σε , ,

Τι είχε γίνει στο πρώτο ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα;

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο του πρώτου ντιμπέιτ θυμηθήκαμε όσα έλεγαν το 1990 οι Παπανδρέου, Μητσοτάκης και Φλωράκης

Η πρώτη προεκλογική τηλεοπτική αντιπαράθεση, μεταξύ πολιτικών αρχηγών, έγινε, στις 12 Μαρτίου του 1990, τότε που η χώρα βάδιζε προς τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για στις 8 Απριλίου του 1990. Επισήμως πάντως, η τηλεμαχία του 1990 δεν θεωρείται «debate» γιατί δεν έγινε μέσα σε τηλεοπτικό στούντιο.

Ποιοι συμμετείχαν;

Σε εκείνο το πρώτο ελληνικό ντιμπέιτ, το οποίο εμφανίστηκε λίγο μετά την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, συμμετείχαν ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης που εκπροσωπούσε τον Συνασπισμό της Αριστεράς. Η συγκεκριμένη πολιτική μονομαχία, δεν είχε γίνει σε κάποιο τηλεοπτικό στούντιο όπως όλες οι επόμενες που θα ακολουθούσαν, αλλά στο αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ποιος ήταν ο συντονιστής;

Τη συζήτηση τότε συντόνιζε ο δημοσιογράφος και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Καψής (πατέρας του Μανώλη και Παντελή Καψή). Η μετάδοσή είχε γίνει από την κρατική τηλεόραση και από τα δύο ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, Mega και ANT1. Το κυριότερο θέμα συζήτησης ήταν ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια καθώς και πολλά άλλα θέματα που αφορούσαν την εξωτερική πολιτική.

Ατάκες που έμειναν αξέχαστες

Κάποιες φράσεις των πολιτικών αρχηγών που ακόμα θυμόμαστε:

  • Δεν υπήρξε δικτάτορας της Ανατολικής Ευρώπης που να μην τον θαύμασε ο κ. Παπανδρέου (Μητσοτάκης)
  • Πριν τοποθετηθώ, να πω δυο λόγια για ορισμένα πράγματα που είπε ο αρχηγός της αξιωμ… κακή συνήθεια αλλά καλομελέτα κι έρχεται! Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, εννοώ. (Παπανδρέου)
  • Στο κόψιμο του μπακλαβά γινήκαν όλα (Φλωράκης)

Για την ιστορία, σε εκείνες τις εκλογές πρώτο κόμμα βγήκε η Νέα Δημοκρατία, η οποία έλαβε 150 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 123 και ο Συνασπισμός 19 έδρες.

Στο μοναδικό βίντεο που υπάρχει, βλέπουμε τις δευτερολογίες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Αφήστε μια απάντηση