σε , ,

O Van Gogh ζωντάνεψε και στη Θεσσαλονίκη

Μια ξενάγηση στην εντυπωσιακή έκθεση που τώρα παρουσιάζεται στη ΔΕΘ

Η έκθεση “Van Gogh Alive: Τhe experience”, μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη. Σ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στη ΔΕΘ, όπως μας εξηγεί η Γεωργία Ηλιοπούλου, διευθύντρια της εταιρίας παραγωγής, η έκθεση καλείται να αναδιαμορφώσει την παραδοσιακή μουσειακή προσέγγιση και να πείσει το πιο δύσπιστο επισκέπτη.

– Είναι η δεύτερη χρονιά της έκθεσης Van Gogh Alive the experience που φέτος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Θεσσαλονίκης. Η μεταφορά της στην πόλη μας δηλώνει τη μεγάλη της επιτυχία;

Είναι αλήθεια ότι η επαφή του αθηναϊκού κοινού με ένα τέτοιο θέαμα ήταν πάρα πολύ θετική. Ελπίζω και στη Θεσσαλονίκη να γίνει το ίδιο. Κάνουμε λόγο, για 200.000 θεατές, περίπου, σχολεία ή απλοί επισκέπτες. Ήταν εντυπωσιακό το πώς οι άνθρωποι υποδέχτηκαν αυτοί την έκθεση. Έκθεση-πολυθέαμα γιατί αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχουμε αυθεντικούς πίνακες του Van Gogh, καθώς βρίσκονται στο Μουσείο στο Άμστερνταμ. Πέρυσι, οργανώσαμε ένα διαγωνισμό στο Instagram και στείλαμε 4 συμμετέχοντες να επισκεφτούν το Μουσείο στο Άμστερνταμ. Ευελπιστώ να το κάνουμε και στη Θεσσαλονίκη.

-Το περίπτερο της έκθεσης είναι ειδικά διαμορφωμένο για να υποδεχτεί μια τέτοιας ιδιομορφίας έκθεση;

Ο χώρος εδώ, στη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ πιο όμορφος. Ενώ, αναμφισβήτητα το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι ένας υπέροχος χώρος, είχαμε στη διάθεσή μας δύο επίπεδα και ήμασταν αρκετά πιο στρυμωγμένοι. Το περίπτερο 12 της ΔΕΘ είναι ένα θεσπέσιο περίπτερο, το οποίο είναι ένα κουτί που σου δίνει τη δυνατότητα να το διαμορφώσεις όπως θέλεις και ο χώρος έτσι όπως επιμελήθηκε σε συνθήκες Black Box έχει γίνει μοναδικός. Ο χώρος, λοιπόν, εδώ σχεδιάστηκε και αναδιαμορφώθηκε από την αρχή.

-Η διάρκεια της έκθεσης;

Δύο μήνες, αυστηρά, καθώς ο χώρος παραδίδεται στη διάθεση της έκθεσης Agrotica.

-Η διαλογική επικοινωνία με τα έργα τέχνης δεν ακολουθεί τους πατροπαράδοτους τρόπους. Πού έγκειται η διαφορά της;

Στην τεχνολογία. Είναι η μίξη της τεχνολογίας με το έργο της τέχνης  που δημιουργεί κατ’ εμέ ένα νέο έργο τέχνης. Αποτελεί μια νέα πρόταση γιατί συνεργάστηκε μια τεράστια ομάδα τόσο ιστορικών τέχνης, όσο και ψυχολόγων, μουσικών και φιλολόγων ώστε να δημιουργηθεί αυτό το θέαμα. Η όλη διαδικασία διήρκησε τρία ολόκληρα χρόνια. Η κάθε προβολή έργου επιλέχθηκε με ακρίβεια καρέ-καρέ. Ειδικά το SENSORY4, είναι μια άλλη, διαφορετική μορφή προβολής σε μεγάλες διαστάσεις και αυτό ομολογώ ότι το πέτυχαν οι Αυστραλοί. Σου δίνει την αίσθηση ότι εισχωρείς στο έργο. Είναι δε και τα χρώματα του Vincent Van Gogh τόσο έντονα που νιώθεις στην κυριολεξία ότι μπαίνεις μέσα στο έργο.

-Ενώ διαταράσσεται η κλασική μουσειακή σχέση στην ουσία ενισχύεται. Πώς συμβαίνει αυτό;

Εξαρτάται από το πώς βλέπεις τα πράγματα. Να σημειώσουμε το εξής, όλα τα έργα του Van Gogh είναι πολύ μικρών διαστάσεων, δεν ξεπερνάει κανένα το ένα μέτρο. Για να δεις, λοιπόν, τη πινελιά του Van Gogh, χρειάζεται να πλησιάσεις πολύ κοντά στο έργο τέχνης. Σε ένα μουσείο δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα ούτε μπορείς να το μελετήσεις. στο χρόνο που έχεις να περάσεις μπροστά από ένα έργο. Εδώ, συντελείται κάτι εξαιρετικό. Προσφέρεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να δει, να αισθανθεί αλλά και να βιώσει το έργο με διαφορετικό τρόπο. Τα συναισθήματα που νιώθει ένας απλός άνθρωπος σ’ αυτήν την έκθεση είναι τελείως διαφορετικά από τον ειδικό που βλέπει ένα έργο original σε μια πινακοθήκη. Βγαίνουν, αναμφισβήτητα και οι δυο ευτυχισμένοι. Ο ένας από το μουσείο κι ο άλλος από μια έκθεση σαν κι αυτή. Ο καθένας κατανοεί και προσλαμβάνει με διαφορετικό τρόπο τα πράγματα.

-Ο θεατής μεταφέρεται μαγικά στον κόσμο της τέχνης μιας άλλης εποχής που ζωντανεύει μπροστά του μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας. Τι προσφέρει στο θεατή κάθε ηλικίας;

Αυτή η έκθεση είναι  παιδαγωγική γιατί σου δίνει σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα να κατανοήσεις το έργο ενός μεγάλου ζωγράφου αλλά και τη ζωή του. Ταυτόχρονα είναι και άκρως ψυχαγωγική. Επιτελεί, δηλαδή, το σκοπό του έργου τέχνης στην ουσία του. Υπάρχει ανάταση ψυχής σ’ αυτήν την έκθεση. Νιώθεις, βιώνεις την χαρά και τον πόνο αυτού του συγκλονιστικού ανθρώπου. Νιώθεις πώς δημιούργησε και κατανοείς πώς έζησε. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Άρα, έχεις από τη μια μεριά το εκπαιδευτικό κομμάτι και από την άλλη ταυτόχρονα το ψυχαγωγικό κομμάτι. Το να τα παντρέψεις είναι το πιο δύσκολο πράγμα, αυτό κάνει μεγαλειώδες ένα έργο.

-Παρέχεται και η δυνατότητα παρέμβασης στον επισκέπτη. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ναι, αφορά σε ένα κομμάτι που ακόμα δεν ενσωματώσαμε στη Θεσσαλονίκη αλλά θα γίνει σύντομα. Είναι η ζωγραφική. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν και να ζωγραφήσουν όση ώρα θέλουν πορτρέτα. Είναι στην ουσία ένα μάθημα ζωγραφικής.

-Τα έργα του μεγάλου ζωγράφου παρουσιάζουν μια ενδόμυχη κίνηση. Αυτό εναρμονίζεται με το στόχο της έκθεσης;

Όταν βλέπεις την Έναστρη Νύχτα είναι κάτι μαγικό. Υπάρχει η κίνηση την οποία έχουν βάλει οι Αυστραλοί μέσα στην προβολή και νιώθεις τη μαγεία αυτού του πράγματος. Βλέπεις τα αστέρια, τον ορίζοντα, ζωγραφισμένα, όμως. Είναι μαγικό, είναι εκστασιακό.

-Η έκθεση έχει λάβει διθυραμβικά σχόλια. Είναι κάποιο από αυτά που τη χαρακτηρίζει απόλυτα;

Περισσότερο από το «μοναδικό υπερθέαμα», δε νομίζω. Πολυθέαμα είναι στην ουσία γιατί απευθύνεται σε πολλές αισθήσεις, στην ακοή, στην όραση αλλά και στην ψυχή. Ένα θέαμα για όλες τις αισθήσεις.

*Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, Περίπτερο 12, από 23 Νοεμβρίου 2018 έως και 20 Ιανουαρίου 2019

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

0 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.