σε , , ,

Τραγικές εικόνες: Πώς είναι σήμερα η εγκαταλελειμμένη Βίλα του Ιόλα

Πώς ήταν και πώς έγινε…

Ο Αλέξανδρος Ιόλας στη Βίλα του στην Αθήνα. Ο Μεγαλέξανδρος της τέχνης ηταν απο τα πρωτα θύματα bullying στην Ελλάδα.

Ντε Κίρικο, Πικάσο, Μαξ Ερνστ, Τσαρούχης, Andy Warhol, Rene Magritte είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε στην πολυετή καριέρα του ο δαιμόνιος Έλληνας. Η ιστορία του Αλέξανδρου Ιόλα και ο τρόπος με τον οποίο απαξιώθηκε τόσο ο ίδιος όσο και το παγκοσμίως αναγνωρισμένο πολιτιστικό έργο του αποτελεί μια από της πιο μαύρες σελίδες της Ελληνικής κοινωνίας.

Η περίφημη βίλα του Ιόλα στην Αθήνα

Δυστυχώς ο Αυριανισμός έχει αφήσει το αποτύπωμα του σε πολλές μαύρες πτυχές του τόπου μας και μια από αυτές είναι η αμαύρωση της ζωής και του έργου ενός πραγματικά Μεγάλου Έλληνα που πολεμήθηκε χυδαία με στόχο ίσως να λεηλατηθεί αργότερα η αμύθητη από κάθε άποψη περιουσία του.

Στο βίντεο πάνω έχουμε την, σχετικά σπάνια, ευκαιρία να κάνουμε μια βόλτα μέσα στη Βίλα Ιόλα έναν  χώρο λεηλατημένο και εγκαταλελειμμένο πια σήμερα που όμως κάποτε αποτελούσε παγκόσμιο κέντρο τέχνης και πολιτισμού.

Η Βίλα Ιόλα σήμερα πια μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Αγίας Παρασκευής και του Δημάρχου της Κυρίου Γιάννη Σταθόπουλου πέρασε στα ‘χέρια’ του Δήμου και στόχος είναι στο σημείο αυτό να δημιουργηθεί ένα Πολιτιστικό Κέντρο αντάξιο του ονόματος Ιόλα.

Δύσκολα όμως μπορεί να ξεχάσει κάποιος ότι το κράτος άφησε τη βίλα να ρημάξει έτσι για τόσες δεκαετίες…

Την αποκατάσταση της βίλας Ιόλα μέσω ΕΣΠΑ ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

Την αποκατάσταση της βίλας Ιόλα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασής του. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αυτήν την έγκριση ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020 και κατ’ επέκταση για την υλοποίησή του.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

9 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ο Νοών... Νοείτω...
Επισκέπτης
Ο Νοών... Νοείτω...

Εδώ, το 2006, γκρέμισαν τα θρυλικά-«ιερά» στούντιο της Columbia στον Περισσό και θα ενδιαφερθούν για την βίλα του Ιόλα ο οποίος είχε δεχτεί και τρομερό bullying για διάφορους, αδικαιολόγητους λόγους, επειδή κανείς δεν μπορούσε να εκτιμήσει τις πολύπλευρες ιδιαιτερότητες αυτού του καλλιεργημένου και μορφωμένου ανθρώπου, παρά τους φαινόταν παράταιρος και γραφικός;;… ..ήμασταν και θα παραμείνουμε ένας βαλκανικός γυφτομαχαλάς!… Υ.Γ.: Είπανε πως θα την ανακαινίσουν επαναφέροντας την στην αρχική της μορφή. Αναρωτιέμαι τι είδους μορφή θα είναι αυτή η ανακαίνιση χωρίς να περιέχονται τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης του Αλέξανδρου Ιόλα, χωρίς την αύρα του. Τουλάχιστον η κίνηση δηλώνει σεβασμό… Διαβάστε περισσότερα »