σε , ,

Ο Χατζιδάκις για τον Θεοδωράκη: «Δημιούργησε μια εσκεμμένη νοθεία “λαϊκής” συνθέσεως, είτε για προσωπικόν είτε για κομματικό όφελος, πράγμα εξοργιστικό»

Τι έλεγε ο συνθέτης για τον Μίκη Θεοδωράκη και τις «σκοπιμότητές» του

Ο Θεοδωράκης, που είναι ένας μουσικός με ταλέντο, ή δεν κατάλαβε, ή σκοπίμως έκανε πως δεν κατάλαβε, ότι δεν μπορεί να είναι «λαϊκός» συνθέτης – και το λέω αυτό δίχως την παραμικρή πρόθεση μειώσεώς του. Δημιούργησε μια εσκεμμένη νοθεία «λαϊκής» συνθέσεως, είτε για προσωπικόν όφελος –πράγμα, ως ένα σημείο, θεμιτό– είτε για κομματικό όφελος, πράγμα εξοργιστικό. Κάποτε προσπάθησα να του εξηγήσω, ότι άνθρωπος που έχει υποκλιθεί προ του κοινού του Κόβεντ Γκάρντεν δεν αποτελεί φορέα γνήσιας «λαϊκής εκφράσεως».

Δεν το κατάλαβε – όπως δεν μπόρεσε να καταλάβει πως, αν και «αριστερός», προτιμά να ζει στα «υποδουλωμένα αστικά καθεστώτα»! Παρ’ όλα αυτά, οφείλω να ομολογήσω πως όσες φορές κατάφερε να λησμονήσει τις οποιεσδήποτε σκοπιμότητές του, μας έδωσε ένα θαυμάσιο τραγούδι, που απορρέει από την ιδιότητα του ταλαντούχου συνθέτου. Όλες οι άλλες του προγραμματικές, «επιγραμματικές», προεκλογικές και μετεκλογικές «ρήσεις» είναι προς κατανάλωσιν από τους αφελείς (και ελπίζω όχι στα σοβαρά από τον ίδιον).

Το ελληνικό αστικό λαϊκό τραγούδι φύσει έχει «πεσιμιστικό» χαρακτήρα. Και λόγω καταγωγής, και λόγω καταστάσεως που αποδίδει. Η αξία του έγκειται στη δύναμη εκφράσεως. Οποιαδήποτε μετάθεσις της αξίας του αποτελεί πλάνη. Λοιπόν, η συνειδητή προσπάθεια του Μίκη Θεοδωράκη ή «αφέλεια» μπορεί να χαρακτηρισθεί ή «πλάνη».

Η Ιστορία, που είναι αμείλικτη, πολύ σύντομα θα σταθμίσει το αληθινό ύψος τού κατά τα άλλα ταλαντούχου συνθέτου.

– Μάνος Χατζιδάκις

(απόσπασμα από μια συνέντευξη στον Ρένο Αποστολίδη, Ιανουάριος 1966) 

Photo © αρχείο Mάνου Χατζιδάκι

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

19 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση