σε

Η χρονομηχανή της 13ης Ιανουαρίου: Όσα ενδιαφέροντα έγιναν σαν σήμερα

Γεννήσεις, θάνατοι, σημαντικά γεγονότα και τρίβια

13 Ιανουαρίου 1859:

Γεννιέται στην Πάτρα ο μεγάλος ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας Κωστής Παλαμάς.

13 Ιανουαρίου 1888:

Ιδρύεται στην Ουάσινγκτον η National Geographic Society, μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές και εκπαιδευτικές οργανώσεις παγκοσμίως.

13 Ιανουαρίου 1897:

Πεθαίνει έξαφνα σε ηλικία 46 ετών, από καρδιακή ανεπάρκεια, ο εβραϊκής καταγωγής Κροατο-Ούγγρος πρωτοπόρος της αεροπλοΐας Ντάβιντ Σβαρτς (David Švarc, γερμαν. David Schwarz), προτού προλάβει να δει το –κατασκευασμένο πλήρως από μέταλλο– αερόπλοιό του να πετά.

Το αερόπλοιο του Σβαρτς

13 Ιανουαρίου 1898:

Δημοσιεύεται η θρυλική ανοιχτή επιστολή Κατηγορώ!, όπου ο Εμίλ Ζολά εκθέτει την πολύκροτη υπόθεση Ντρέιφους.

13 Ιανουαρίου 1908:

Πεθαίνει ο περίφημος Ιάπωνας ζωγράφος Χασιμότο Γκαχό (Hashimoto Gahō), ο οποίος δημιούργησε πολλά έργα στο παραδοσιακό στυλ της σχολής Κανό, χρησιμοποιώντας χρώμα και χρυσάφι ή μονόχρωμη μαύρη μελάνη, αλλά και εισάγοντας στοιχεία Δυτικής τέχνης.

13 Ιανουαρίου 1910:

Πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη η πρώτη δημόσια ραδιοφωνική εκπομπή, μία ζωντανή μετάδοση της όπερας του Μασκάνι Καβαλερία Ρουστικάνα και της όπερας του Λεονκαβάλο Οι Παλιάτσοι.

13 Ιανουαρίου 1910:

Γεννιέται στον Πειραιά ο εμβληματικός ζωγράφος και σκηνογράφος Γιάννης Τσαρούχης.

44 άντρες του Γιάννη Τσαρούχη

24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. ________ ” …Μιλούμε συνεχώς για Ανατολή και Δύση ξεχνώντας πάντοτε πόσο βαθιά επίδραση είχε η Ελληνική ζωγραφική τόσο στην Ανατολή όσα και στη Δύση.

13 Ιανουαρίου 1916:

Γεννιέται στα Καρδάμυλα της Χίου ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και συγγραφέας Αδαμάντιος Λεμός, σημαντική φυσιογνωμία του νεοελληνικού θεάτρου.

13 Ιανουαρίου 1935:

Δημοψήφισμα στο Σάαρλαντ (ή Ζάαρλαντ, ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας) δείχνει ότι 90,3% των ψηφοφόρων επιθυμούν να ενταχθούν στη Ναζιστική Γερμανία.

13 Ιανουαρίου 1939:

Γεννιέται ο Πολωνός διεθνής ποδοσφαιριστής και προπονητής Γιάτσεκ Γκμοχ (Jacek Wojciech Gmoch). Από το 1979 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα και εργάστηκε με επιτυχία σε πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες της Α΄ Εθνικής.

13 Ιανουαρίου 1941:

20 ημέρες πριν από τα πεντηκοστά ένατα γενέθλιά του, πεθαίνει στη Ζυρίχη από πολύ προχωρημένο έλκος, ο κορυφαίος Ιρλανδός συγγραφέας, ποιητής, δάσκαλος και κριτικός Τζέιμς Τζόυς (James Augustine Aloysius Joyce), ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς και ανανεωτές της παγκόσμιας σύγχρονης λογοτεχνίας.

Τζέιμς Τζόυς: κάτι πέρα και πάνω από λογοτεχνία

Η μοίρα των καινοτόμων είναι η περιπέτεια. Όχι μονάχα να ζούνε περιπέτειες αλλά να τις προκαλούν. Αναστατώνουν τα πάντα και τους πάντες γύρω τους, ακόμα κι αν δεν το επιδιώκουν. Αλλάζουν το τοπίο της τέχνης τους. Μεταβάλλουν δραστικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα.

13 Ιανουαρίου 1942:

Ο Χένρυ Φορντ πατεντάρει ένα πλαστικό αυτοκίνητο, το οποίο είναι 30% ελαφρύτερο από ένα κανονικό αυτοκίνητο.

13 Ιανουαρίου 1950:

Πεθαίνει στην Αθήνα ο βιρτουόζος παραδοσιακός βιολιστής Δημήτρης Σέμσης ή Σαλονικιός (γεννημένος ως Δημήτριος Κουρκουδέας το 1883). Είναι ο πρώτος οργανοπαίκτης που το όνομά του αναγράφηκε στις ετικέτες δίσκων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ήταν Διευθυντής Ηχογράφησης στην ΗΜV και στην Columbia, θέσεις που διατήρησε και στις δεκαετίες του ’30 και του ’40. Κατά το διάστημα 1924-1931 συμμετείχε σε εκατοντάδες ηχογραφήσεις παραδοσιακών, σμυρνέικων και ρεμπέτικων τραγουδιών, ενώ περί το 1928 παρουσίασε τα πρώτα δικά του τραγούδια. Το 1931 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της His Master’s Voice, θέση που κράτησε μέχρι τον θάνατό του. Κατά τη δεκαετία του ’30, ηχογραφούσε με τη θρυλική ρεμπέτισσα Ρόζα Εσκενάζι, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

13 Ιανουαρίου 1953:

Δημοσιεύεται στην Πράβντα άρθρο που κατηγορεί μερικούς από τους επιφανέστερους γιατρούς στη Σοβιετική Ένωση, κυρίως Εβραίους, ότι λαμβάνουν μέρος σε μία τεράστια συνωμοσία που δηλητηριάζει κορυφαία μέλη της σοβιετικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

13 Ιανουαρίου 1958:

Πεθαίνει ο Αμερικανός πρωτοπόρος κινηματογραφικός παραγωγός Τζέσι Λάσκι (Jesse Louis Lasky), ένας από τους ιδρυτές της Paramount Pictures.

13 Ιανουαρίου 1966:

Ο Ρόμπερτ Γουΐβερ (Robert C. Weaver) γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός των ΗΠΑ, καθώς ορίζεται υπουργός Οικισμού και Αστικής Ανάπτυξης.

13 Ιανουαρίου 1977:

Φεύγει από τη ζωή μία από τις σπουδαιότερες μορφές στην ιστορία του κινηματογράφου, ο Γάλλος σινεφίλ και αρχειοθέτης ταινιών Ανρί Λανγκλουά (Henri Langlois), πρωτοπόρος στη διατήρηση του κινηματογραφικού φιλμ. Ο Λανγκλουά ίδρυσε, μαζί με τον Ζωρζ Φρανζού και τον Ζαν Μιτρί τη Γαλλική Ταινιοθήκη, τη μεγαλύτερη συλλογή φιλμ στον κόσμο. Ήταν γνωστός για τις εκκεντρικές του μεθόδους, ενώ επηρέασε ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες της Νουβέλ Bαγκ. To 1974 του απονεμήθηκε τιμητικό Βραβείο Oscar, για «την αφοσίωσή του στην τέχνη της κινηματογραφικής ταινίας, τις σχετικές του ογκώδεις συνεισφορές στο παρελθόν και την απαρέγκλιτη πίστη του στο μέλλον της».

13 Ιανουαρίου 1977:

Γεννιέται ο Άγγλος ηθοποιός Ορλάντο Μπλουμ (Orlando Jonathan Blanchard Bloom).

Pirates Of The Caribbean GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Weird GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

13 Ιανουαρίου 1981:

Γεννιέται ο μουσικός, τραγουδοποιός και τραγουδιστής Γιάννης Χαρούλης, που ασχολείται με την έντεχνη και την Κρητική παραδοσιακή μουσική.

13 Ιανουαρίου 1989:

Ο διαβόητος ιός «Παρασκευή και 13» χτυπά εκατοντάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΙΒΜ στη Μεγάλη Βρετανία.

13 Ιανουαρίου 1992:

Έρευνα στη Γερμανία δείχνει ότι το 70% των εργαζόμενων γυναικών παρενοχλούνται σεξουαλικά στον τόπο εργασίας τους.

13 Ιανουαρίου 1992:

Η Ιαπωνία ζητά συγγνώμη που εξανάγκασε τις γυναίκες της Κορέας σε σεξουαλική δουλεία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

13 Ιανουαρίου 1993:

Στο Ισραήλ, σε υποθαλάσσια κοιλότητα στα ανοικτά της Χάιφα, ανακαλύπτονται οι αρχαιότερες ελιές του κόσμου, ηλικίας 5.000 ετών.

13 Ιανουαρίου 1997:

Στο κέντρο της Αθήνας ανακαλύπτεται το αρχαίο Λύκειο, όπου δίδαξε ο Αριστοτέλης.

13 Ιανουαρίου 2017:

Πεθαίνει ο ηλεκτρονικός-μηχανικός Αλέξης Μάρδας, γνωστός διεθνώς ως Alex Mardas, καθώς και με το προσωνύμιο Magic Alex, που του έδωσε ο John Lennon. Σχετιζόταν με το συγκρότημα των Beatles, και για ένα διάστημα διετέλεσε επίσης επικεφαλής της Apple Corps.

Νεκρός στο σπίτι του στο Κολωνάκι ο Αλέξης Μάρδας, ο Έλληνας “γκουρού” των Beatles

Nεκρός βρέθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο σπίτι του στο Κολωνάκι ο Αλέξης Μάρδας, διάσημος στο εξωτερικό ως “Magic Alex” από την εποχή της συνεργασίας του με το θρυλικό συγκρότημα των Beatles. O 75χρονος, γνωστός στην κοσμική Αθήνα, βρέθηκε νεκρός από άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο θάνατος του μάλλον προήλθε από παθολογικά αίτια καθώς δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης στην οικία του.

13 Ιανουαρίου 2018:

Πεθαίνει από ανακοπή, ένα μήνα πριν από τα εξηκοστά τέταρτα γενέθλιά του, ο μουσικός, τραγουδοποιός, τραγουδιστής, ραδιοφωνικός παραγωγός, ηθοποιός και stand-up κωμικός Τζίμης Πανούσης, γνωστός για την ακραία σάτιρα και τον καυστικό και αθυρόστομο στίχο του.

Ακολουθήστε τα Μικροπραγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote