σε , ,

Τι έγινε εκείνα τα δευτερόλεπτα της καταστροφής: 37 χρόνια από την τραγωδία στη Θύρα 7

Ένας αγώνας που έληξε με τη μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού αθλητισμού. Ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία

2766677

37 χρόνια μετά και κανείς δεν ξεχνά τα 21 θύματα της τραγωδίας στην Θύρα 7 του γηπέδου Καραϊσκάκη. Ήταν Κυριακή 8 Φεβρουαρίου του 1981. Τότε που ο χρόνος πάγωσε στις 16:58. Οι πανηγυρισμοί των φίλων του Ολυμπιακού για τη μεγάλη νίκη της ομάδα τους με 6-0 επί της ΑΕΚ κόπηκαν απότομα καθώς λίγα λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα γράφτηκε η μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού αθλητισμού και μία εκ των μεγαλύτερων που συνέβησαν παγκοσμίως σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Τελικός απολογισμός, 21 νεκροί…

Τα δευτερόλεπτα της καταστροφής

Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 15:15 και οι θύρες θα άνοιγαν από τις 13:30. Το γήπεδο ήταν κατάμεστο και στη Θύρα 7, από ό,τι γράφτηκε τις επόμενες μέρες βρίσκονταν τουλάχιστον 2.000 περισσότερο από το επιτρεπτό αριθμό φίλαθλοι.

Το ματς είχε εξελιχθεί σε θρίαμβο του Ολυμπιακού. Περίπου 2-3 λεπτά πριν από τη λήξη, οι φίλαθλοι ως συνήθως άρχισαν να αποχωρούν. Το ίδιο έγινε και στη Θύρα 7. Οι πιο πολλοί για να προλάβουν να πάνε πρώτοι στην άλλη πλευρά του σταδίου, έξω από τη Θύρα 1, από όπου θα έφευγαν οι παίκτες για να τους αποθεώσουν. Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο προς τον θάνατο ξεκίνησε όταν ένας φίλαθλος είχε γλίστρησε στα πεταμένα πλαστικά μαξιλαράκια που βρίσκονταν στα σκαλοπάτια λίγο προτού φθάσει στο τέλος τους. Κάπου εκεί, άρχισαν όλα.

589b1e1bcd3a1855de70531f

Η μπροστινή πόρτα (κλειστή για μερικούς, μισόκλειστη γι’ άλλους) και τα τουρνικέ στη θέση τους εμπόδιζαν την ομαλή έξοδο των φιλάθλων. Κατεβαίνοντας οι υπόλοιποι, άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Τότε επικράτησε συνωστισμός και ασφυξία. Ανθρωποι καταπλακώνονταν και το δράμα έπαιρνε τεράστιες διαστάσεις. Στις 17:03 Κάποιοι αστυφύλακες κατορθώνουν να ξεριζώσουν ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι αρκετό κόσμο. Στις 17:15 νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται με περιπολικά και 13 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά, ενώ έχει σημάνει γενική κινητοποίηση στην αστυνομία και τα νοσοκομεία. Αρκετοί φίλαθλοι συγκεντρώνονται έξω από το Τζάνειο με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους ενώ στις 17:50 τα τηλεοπτικά δίκτυα (ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ) μεταδίδουν το γεγονός και κάνουν έκκληση σε γιατρούς να προσέλθουν στο Τζάνειο, ώστε να ενισχύσουν τους εφημερεύοντες αλλά και για αιμοδότες. Κινητοποιείται επιπλέον προσωπικό και στο Κρατικό Πειραιώς όπου μεταφέρονται κάποιοι βαριά τραυματισμένοι.

Screenshot 10 2

Δεκαεννιά άτομα δεν τα κατάφεραν ενώ δύο μέρες αργότερα, θα ξεψυχούσε ακόμη ένας βαριά τραυματίας στο Τζάνειο. Εξι μήνες αργότερα προστέθηκε ακόμη ένας, ο οποίος δεν κατόρθωσε να ξυπνήσει από το κώμα στο οποίο βρισκόταν.

Screenshot 14 4

Τα 21 θύματα

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)

Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)

Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)

Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών – οπαδός της ΑΕΚ)

Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)

Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)

Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)

Νίκος Φίλος (19 ετών)

Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)

Βασίλης Μάχας (20 ετών)

Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)

Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)

Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)

Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)

Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)

Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)

Κώστας Μπίλας (28 ετών)

Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)

Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)

Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)

Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

Αφιέρωμα στην τραγωδία της Θύρας 7

ΑΔΕΡΦΙΑ ΖΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΤΕ 8/2/81

Ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία

Η ανείπωτη τραγωδία της 8ης Φεβρουαρίου 1981 ήταν ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία. «Ατύχημα», σύμφωνα με τις αρχές. Η θέση της πολιτείας ήταν εξαρχής σαφής, βγαλμένη από τα πλέον επίσημα χείλη: «Δεν ευθύνεται κανείς» είπε ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης.

«Οι πόρτες ήταν ανοιχτές και μάλιστα από νωρίς» ισχυρίστηκαν οι φύλακες της βάρδιας στο εφετείο όπου προσέφυγαν για να ανατρέψουν την ποινή οκταετούς κάθειρξης της πρωτόδικης καταδίκης. «Οι πόρτες ήταν μισάνοιχτες και τα τουρνικέ βρίσκονταν στη θέση τους» κατέθεσαν στο δικαστήριο αστυνομικοί αλλά και αρκετοί μάρτυρες.

Η συνάντηση των συγγενών με τον πρόεδρο των «ερυθρολεύκων» Σταύρο Νταϊφά για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων στο γραφείο του μετέπειτα γγΑ Κίμωνα Κουλούρη κατέληξε σε αδιέξοδο. «Τα συρτάρια του Ολυμπιακού είναι άδεια» είχε πει ο Νταϊφάς. Η απόφαση για αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των αγώνων της Α΄ Εθνικής κατά 30 δραχμές για την ενίσχυση των οικογενειών των θυμάτων ήταν συμβιβαστική κίνηση, η οποία απέδωσε συνολικά 120 εκατ. δραχμές (περίπου 350.000 ευρώ) και ματαίωσε την αστική δίκη.

Ο εισαγγελέας Ναπολέων Παντιώρας καθήλωσε στο εδώλιο των ποινικών δικαστηρίων την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (σε αυτήν ανήκε το Καραϊσκάκη), τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μια σειρά αξιωματικών της ΕΛΑΣ και πέντε φύλακες της θύρας 7. Οι τελευταίοι αθωώθηκαν σε δεύτερο βαθμό στις 21 Φεβρουαρίου 1986, ενώ οι υπόλοιποι απαλλάχθηκαν εξαρχής. «Για να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση έπρεπε να πάρουμε εντολή από την αστυνομία»ισχυρίστηκαν. «Εάν έκανε εκείνη σωστά τη δουλειά της και επέβλεπε την αποχώρηση των φιλάθλων, δεν θα είχε συμβεί το παραμικρό».

ΘΥΡΑ 7 : ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ (8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1981)

Το χρονικό της μεγαλύτερης τραγωδίας στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου αποτυπωμένο με σπάνια τηλεοπτικά πλάνα της εποχής και ΟΧΙ με φωτογραφίες. Επιμέλεια : Άκης Παπαδόπουλος

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!