη ένοπλη ληστεία τραπέζης στην Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της ληστείας ήταν ευγενέστατος ενώ κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν έπαθε τίποτα.

891728 Listis1.6714sk

4. Η σύλληψη και η απόδραση του

Λίγες ημέρες μετά την ληστεία ο Βενάρδος θα φύγει για ταξίδια στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Συχνάζει σε καζίνο, υπερπολυτελή ξενοδοχεία και ξοδεύει όλα τα χρήματα του ενώ φημολογείται ότι είχε ξοδέψει μέσα σε μόνο 70 ημέρες 1.235.000 δραχμές. Η ζωή του αυτή και η τεράστια σπατάλη σε μαγαζιά της Αθήνας δε θα περάσει απαρατήρητη από την αστυνομία η οποία θα τον συλλάβει στο Παγκράτι την ώρα που αγόραζε μια καραμπίνα από ένα οπλοπωλείο. Ο Βενάρδος οδηγείται στο Κορυδαλλό από όπου και θα δραπετεύσει δυο μόνο μήνες μετά τη σύλληψη του.

5. Είχε σχέση με τρανσέξουαλ

hilfe 1
Ο Βενάρδος με την Μπελίντα σε κέντρο διασκεδάσεως στην Αθήνα

Ο Βενάρδος παρότι ήταν παντρεμένος είχε και παράλληλη ερωτική ζωή με μια τρανσέξουαλ, την Μπελίντα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» λίγο μετά την πρώτη σύλληψη του:

Οι ανακρίσεις για τις εγκληματικές πράξεις του Θεόδωρου Βενάρδου και της συμμορίας του συνεχίζονται από την Γενική Ασφάλεια Αθηνών. Χθες έγινε γνωστό ότι η φίλη του «μαύρου ληστή» είναι πρώην άνδρας, ο οποίος, με χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στην Καζαμπλάνκα, άλλαξε φύλλο και σήμερα ακούει στο όνομα Μπελίντα. Ο Βενάρδος και η Μπελίντα συνελήφθησαν στις 22 περασμένου μηνός (σ.σ. Ιανουάριος 1974) κατά την έξοδο τους από οπλοπωλείο της οδού Αριστείδου, από το οποίο ο ληστής είχε αγοράσει κυνηγετικό όπλο. Η Μπελίντα κρατήθηκε στη Γενική Ασφάλεια επί 9 ημέρες και αφέθη ελευθέρα, διότι αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν εγνώριζε απολύτως τίποτα για την εγκληματική δραστηριότητα του Βενάρδου, αλλά ούτε καν υποψιαζόταν το παραμικρό. Στην φωτογραφία ο Θεόδωρος Βενάρδος με την Μπελίντα σε κέντρο διασκεδάσεως στην Αθήνα, πολύ πριν από την ληστεία στην Τράπεζα. Ο Βενάρδος συνδεόταν δύο χρόνια με την Μπελίντα και της είχε προτείνει γάμο. [Πηγή]

6. Η δεύτερη ληστεία σε τράπεζα

Στις 17 Μαΐου του 1974  θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη ληστεία της καριέρας του. Θα εισβάλλει στην τράπεζα κρατώντας μια ανθοδέσμη με γλαδιόλες μέσα στην οποία είχε κρύψει μια καραμπίνα. Με την απειλή του όπλου κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να αποσπάσει 555.000 δραχμές από το ταμείο και να φύγει ανενόχλητος σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Φεύγοντας προσέφερε την ανθοδέσμη στις κυρίες της τράπεζας και την επόμενη κιόλας μέρα, οι δημοσιογράφοι τον είχαν ήδη ονομάσει «ο ληστής με τις γλαδιόλες». Η αστυνομία τον είχε επικηρύξει για 300.000 δραχμές. Ο ίδιος θα εντοπιστεί πάνω σε ένα νορβηγικό πλοίο με προορισμό της Νέα Υόρκη. Στις ΗΠΑ ο πλοίαρχος τον παραδίδει στις ελληνικές αρχές και επιστρέφει και συλλαμβάνεται οριστικά στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

gladiolas7
«Ελεύθερος Κόσμος» στις 25 Ιουλίου 1975

7. Η άδικη δίκη και η αυτοκτονία

Ο ληστής με τις γλαδιόλες παραδέχεται πως έχει διαπράξει μόνο δύο ληστείες και πώς τις άλλες τρεις, αναγκάστηκε να τις αποδεχθεί μετά από φρικτά βασανιστήρια που του έκαναν οι αστυνομικοί. Θα καταδικαστεί σε 20 χρόνια και επτά μήνες φυλάκιση με μόνο ελαφρυντικό, τον ελαττωμένο καταλογισμό. Ο ίδιος δεν αντέχει μέσα στις φυλακές. Χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο με μανία, καταπίνει μέχρι μεταλλικά αντικείμενα προκειμένου να τον πάρουν από τις πτέρυγες και να μεταφερθεί για νοσηλεία ενώ συνολικά θα επιχειρήσει να αυτοκτονήσει 70 φορές. Ο ίδιος μάλιστα κατέθεσε πέντε αιτήσεις αποφυλάκισης που όλες απορρίφθηκαν.

shmeioma
Επιστολή του Βενάρδου, πιθανώς, προς τη διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού.

Ένα μεσημέρι, στις 12 Ιουλίου του 1984 θα βρεθεί κρεμασμένος στο κελί του. Οι συγγενείς ζητούν νεκροψία, ενώ υποστήριξαν πως ο ίδιος ωθήθηκε στην αυτοκτονία μετά ειδικά από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το πτώμα του με μώλωπες στο δεξί του. Θα κηδευτεί στο νεκροταφείο Σπάτων εκεί όπου θα συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου με στεφάνια. Ένα όμως ήταν εκείνο που έκανε εντύπωση. Το στεφάνι :«Από τα αήττητα παιδιά της 17 Νοέμβρη»!

Η ιστορία του Βενάρδου παρουσιάστηκε από τον σκηνοθέτη Γιάννη Φαφούτη στη καλτ και βραβευμένη ταινία «Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια« το 1981 στην οποία και πρωταγωνίστησε ο κινηματογραφικά πρωτοεμφανιζόμενος, 25χρονος τότε, Γιώργος Κιμούλης, η Διδώ Λυκούδη και ο Δημήτρης Πιατάς.

τα οπλα μου ριχνουν λουλουδια (full movie)

cult ταινια του 81

*Διαβάστε ακόμα

7 διαβόητοι Έλληνες ληστές τραπεζών – και τι απέγιναν

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!