σε , ,

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου: Πώς προσάραξε το ιστορικό πλοίο στην ακτή Άη Γιώργης;

Αυτή είναι η ιστορία του ίσως πιο διάσημου αξιοθέατου των Επτανήσων

Αμέτρητες φωτογραφίες τουριστών, καταγάλανα νερά και μια παραλία με ένα ναυάγιο  στην άμμο της. Το Ναυάγιο της Ζακύνθου, ένα δημιούργημα της φύσης σε συνδυασμό με ένα ναυτικό ατύχημα, αποτελεί ίσως το διασημότερο αξιοθέατο των Επτανήσων φέρνοντας ταυτόχρονα στο προσκήνιο μια άγνωστη (μέχρι τότε) παραλία.

Όλα ξεκίνησαν το 1982

Στις 30 Σεπτεμβρίου το 1982, το εμπορικό πλοίο με ονομασία «Παναγιώτης» μετέφερε λαθραία τσιγάρα τα οποία είχε παραλάβει από λιμάνια της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας και που στη συνέχεια θα τα μεταφόρτωνε σε μικρά ταχύπλοα πλοιάρια με προορισμό τη γειτονική Ιταλία. Το παράνομο φορτίο συνόδευαν κάθε φορά και δύο Ιταλοί λαθρέμποροι, οι οποίοι επιτηρούσαν την παράδοση. Ο καπετάνιος και το πλήρωμα του πλοίου, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, συνέλαβαν τους Ιταλούς συνοδούς του φορτίου (κλείνοντας τους σε μια καμπίνα) και αφού συνεννοήθηκαν με διαφορετικούς μεσολαβητές, αποφάσισαν να πουλήσουν για λογαριασμό τους το παράνομο εμπόρευμα. Οι ίδιοι οδήγησαν το πλοίο στον όρμο του «Σπυριλή» όμως λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, προσάραξαν στα αβαθή του όρμου.

Τότε ήταν που άρχισαν να ξεφορτώνουν στη μικρή αμμουδιά τις κούτες με τα τσιγάρα, πιστεύοντας ότι έτσι θα κατορθώσουν να αποκολλήσουν το σκάφος με αποτέλεσμα αρκετές κούτες με τσιγάρα να παρασυρθούν από τα κύματα και να εκβραστούν στη γύρω περιοχή. Στη συνέχεια, οι ναυτικοί του πλοίου, αφού ελευθέρωσαν τους δύο Ιταλούς, το εγκατέλειψαν και κατάφεραν να φθάσουν στην πόλη της Ζακύνθου σκαρφαλώνοντας στην απόκρημνη πλαγιά.

Μια θάλασσα γεμάτη από τσιγάρα

Το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας βρήκε τους κατοίκους να προσπαθούν να μαζέψουν από τη θάλασσα τα επιπλέοντα τσιγάρα στη θάλασσα μεταφέροντας τα στα χωριά τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι α πακέτα ήταν αεροστεγώς συσκευασμένα ώστε να μην καταστρέφεται το περιεχόμενό τους από το θαλασσινό νερό σε περίπτωση που αυτά κατέληγαν στη θάλασσα. Γρήγορα όμως το γεγονός μαθεύτηκε και οι Αρχές συνέλαβαν τους ναυτικούς καταδικάζοντας τον πλοιοκτήτη και τους λαθρεμπόρους. Οι Ιταλοί απελάθηκαν στην πατρίδα τους τα τσιγάρα που είχαν μεταφερθεί στο τελωνείο του νησιού πουλήθηκαν σε πλειστηριασμό.

Η λεηλασία του πλοίου

Το πλοίο έμεινε απροστάτευτο. Όποιος ήθελε, πήγαινε και αποσπούσε ό,τι μπορούσε να μεταφερθεί από αυτό με αποτέλεσμα σε πάρα πολύ μικρό χρόνο να μείνει σκέτο μόνο το κουφάρι του πλοίου το οποίο μάλιστα χτυπιόταν από τα κύμματα, σκουριάζοντας όλος του ο σκελετός από το αλμυρό θαλασσινό νερό. Ταυτόχρονα, τα κύματα συσσώρευαν σιγά σιγά όλο και περισσότερα βότσαλα μεγαλώνοντας την σπιάντσα και αποκόβοντας την επαφή του πλοίου με τη θάλασσα. Κάπου εκεί τραβήχτηκαν και οι πρώτες φωτογραφίες και φανερώθηκε στους πολλούς η ομορφιά του τοπίου. Η ομορφιά εκείνη, που είχε γενναιόδωρα χαρίσει η Ζακυνθινή φύση, και την προσδιόριζε πληθωρικά μια εικόνα γεμάτη από φως και χρώμα.

Πώς μπορεί κανείς να φτάσει εκεί

Με την ανάπτυξη του τουρισμού στη Ζάκυνθο οι βαρκάρηδες εντάξανε την επίσκεψη στον όρμο του ναυαγίου στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Έτσι το Ναυάγιο της Ζακύνθου μπορεί να είναι δύσβατο, όμως, οι μικρές κρουαζιέρες με αφετηρία, είτε το λιμάνι της πόλης της Ζακύνθου, είτε τις Αλυκές, είτε τον κόλπο του Λαγανά, κάνουν την παραλία προσιτή στον καθένα. Βέβαια μπορεί κανείς να θαυμάσει την παραλία και από μακριά, αρκεί να φτάσει μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών. Εκεί θα βρει μια σιδερένια εξέδρα η οποία κρέμεται στο κενό όπου προσφέρει πλούσια θέα όχι στο ναυάγιο αλλά και στις γύρω απόκρημνες ακτές.

Video για το Το Ναυάγιο της Ζακύνθου

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι 10 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας σε αντίστροφη μέτρηση

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

-1 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση