σε , ,

6 λόγοι που οι εργαζόμενες μητέρες τα σπάνε (και *είναι* κατάλληλες για τη δουλειά)

Αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις αποφεύγουν τις εργαζόμενες μητέρες. Κάνουν τεράστιο λάθος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΣΣΑΝ*

Με την ευκαιρία της γιορτής της Μητέρας, ήθελα να θυμίσω σε όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα πως οι μαμάδες είναι πολύτιμες εργαζόμενες. Η μοναδική τους ικανότητα να βάζουν σε τάξη το χάος, η δυνατότητα να ασχολούνται με πολλά πράγματα συγχρόνως και η εντελώς νέα θεώρηση του κόσμου που αποκτάς όταν γίνεις μαμά, μόνο όφελος μπορούν να είναι για οποιαδήποτε επιχείρηση.

Βασικά… οι μαμάδες «σκίζουν»!

Δυστυχώς, αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις δεν αναγνωρίζουν τις δυνατότητες και τα χαρίσματά τους, θεωρώντας πως οι εργαζόμενες μητέρες δεν θα είναι τόσο συνεπείς, καθώς τα παιδιά απασχολούν μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς τους. Φοβούνται πως οι μαμάδες έχουν μείνει «πίσω», καθώς έχουν αναγκαστεί να απέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από την αγορά εργασίας. Επιτρέψτε μου, όμως, να σας διαβεβαιώσω πως το να είσαι μαμά δεν σε κάνει εργαζόμενη β’ κατηγορίας.

Η αδελφή μου είναι μια δυναμική, έξυπνη, μορφωμένη και υπεύθυνη γυναίκα, που κάποια στιγμή της ζωής της αποφάσισε να κάνει παιδιά. Η επιστροφή στη δουλειά την έφερε αντιμέτωπη με δύο ειδών διακρίσεις: μία γιατί είχε ένα παιδί να φροντίσει και μία άλλη, ακόμα χειρότερη, απλά και μόνο γιατί ήταν γυναίκα που πλησίαζε τα 40. Αρνούμαι να δεχτώ πως 4 χρόνια σπουδές στο Πανεπιστήμιο και άλλα 10 χρόνια σημαντικής εργασιακής εμπειρίας θα πάνε χαμένα, επειδή αποφάσισε να κάνει οικογένεια.

Δείτε επιτέλους την αλήθεια! Οι μαμάδες παίρνουν τις αποφάσεις για το σύνολο σχεδόν των αγορών που πραγματοποιεί ένα νοικοκυριό. Έχουν τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη σε οποιαδήποτε οικονομία κι αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που εξηγεί γιατί οι επιχειρήσεις τις έχουν ανάγκη.

Είναι πολύτιμες και επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω το γιατί:

1. Οι μαμάδες έχουν εμπειρία στο «multitasking»

Δουλεύουν έξυπνα και κάνουν πολλά σε λίγο χρόνο, γιατί είναι αφοσιωμένες και εξαιρετικά αποτελεσματικές. Είναι συνηθισμένες να διαχειρίζονται αγχώδεις καταστάσεις και να συντονίζουν πλήθος εργασιών που αφορούν στα παιδιά, το σπίτι, το σχολείο, το φαγητό, τα κατοικίδια, σε συνδυασμό με αμέτρητες άλλες ευθύνες. Τόσο, που οποιαδήποτε πρόκληση στη δουλειά είναι γι’ αυτές παιχνιδάκι, συγκριτικά με όσα έχουν να κάνουν στο σπίτι. Η ικανότητά τους να παραμένουν ήρεμες και να λύνουν κάθε πρόβλημα με έναν τρόπο σχεδόν μαγικό είναι ανεκτίμητη.

2. Οι μαμάδες σκέφτονται διαφορετικά

Όταν γίνεσαι μαμά, ο κόσμος ξαφνικά αποκτά άλλη διάσταση. Αποκτάς μια άλλη οπτική για τη ζωή και εκτιμάς από την αρχή καθετί που σου δίνεται. Είναι μια εμπειρία που διευρύνει τους ορίζοντές σου. Αυτή η εντελώς νέα θεώρηση εξηγεί γιατί πολλά κορυφαία προϊόντα και ηγετικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις μαμάδες. Γνωρίζουν την επιρροή που μπορούν να έχουν. Γι’ αυτό και στην πραγματικότητα τις χρειάζονται όλες οι επιχειρήσεις.

3. Οι μαμάδες γίνονται καταπληκτικοί manager

Έχουν την ενσυναίσθηση, που τις κάνει να επικοινωνούν πολύ καλύτερα με τους πελάτες, καθώς μπορούν να καταλάβουν τις ανάγκες τους, συνεπώς και να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους. Έχουν αστείρευτη υπομονή, συνηθισμένες καθώς είναι να διαχειρίζονται παράλογες απαιτήσεις. Μόνο μια μαμά μπορεί να πείσει ένα εξαγριωμένο πεντάχρονο να μην φορέσει τις σαγιονάρες του το χειμώνα και να το καταφέρει μέσα σε 5 λεπτά να βγει και με γαλότσες και… με χαμόγελο.

4. Οι μαμάδες έχουν ισχυρό ένστικτο

Όχι μόνο για προστασία αλλά και για επικοινωνία. Η ικανότητά τους να ακούν αλλά και να αποκωδικοποιούν μη λεκτικά σήματα, προβλέποντας ουσιαστικά την επόμενη κίνηση και επιθυμία των παιδιών τους, τις καθιστά ένα «δυνατό χαρτί» σε κάθε διαπραγμάτευση.

5. Οι μαμάδες είναι πολυμήχανες

Μπορούν να μετατρέψουν το «τίποτα» σε «κάτι». Αν ένα άδειο κουτί από ζυμαρικά μπορεί να γίνει μουσικό όργανο και αστείρευτη πηγή διασκέδασης την ώρα του δείπνου, φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν για την επιχείρησή σας, με τα κατάλληλα εργαλεία. Τη στιγμή που άλλοι σταματούν μπροστά σε ένα εμπόδιο που δεν τους επιτρέπει να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους, μια μαμά έχει την ικανότητα να σκεφτεί έξω από τα προφανή και τα καθιερωμένα και να προχωρήσει μπροστά.

6. Οι μαμάδες είναι αξιόπιστες και αφοσιωμένες

Εργάζονται πολύ σκληρά και δεν επηρεάζονται από τις εξωτερικές συνθήκες, προκειμένου να φέρουν σε πέρας τη δουλειά που έχουν αναλάβει, πριν τρέξουν στο σπίτι, παραλάβουν τα παιδιά τους, τα ταΐσουν, περάσουν λίγο χρόνο μαζί τους και τα κοιμίσουν, για να μπορούν (σε αρκετές περιπτώσεις) να δουλέψουν και από το σπίτι. Δεν πάνε σπίτι για να ξεκουραστούν, όπως πολλοί πιστεύουν απλά και μόνο επειδή φεύγουν (για λίγο) λίγο νωρίτερα. Οι μαμάδες είναι απόλυτα αφοσιωμένες και πρόθυμες να δουλέψουν σκληρά για έναν εργοδότη που προσφέρει κατανόηση και ευελιξία.

Η ευελιξία στην εργασία είναι το μέλλον για όλους, όχι μόνο για τις μαμάδες.

Η ανατροφή των παιδιών δεν είναι πλέον ευθύνη μόνο της μαμάς. Όλο και περισσότεροι μπαμπάδες επιδιώκουν να φεύγουν νωρίς από τη δουλειά τους και να είναι ουσιαστικά παρόντες στη ζωή των παιδιών τους.

Η τεχνολογία σήμερα μας επιτέπει να εργαζόμαστε παραγωγικά από οπουδήποτε και οποιαδήποτε ώρα. Ένα email είναι αρκετό για να καταθέσεις τις ιδέες σου, να δεχτείς σχόλια και να απαντήσεις σε αυτά. Άμεσα, από όπου και αν είσαι. Μέσω skype μπορείς να πραγματοποιήσεις καταπληκτικές συναντήσεις. Δουλεύεις. Τι σημασία έχει αν δεν είσαι στο γραφείο; Άλλωστε, ποιος εργοδότης είναι σίγουρος πως οι υπάλληλοί του που βρίσκονται στο γραφείο είναι στην πραγματικότητα εκεί; Γεμίζουν μια καρέκλα, ναι, μπορεί όμως να περνάνε την ώρα τους στα social media, κουτσομπολεύοντας με το διπλανό ή νοερά να βρίσκονται ήδη στο σπίτι.

Όμως, η τεχνολογία από μόνη της δεν είναι αρκετή. Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να αλλάξουν τη νοοτροπία τους. Να ενισχύσουν την ευελιξία που επιτρέπει να υπάρξει πραγματική ισορροπία ανάμεσα στις οικογενειακές και τις εργασιακές υποχρεώσεις. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκτάς ζώντας τη ζωή σου είναι καθοριστικές για την επιτυχία μιας επιχείρησης.

Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να ενισχύσουν την «έξυπνη» και όχι την πολύωρη εργασία.

Να κατανοήσουν πως δεν έχει σημασία πού κάνεις τη δουλειά σου, αρκεί να την κάνεις σωστά. Να αξιολογούν τους υπαλλήλους τους με βάση την απόδοσή τους και όχι τις ώρες που περνούν στο γραφείο.

Γι΄αυτό σήμερα, στη γιορτή της Μητέρας, ας δεσμευτούμε πως θα κάνουμε κάτι για να τις υποστηρίξουμε. Ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά, ενισχύοντας την ισότητα στη δουλειά, στο σπίτι, στις καθημερινές υποχρεώσεις.

Φανείτε έξυπνοι και… προσλάβετε μία μητέρα!

*Αν θέλετε να δηλώσετε την υποστήριξή σας, να μοιραστείτε τις ιδέες σας ή αν έχετε κάποια δουλειά να προσφέρετε σε μια ταλαντούχα μητέρα, επικοινωνήστε στο hireamother@gmail.com ή στο Hire a Mother στο Facebook.

**Η Κατερίνα Νισσάν εργάζεται ως Senior Designer σε digital εταιρεία στο Λονδίνο

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ?

9 points
Upvote Downvote

Total votes: 29

Upvotes: 19

Upvotes percentage: 65.517241%

Downvotes: 10

Downvotes percentage: 34.482759%

Αφήστε μια απάντηση